CIASTO Z MALINOWĄ ŻELKĄ – idealne ciacho na zakończenie lata!

Dzieńdoberek dzieńdoberek!

Kochani, za oknem już coraz zimniej i te ranki coraz bardziej chłodne – tak, tak, choć tego nie chcemy to właśnie zbliża się jesień!

Ja jesień lubię – za kolory, za smaki, za szum liści w parku …. ale nie za pogodę, bo jak wiecie jestem zdecydowanie osoba ciepłolubną!

 

Dziś przygotowałam Wam już chyba jeden z ostatnich przepisów na zakończenie letniego sezonu – przepyszne ciacho z malinową galaretką w środku!

Tak jak lubicie – ciasto bez pieczenia!

Bardzo łatwe i bardzo szybkie, a daję sobie rękę uciąć, że będzie to jedno z Waszych ulubionych, malinowych ciast!

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało.

SKŁADNIKI:

GALARETKA MALINOWA:

* maliny – 500 g

* cukier – 50 g

* woda – 200 ml

* galaretka malinowa – 1 op

PIANKA:

* śmietana 36% – 500 ml

* mascarpone – 250 g

* cukier puder – 4-5 łyżek

* żelatyna – 3 łyżeczki

DODATKOWO:

* biszkopty okrągłe – ok. 250 g

* galaretka malinowa -1  op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GALARETKA MALINOWA:

Maliny gotujemy z cukrem i wodą.

Do gotujących dodajemy jedną galaretkę malinową, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia.

CIASTO:

Na tortownicę wykładamy biszkopty na sód.

PIANKA:

Zimną śmietanę miksujemy razem z zimnym mascarpone ( w tym samym czasie ) , dodajemy cukier puder.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy na 5 minut, a następnie podgrzewamy uważając, by nie przegrzać.

Dodajemy do niej odrobinę śmietanowej masy ( by zahartować ), a następnie wlewamy do całości.

CAŁOŚĆ:

Połowę wyciągamy na ułożone biszkopty, wygładzamy.

Wyciągamy lekko zgęstniałą masę malinową ( jeśli masa jest jeszcze bardzo płynna wstawiamy do lodówki ).

Przykrywamy resztą kremu śmietanowego.

Układamy biszkopty, a na koniec zalewamy tężejącą drugą galaretką.

Chowamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress