Ciasto budyniowe z truskawkami, galaretką i śmietankową pianką

Obiecałam 2 nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.

Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!

Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.

Gorąco polecam!

W sam raz na upalny dzień!

Smacznego!

SKŁADNIKI:

( 24×24 )

* truskawki – 400 g

* biszkopty podłużne – 150 g (150 g)

* herbatniki kakaowe – 130 g (130 g)

* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g

* mleko – 700 ml

* cukier – 60 g

* masło – 300 g

* galaretka truskawkowa – 2 op ( po 75 g )

* śmietana 36% – 150 ml

* cukier puder – 2 łyżki

* żelatyna – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Delikatnie nasączamy herbatą.

Do garnka wlewamy 500 ml mleka, do reszty wsypujemy budynie i dodajemy 5 łyżek cukru.

Mieszamy do rozpuszczenia cukru.

Do gotującego mleka wlewamy rozrobione budynie.

Cały czas mieszając gotujemy ( ok. 2 minuty ).

Po zagotowaniu przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, studzimy.

Do misy miksera wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.

Następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń ( masło i budyń powinny mieć tą samą temperaturę ).

Krem wykładamy na biszkopty, rozprowadzamy.

Przykrywamy herbatnikami, dociskamy, chłodzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, a następnie wlewamy lekko ciepłą żelatynę ( hartując wcześniej ).

Wykładamy na schłodzone ciasto.

Układamy truskawki.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress