Jest to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych!
Niesamowicie miękkie, delikatne i niezwykle puszyste.
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika – zwykle jeszcze ciepłe, bo takie właśnie smakuje najlepiej.
Gwarantuję , że kto skusi się na to ciasto ucierane z truskawkami ten już zawsze będzie do niego powracał.
Ciasto ucierane na kefirze jest taką bazą – śmiało możemy zrobić je z innymi , ulubionymi owocami.
Polecam!
* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* truskawki – 300 g
Cukier ubijamy z jajkami.
Dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę.
Przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy truskawki.
Pieczemy ok. 45 minut w 180C.
Smacznego!

25 komentarzy
Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami
27 czerwca 2013 at 07:44[…] Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają! […]
Marta T.
16 sierpnia 2013 at 19:46piecze się :D ale z borówkami
;D
Ciasto ucierane maślankowe z owocami
1 czerwca 2014 at 11:58[…] Ucierane na kefirze lub na maślance … […]
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
14 października 2014 at 15:48[…] miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle […]
Ciasto na kefirze z truskawkami i sezamem | Latosiowy-dom
30 maja 2015 at 08:48[…] tak…kolejny raz Ostra na Słodko mnie uwiodła oryginalny przepis jest TUTAJ Zrobiłam jej ciacho z małą modyfikacją Także kochani truskaweczki w dłoń i do ciasta […]
Ewe
19 czerwca 2020 at 18:22Tobie wyszło takie wysokie a mi z podanych składników i tych samych wymiarów tortownicy wyszło niskie :(
Sabina
25 czerwca 2015 at 20:24Zrobione – palce lizać :-)
Łatwo, szybko i mega smacznie :-)
Ostra na Słodko
25 czerwca 2015 at 20:29Super!
Bardzo się cieszę :)))
ptysiek
25 czerwca 2015 at 23:35A ,czy wyjdzie na jogurcie greckim lub naturalnym? moje dziecko ma nietolerancje laktozy i nie znalazłam do tej pory kefiru bezlaktozowego…?
Ostra na Słodko
26 czerwca 2015 at 06:34Spróbuj na naturalnym – robiłam wielokrotnie i ma troszkę inną konsystencję ( bardziej mokre i troszkę bardziej zbite ) , ale równie pyszne!
Kasia
26 czerwca 2015 at 11:06A jaki rozmiar blachy??
Ostra na Słodko
26 czerwca 2015 at 11:14Pisze w przepisie :)
Tonia
26 czerwca 2015 at 14:29U mnie mysialo sie piec godzine ale to norma w tym piekarniku. Niestety mimo dużej ilości bulki tartej owoce zapadly się w środek :( Poza tym super :)
M
26 czerwca 2015 at 23:29A mi nie wyszło :( Owoce się nie zapadły, ale jakiś taki zakalec mi wyszedł. Nie wiem co zrobiłam źle :(
Magda
29 czerwca 2015 at 21:47Zrobiłam to ciasto dokładnie krok po kroku i niestety wyszedł mi zakalec ;( a dodam ze piekłam 25 min dłużej niż jest w przepisie ;(
Ewa
11 listopada 2015 at 15:54Upieczone z szarą renetą pokrojoną w kostkę, gratis dodałam kruszonkę. Wszystko wyszło super! Jeszcze dobrze nie ostygło ciasto a już połowy nie ma :)
Ostra na Słodko
12 listopada 2015 at 08:03Bardzo sie cieszę, że tak posmakowało!!!
Daria
12 maja 2016 at 20:28Jakie proporcje na blaszke 40/25?
Daria
12 maja 2016 at 20:30Jakie proporcje na duza blaszke?
Anonim
25 maja 2016 at 16:42Właśnie przed chwilą upiekłam z rabarbarem- jest pyszne. Nawet nie przypuszczałam, że tak łatwo i szybko można zrobić jakiekolwiek ciasto, ale jednak są takie przepisy PYCHA.
gosa
30 maja 2016 at 09:03I nie wiedzieć czemu wyszedl mi zakalec
Klaudia M
30 czerwca 2017 at 19:36Świetny przepis! Ciasto mokre i pulchniutkie jak gąbeczka.
Często korzystam z Twoich przepisów. Jeszcze się nigdy nie zawiodłam =)
Pozdrowienia
Ostra na Słodko
30 czerwca 2017 at 19:39Strasznie miło mi to słyszeć :)))
Ewe
27 września 2017 at 15:48A czy można zwykłą mąkę zastąpić pszenną 1850 lub 2000? Wyjdzie?
Ola
11 czerwca 2023 at 13:06Pierwszy raz w życiu, wyszedł mi zakalec.. zdecydowanie nie polecam przepisu.