Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.
Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale już wtedy myślenie było na pełnych obrotach i odrazu wiedziałam jakie smaki chciałabym w tym torcie połączyć!
Tutaj miałam totalnie wolną rękę i mogłam szaleć do woli!
Warunek był tylko 1 : tort ma być “niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)
Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.
Dla wzmocnienia efektu “rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!
Zobaczcie jak wyszło!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloga
MASA:
* mascarpone – 600 g
* śmietana 36% – 300 ml
* cukier puder – 4 łyżki
* likier malibu – ok.80 ml
* biała czekolada – 150 g
* olejek waniliowy – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
* likier Baileys – do nasączenia
* płatki migdałów – 150 g
* kokos – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Pieczemy z tego przepisu.
Upieczony kroimy na równe 3 blaty.
MASA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.
W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.
Dodajemy do masy serowej.
Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ).
CAŁOŚĆ:
Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy ostatnim blatem.
Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.
Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.
Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.
Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.
Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia “
13 komentarzy
Nashelly
7 sierpnia 2013 at 16:11Pyyszny… Uwielbiam wszystko kokosowe ;)
olesia
8 sierpnia 2013 at 12:27bardzo mi sie podoba , nie przesadzony piekny:) a ten krem boski:)
pozdrawiam
Pavlova z kremem i owocami
2 sierpnia 2014 at 16:50[…] Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone. […]
Tiramisu baba
25 października 2014 at 22:30[…] delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po […]
BANANY Z CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MALIBU I MIGDAŁAMI
5 stycznia 2015 at 20:28[…] ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi […]
Joanna M-K
17 lutego 2015 at 20:19Proszę mi powiedzieć, czy pasuje tutaj biały biszkopt? Czy to nie będzie za mdłe?
Ostra na Słodko
17 lutego 2015 at 20:48Jak najbardziej!
Krem jest dość intensywny w smaku, więc śmiało można go połączyć z jasnym biszkoptem.
Joanna M-K
19 lutego 2015 at 12:00Dziękuję za odpowiedź. Mam kolejne pytanie czy likier Baileys można zastąpić innym? Jeśli tak to jakim?
Joanna M-K
23 lutego 2015 at 09:40Zrobiłam:) Całość idealnie się komponuje. Jednak stwierdziłam, że krem dla mnie za słodki, zapewne to przez białą czekoladę. Na pewno zrobię jeszcze jeden, ale z mniejszą dawką czekolady.
NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
27 marca 2015 at 21:14[…] czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w […]
MUFFINKI "LEŚNY MECH" Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
28 maja 2015 at 06:53[…] babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego […]
PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
1 października 2015 at 15:19[…] i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z […]
RAFAELLO PANCAKES / RACUSZKI KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
8 lutego 2016 at 11:29[…] ciast … do deserów … tortów , ciasteczek , naleśników, a nawet […]