Truskawkowy puszek – ciasto z kremem budyniowym i truskawkową pianką jak „ptasie mleczko”

Truskawkowych słodkości ciąg dalszy?

Jasne, że tak! 

Póki sezon na truskawki, to trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków.

Miałam mieć dla Was 2 nowe truskawkowe ciasta ( pojawiły się już na blogu TUTAJ i TUTAJ ), ale ostatni weekend znów truskawki zagościły na stole!

Tak więc dziś zapraszam na przepyszną Truskawkowy Puszek – ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką.

Po sezonie możecie dodać też inne owoce!

Szybkie!

łatwe!

Pyszne! Nie jest bardzo słodkie!

Jest puszyste i lekkie jak ptasie mleczko!

Zapraszam!

SKŁADNIKI:

( 24x 30 )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* cukier – 4 łyżki

* mąka – 4 łyżki

* sól – 1 szczypta

KREM BUDYNIOWY:

* mleko- 1 l

* budyń śmietankowy bez cukru – 120 g

* cukier – 3/4 szkl

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* masło – 200 g

PIANKA TRUSKAWKOWA:

* truskawki – 400 g

* cukier – 0,5 szkl

* śmietana 36% – 500 ml

* żelatyna – 3 łyżki

* woda – 125 ml

DODATKOWO:

* galaretka truskawkowa – 1 op

* wrzątek – 320 ml

* truskawki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch.

Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, ubijamy.

Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka.

KREM BUDYNIOWY:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukry oraz budynie – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i miksując na najniższych obrotach gotujemy kremowy budyń.

Studzimy przykryty folią.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń ( muszą mieć zbliżone temperatury.

Krem wykładamy na biszkopt, wygładzamy, chowamy do lodówki.

PIANKA:

Truskawki blendujemy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

500 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy masę truskawkową, miksujemy.

Wlewamy ( hartując wcześniej ) żelatynę, dokładnie miksujemy.

Piankę wyciągamy na schłodzony krem budyniowy, odstawiamy do lodówki.

WIERZCH:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.

Pokrojone truskawki ( ilość dowolna ) układamy na piance truskawkowej.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Smacznego! 

Zobaczcie INNE, TRUSKAWKOWE PRZEPISY na blogu!

TUTAJ!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress