Ciasto Monte – orzechowe z kremem

Pokazałam Wam ostatnio na moim Instagramie kolejne, nowe ciasto przygotowane przez Moją Mamę.

Przepis miał być opublikowany dopiero za 2-3 tygodnie, ale prosiliście w komentarzach, wiadomościach prywatnych, a nawet osobiście – więc uległam!

I oto jest!

Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłyśmy ( nie licząc TEGO! ).

Monte – te serki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ).

Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą, który swego czasu mocno reklamowany był w tv.

Do tej pory dzieciaki go uwielbiają , a i ja od czasu do czasu „wrzucę go na ruszt!”  :)

Niesamowicie puszysty, orzechowy biszkopt przełożyłyśmy 2 lekkimi kremami – śmietankowym i kakaowym.

Całość wyszła obłędna!

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

SKŁADNIKI:

( 24x 30 )

CIASTO:

* jajko – 4 szt

* cukier – 100 g ( 0,5 szkl )

* mąka pszenna – 80 g ( 0,5 szkl )

* zmielone orzechy laskowe – 50 g ( 0,5 szkl )

* olej – 45 ml – 3 łyżki

* herbatniki kakaowe – 150 g

* śmietana kremówka 30% – 2 x 400 ml

* mascarpone – 2 x 125 g

* cukier puder – 2 x 3 łyżki

* kakao – 2 łyżki

* żelatyna – 2 x 8 g

* czekolada + odrobina mleka – na polewę.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Prażone orzechy blendujemy na mąkę ( nie a długo, by nie puściły oleju ).

Do 4 jajek wsypujemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy 10 minut ( na puch ).

Wlewamy 3 łyżki oleju, miksujemy.

Partiami przesiewamy 0,5 szklanki mąki pszennej, delikatnie mieszamy.

Wsypujemy 0,5 szklaki zmielonych orzechów, delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 20-30 minut ( do suchego patyczka ) 175C.

Upieczone ciasto odwracamy w blasze, nasączamy delikatnie wodą z cytryną.

KREM:

Do 2 szklanek wsypujemy po 8 g żelatyny, wsypujemy po 0k. 125 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wlewamy 400 ml zimnej kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy.

Dodajemy 125 g mascarpone, ubijamy na sztywno.

Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.

Wykładamy na ciasto, tak jak na zdjęciu – mają powstać pasy kremu.

KREM 2:

Do wysokiego naczynia wlewamy 2 partię kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao i resztę mascarpone.

Wszystko razem ubijamy na sztywno.

Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.

Wykładamy na ciasto tak jak na zdjęciu – mają powstać pasy kremu.

Przykrywamy herbatnikami kakowymi, lekko nasączamy wodą z cytryną.

Oblewamy polewą czekoladową.

Chłodzimy.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress