CIASTO Z TRUSKAWKAMI UCIERANE NA KEFIRZE – ŁATWE I SZYBKIE

Jest  to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych!

Niesamowicie miękkie, delikatne i niezwykle puszyste.

Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika – zwykle jeszcze ciepłe, bo takie właśnie smakuje najlepiej.

Gwarantuję , że kto skusi się na to ciasto ucierane z truskawkami ten już zawsze będzie do niego powracał.

Ciasto ucierane na kefirze jest taką bazą – śmiało możemy zrobić je z innymi , ulubionymi owocami.

Polecam!

 
SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )

* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* truskawki – 300 g

 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy  kefir i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy truskawki.

Pieczemy ok. 45 minut w 180C.

Smacznego!

 
 

 

You Might Also Like

25 komentarzy

  • Reply
    Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami
    27 czerwca 2013 at 07:44

    […] Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają! […]

  • Reply
    Marta T.
    16 sierpnia 2013 at 19:46

    piecze się :D ale z borówkami
    ;D

  • Reply
    Ciasto ucierane maślankowe z owocami
    1 czerwca 2014 at 11:58

    […] Ucierane na kefirze lub na maślance … […]

  • Reply
    Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
    14 października 2014 at 15:48

    […] miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle […]

  • Reply
    Ciasto na kefirze z truskawkami i sezamem | Latosiowy-dom
    30 maja 2015 at 08:48

    […] tak…kolejny raz Ostra na Słodko mnie uwiodła oryginalny przepis jest TUTAJ Zrobiłam jej ciacho z małą modyfikacją Także kochani truskaweczki w dłoń i do ciasta […]

    • Reply
      Ewe
      19 czerwca 2020 at 18:22

      Tobie wyszło takie wysokie a mi z podanych składników i tych samych wymiarów tortownicy wyszło niskie :(

  • Reply
    Sabina
    25 czerwca 2015 at 20:24

    Zrobione – palce lizać :-)
    Łatwo, szybko i mega smacznie :-)

  • Reply
    ptysiek
    25 czerwca 2015 at 23:35

    A ,czy wyjdzie na jogurcie greckim lub naturalnym? moje dziecko ma nietolerancje laktozy i nie znalazłam do tej pory kefiru bezlaktozowego…?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 czerwca 2015 at 06:34

      Spróbuj na naturalnym – robiłam wielokrotnie i ma troszkę inną konsystencję ( bardziej mokre i troszkę bardziej zbite ) , ale równie pyszne!

  • Reply
    Kasia
    26 czerwca 2015 at 11:06

    A jaki rozmiar blachy??

  • Reply
    Tonia
    26 czerwca 2015 at 14:29

    U mnie mysialo sie piec godzine ale to norma w tym piekarniku. Niestety mimo dużej ilości bulki tartej owoce zapadly się w środek :( Poza tym super :)

  • Reply
    M
    26 czerwca 2015 at 23:29

    A mi nie wyszło :( Owoce się nie zapadły, ale jakiś taki zakalec mi wyszedł. Nie wiem co zrobiłam źle :(

  • Reply
    Magda
    29 czerwca 2015 at 21:47

    Zrobiłam to ciasto dokładnie krok po kroku i niestety wyszedł mi zakalec ;( a dodam ze piekłam 25 min dłużej niż jest w przepisie ;(

  • Reply
    Ewa
    11 listopada 2015 at 15:54

    Upieczone z szarą renetą pokrojoną w kostkę, gratis dodałam kruszonkę. Wszystko wyszło super! Jeszcze dobrze nie ostygło ciasto a już połowy nie ma :)

  • Reply
    Daria
    12 maja 2016 at 20:28

    Jakie proporcje na blaszke 40/25?

  • Reply
    Daria
    12 maja 2016 at 20:30

    Jakie proporcje na duza blaszke?

  • Reply
    Anonim
    25 maja 2016 at 16:42

    Właśnie przed chwilą upiekłam z rabarbarem- jest pyszne. Nawet nie przypuszczałam, że tak łatwo i szybko można zrobić jakiekolwiek ciasto, ale jednak są takie przepisy PYCHA.

  • Reply
    gosa
    30 maja 2016 at 09:03

    I nie wiedzieć czemu wyszedl mi zakalec

  • Reply
    Klaudia M
    30 czerwca 2017 at 19:36

    Świetny przepis! Ciasto mokre i pulchniutkie jak gąbeczka.
    Często korzystam z Twoich przepisów. Jeszcze się nigdy nie zawiodłam =)
    Pozdrowienia

  • Reply
    Ewe
    27 września 2017 at 15:48

    A czy można zwykłą mąkę zastąpić pszenną 1850 lub 2000? Wyjdzie?

  • Reply
    Ola
    11 czerwca 2023 at 13:06

    Pierwszy raz w życiu, wyszedł mi zakalec.. zdecydowanie nie polecam przepisu.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress