Wszystkie przepisy, które moja mamcie przyniesie od koleżanek z pracy ja oczywiście natychmiast próbuje!
Ostatnio “przywlokła” sernik z brzoskwiniami.
Brzmi banalnie, ale podobno dziewczyny w pracy tak się nim zachwycały, że postanowiłam wypróbować!
I wiecie co? Nie żałuję, bo jak się okazało to najlepszy sernik z brzoskwiniami, jaki jadłam!
Delikatne ciasto, idealnie kremowa masa z soczystymi brzoskwiniami, pianka i chrupiąca słodka kruszonka – prawdziwe niebo w gębie!
Ten sernik z brzoskwiniami zdecydowanie trafia na listę TOP serników!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 24 x 30 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* żółtko – 5 szt
* masło – 250 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier puder – 1 szkl
MASA SEROWA:
* ser 3xmielony ( moze być dobrej jakości w wiaderku ) – 1 kg
* jajko – 2 szt
* cukier – 1 szkl
* skórka cytrynowa
* brzoskwinie – 1 puszka
PIANA:
* białko – 5 szt
* cukier drobny – 1 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki na ciasto szybko, dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, chłodzimy.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki dokładnie, ale krótko miksujemy ( do połączenia składników ).
PIANA:
Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.
CAŁOŚĆ:
1 część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy masą serową, pieczemy 10 minut/180C
Układamy pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie.
Przykrywamy pianą z białek, znów pieczemy 10 minut/180C.
Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta, pieczemy ok. 60 minut/180C bez termoobiegu.
Studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
2 komentarze
MZ
20 maja 2020 at 08:55Witam Pisze pani na oleju a podaje proporcje masła ?🤷♀️
Ostra na Słodko
20 maja 2020 at 09:00Gdzie o oleju?