Jak wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma :D
Rafaello, ciasta kokosowe , kremy kokosowe , lody kokosowe czy też desery nie mają przede mną żadnych tajemnic!
Dziś mam dla Was przepis na kolejne fantastyczne ciasto, które znów powstało przez “przypadek”.
A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie wtedy rodzą się największe i najsmaczniejsze cuda!
Delikatny i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą.
Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu.
Ciasto jest fantastycznym pomysłem np. na komunijny tort ( oczywiście składniki trzeba podwoić albo potroić ).
Gwarantuję , że wielbiciele rafaello i kokosu będą zachwyceni, a moja Kokosowa Princessa zrobi furorę!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 3 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 3 łyżki
* kokos – 3 łyżki
KREM KOKOSOWY:
* ser biały 3-krotnie mielony ( może być wiaderkowy ) – 400 g
* princessa kokosowa – 2 szt
* kokos – 4 łyżki
* cukier puder – 3 łyżki
* żelatyna – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec dodajemy cukier.
Do piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kokos i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180C ( do suchego patyczka ), kroimy na 2 blaty.
KREM KOKOSOWY:
Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.
Twaróg ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy lekko przestudzoną żelatynę.
Dodajemy posiekaną princessę oraz kokos – wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt smarujemy połową kremu kokosowego, przykrywamy 2 blatem, smarujemy resztą kremu i całość obsypujemy podprażonym kokosem.
Ostawiamy do przegryzienia.
4 komentarze
Joanna
19 lutego 2016 at 14:19Pani Sylwio, do biszkoptu dodać kokos? W składnikach na biszkopt Pani podała 3 łyżki, a w sposobie przyrządzenia brak momentu, w którym mamy dodać kokos.
Ostra na Słodko
19 lutego 2016 at 14:21Już poprawiłam :)))
Bardzo dziękuję za czujność :)))
Ewelina
30 maja 2016 at 19:51A tortownica jaki rozmiar??
Mile
16 czerwca 2016 at 13:13W tortownicy o jakiej średnicy piekłaś?