Sernik Łaciaty – sernik kakaowo-waniliowy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie i Wy coraz częściej poszukujecie na blogu sprawdzonych i nowych świątecznych przepisów.

Dziś przyszła pora na kolejny z nich – SERNIK!

Bo zarówno ja, jak i Wy serniki kochamy miłością bezgraniczną!

Sernik łaciaty czyli sernik waniliowy z dodatkiem kakaowego ciasta jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień do kawki.

Robi się go błyskawicznie i smakuje fenomenalnie!

Zawsze się udaje i poradzą sobie z nim nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w pieczeniu!

Polecam!

Spróbujcie i dajcie znać jak smakował!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

CIASTO KAKAOWE:

* masło min. 82% – 125 g

mleko 3,2% – 250 ml

* kakao – 3 łyżki

* cukier – 5-6 łyżek

* mąka pszenna – 2 szkl ( po 250 ml )

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* jajko L – 3 szt

MASA SEROWA:

* twaróg mielony ( ja użyłam wiaderkowego ) – 1 kg

* masło – 50 g

* jajko L – 4 szt

* cukier – 1 szkl

* mąka pszenna – 1 łyżka

* budyń waniliowy – 1 op / 40 g

* wanilia – 1 laska lub esencja

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO KAKAOWE:

Mleko podgrzewamy z masłem, kakao i cukrem aż składniki się rozpuszczą.

Studzimy. Do zimnej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem.

MASA SEROWA:

Twaróg, żółtka, miękkie masło, cukier oraz mąkę i proszek budyniowy krótko miksujemy.

Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

 Na blachę na zamianę wyciągamy masę serową i masę kakaową, tworzymy maziaje.

Pieczemy ok. 60 minut w 170C.

Studzimy.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress