I kolejne niesamowite słodkości w słoiczku!
Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.
Połączenie kruchego ciasta, puszystej śmietankowej masy, słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć!
Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt!
A z całą pewnością nie ja!
Taki deser jest świetnym pomysłem na randkę, przyjęcie czy też imprezę!
Z całą pewnością zaskoczy i zrobi furorę – nie tylko smakiem ale i wyglądem!
Koniecznie wypróbujcie!
Banoffee to jeden z moich ulubionych deserów!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* herbatniki – 5 szt
* mały banan – 1 szt
* śmietana 36% – 100 ml
* mascarpone – 2 łyżki
* cukier puder – 1 łyżeczka
* masa kajmakowa – 2 łyżki
* mleko – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Herbatniki siekamy, połowę wkładamy do słoiczka.
Kajmak roztapiamy na małym ogniu z mlekiem.
Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki.
Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą porcją masy śmietanowej.
Całość polewamy resztą sosu!
Zajadamy!
Smacznego!
6 komentarzy
Kryspina
3 marca 2016 at 14:27Pyszny deser☺zrobiłam go dzisiaj.MEGA SŁODKI.Dla tych co lubią 3Bit?
Anna R.
29 października 2016 at 22:16Wygląda obrzydliwie. Dziwię się, że wrzuciłaś takie paskudne zdjęcie.
ANJA
17 listopada 2017 at 18:26Wygląda cudnie, więc wypróbuję :)
magdax1995
12 lutego 2019 at 12:00Jakie to mają być herbatniki? Na zdjęciach nie wygląda jakby to były typowe Petit Beurre z którymi kojarzę słowo “herbatniki” stąd to pytanie :)
Ostra na Słodko
13 lutego 2019 at 11:46Zgadza się. Takie wlasnie! :))
Karolina
18 stycznia 2020 at 18:21Wygląda mega i zrobię na pewno :)