CIASTO Z TRUSKAWKAMI UCIERANE NA KEFIRZE – ŁATWE I SZYBKIE

Jest  to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych!

Niesamowicie miękkie, delikatne i niezwykle puszyste.

Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika – zwykle jeszcze ciepłe, bo takie właśnie smakuje najlepiej.

Gwarantuję , że kto skusi się na to ciasto ucierane z truskawkami ten już zawsze będzie do niego powracał.

Ciasto ucierane na kefirze jest taką bazą – śmiało możemy zrobić je z innymi , ulubionymi owocami.

Polecam!

 
SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )

* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* truskawki – 300 g

 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy  kefir i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy truskawki.

Pieczemy ok. 45 minut w 180C.

Smacznego!