SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI

Jak już wiele razy mówiłam moja mama jest wielką miłośniczką serników!

To właśnie z myślą o niej przygotowuję co jakiś czas te słodkości , starając się , by za każdym razem było to coś innego , ale coś równie pysznego!

Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam!

Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście   …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek!

Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć!

Spróbujcie!

sernik z jablkami , sernik z zurawina , serowiec , swiateczny sernik , sernik kremowy , jablka nadziewane , najlepszy sernik , latywy sernik , ostra na slodko , latwe ciasta , blog kulinarny (1)x  

SKŁADNIKI:

( tortownica 26 cm )

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 400 g

* cukier puder  – 80 g

* masło – 200 g

* jajko – 2 szt

MASA SEROWA :

* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g

* śmietana kremówka – 100 ml

* jajko – 2 szt

* budyń waniliowy – 60 g

* cukier – 50 g

* cukier wanilinowy – 1 op

DODATKOWO:

* jabłka – 4 szt

* żurawina w syropie – 4 łyżki

sernik z jablkami , sernik z zurawina , serowiec , swiateczny sernik , sernik kremowy , jablka nadziewane , najlepszy sernik , latywy sernik , ostra na slodko , latwe ciasta , blog kulinarny ( (5)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy  folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut.

MASA SEROWA:

Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami.

CAŁOŚĆ:

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.

Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową.

Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej!

Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy.

Jabłka myjemy , wydrążamy środki.

Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną.

Zalewamy masą serową.

Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ).

Wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 55-60 minut.

Dokładnie studzimy!

Smacznego!

 sernik z jablkami , sernik z zurawina , serowiec , swiateczny sernik , sernik kremowy , jablka nadziewane , najlepszy sernik , latywy sernik , ostra na slodko , latwe ciasta , blog kulinarny ( (3)x