Jest to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych!
Niesamowicie miękkie, delikatne i niezwykle puszyste.
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika – zwykle jeszcze ciepłe, bo takie właśnie smakuje najlepiej.
Gwarantuję , że kto skusi się na to ciasto ucierane z truskawkami ten już zawsze będzie do niego powracał.
Ciasto ucierane na kefirze jest taką bazą – śmiało możemy zrobić je z innymi , ulubionymi owocami.
Polecam!

* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* truskawki – 300 g
Cukier ubijamy z jajkami.
Dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę.
Przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy truskawki.
Pieczemy ok. 45 minut w 180C.
Smacznego!

