Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy pod dostatkiem, a do tego są coraz tańsze!
Teraz będziemy szaleć ;)
Ciasto jest niesamowicie delikatne, idealnie kremowe i rozpływa się w ustach.
Każdy jego kęs sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy i ciężko przestać na 1 kawałku.
Delikatne biszkopty , kremowy budyń i soczyste truskawki zatopione galaretce – połączenie proste, które zachwyca od zawsze!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
(tortownica 22 cm )
MASA BUDYNIOWA:
* budyń waniliowy bez cukru ( po 35 g ) – 3 op
* cukier 5-7 łyżek
* mleko 2% – 1l
* masło min. 82% – 200 g
DODATKOWO:
* truskawki – ok. 250 g
* galaretka truskawkowa – 2 op
* okrągłe biszkopty
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia.
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka, dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt ( w połowie również możemy poukładać kawałki truskawek ).
Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
Następnie układamy obrane i umyte truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Smacznego!
Ps. zamiast biszkoptów możemy upiec domowy biszkopt!
9 komentarzy
Ananasowe z kremem budyniowym
5 grudnia 2013 at 09:26[…] Budyniowe z truskawkami i galaretką […]
Anna
16 czerwca 2014 at 21:59Wspaniałe ciastko, dzięki!
CZEKOLADOWA KARPATKA Z TRUSKAWKAMI
23 kwietnia 2015 at 14:22[…] czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się […]
TORCIK ARBUZOWY Z GALARETKĄ
14 czerwca 2015 at 14:02[…] łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku […]
Zalamana
19 maja 2016 at 11:30Budyń był płynny… Nie wiem co zle zrobiłam, ciasto mi sie rozpłynęło ..;(
Marta
4 czerwca 2016 at 21:03Wspaniałe ciasto, idealne na lato, tylko długo się na nie czeka. Nie można przyspieszyć i lać galaretki na ciepłe ciasto, bo galaretka przesiąknie! Za drugim razem zrobiłam wersję bardziej dietetyczną i dodałam pół kostki masła. Wychodzi równie pyszne, a mniej kaloryczne!
Kinga
10 czerwca 2017 at 08:38Witam :) jak duży jest budyń, użyty w przepisie?na 1/2 czy 3/4 mleka?
Ostra na Słodko
10 czerwca 2017 at 09:23Hej! 40 g ( bez cukru )
Albo możesz 60 g ( z cukrem ) ale wtedy nie dosladzasz ta bardzo :)
Te 3 budynie rozrabiasz w 1 litrze mleka – tak ja w przepisie
Kinga
10 czerwca 2017 at 14:26Jeśli użyję 3 opakowania budynku po 60 g zamiast 3 opakowań po 40 g to czy masa budyniowa nie będzie zbyt zwarta?różnica w gramaturach wskazuje na zawartość cukru czy skrobi/proszku budyniowe?