Uwaga!
Ten przepis jest przepisem mającym na celu zainspirowanie Was oraz pokazanie jak ma wyglądać wpis konkursowy na Waszych blogach – by wziąć udział w konkursie ” Słodkie wypieki z Kujawskim “.
https://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli:
– użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy
– butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu
– banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego
– informacja o tym, że przepis bierze udział w zabawie kulinarnej […]… itd.
Wypieków, do których można użyć oleju jest całe mnóstwo!
Ja myślałam myślałam i wymyśliłam!
Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki, które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech.
Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru.
Absolutnie nie są za słodkie!
Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też inne przyjęcie.
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością się skusi , a potem może nawet sięgnie po dokładkę!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
BABECZKI:
( 12 szt )
* mąka pszenna – 1 szkl
* olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
* jajko – 2 szt
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* szpinak świeży – 2 garści
* sok z cytryny – 1 łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* sól – 1 szczypta
KREM:
* śmietana 36% – 400 ml
* mascarpone – 100 g
* biała czekolada – 100 g
* cukier puder – 1 łyżka
* żelatyna – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BABECZKI:
Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę.
Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową.
Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników.
Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – masa ma sięgać 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ).
Studzimy na kratce.
KREM:
Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy.
Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy.
Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego i dekorujemy babeczki.
CAŁOŚĆ:
Babeczki możemy dodatkowo udekorować świeżą limonką albo cytryną , które wspaniale orzeźwią całość.
Zajadamy!
Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
3 komentarze
Agness
28 maja 2015 at 12:21o matko, to wygląda genialnie!! :))) jak dla mnie dodatkowy “diabeł” tkiw w foremkach bo niesamowicie podkręcają całość :)
Kremówka z truskawkami
9 czerwca 2015 at 13:07[…] mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z […]
BANOFFEE - deser z toffi i bananami w słoiczku
29 lutego 2016 at 19:49[…] kruchego ciasta, puszystej śmietankowej masy, słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której […]