Ciasto jogurtowe ucierane to zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!
Przepis ze starego zeszytu mamy, który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!
Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika, bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie!
Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu: niezwykle delikatne!
Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!
Kto spróbuje raz, gwarantuję, że już zawsze będzie je robił!
Tak: jestem tego pewna!
Ps. Ciasta ucierane lubią płatać figla – często wychodzi zakalec!
Tutaj tego ryzyka nie ma absolutnie! Przepis 100% sprawdzony wielokrotnie!
Ważne, by zastosować kilka rad, o których mówię poniżej!
SKŁADNIKI:
( blacha 26×30 )
– truskawki – ok. 500 g
– jajka -3 szt
– mąka pszenna – 350 g
– cukier – 160 g
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– olej – 50 ml
– jogurt naturalny – 330 g
– cukier waniliowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej – różnica temperatur może spowodować zakalca.
Cukier ubijamy z jajkami mikserem na jasną, puszystą masę.
Dodajemy jogurt i olej.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym – mieszamy szpatułką, nie mikserem.
Mieszamy tylko do połączenia składników ( mogą być nawet widoczne delikatne grudki! )
Owoce myjemy, kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę.
Układamy truskawki.
Pieczemy ok. 40-45 minut w 180C ( do suchego patyczka ).
Smacznego!
51 komentarzy
anna
13 czerwca 2013 at 07:48Na jaską wielkość tortownicy jest to ciasto?
anna
13 czerwca 2013 at 07:50Nie podałaś ilości jajek.
marta
13 czerwca 2013 at 09:00ile jajek wbiłaś do ciasta ?? i
Ostra na Słodko
13 czerwca 2013 at 10:17Zaraz zmienie przepis. 2 duze jajka , tortownica ok. 23cm
Marta Tomasik
13 czerwca 2013 at 14:15właśnie się piecze :D tylko oprócz truskawek dodałam też boróweczki :D mniammmm… zapach już unosi się w całym domu :D uwielbiam Twoje przepisy :) są łatwe i pyszne (przez to pieke przynajmniej 2 razy w tygodniu heh… i oczywiście zawsze korzystam z Twoich przepisów :P mam zamiar przetestować wszystko :D prawie :P) pozdrawiam :)
Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
19 czerwca 2013 at 20:45[…] już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i […]
Bez Pszenicy (Kamila)
21 czerwca 2013 at 15:01Ja też mam takie swoje ciasto numer jeden w sezonie. Ale nie tylko z truskawkami je robię. Jak są inne owoce typu porzeczki, jagody itp. to też wpierniczam do tego ciasta. Dzieciaki je kochają. A najlepsze, oczywiście znany to fakt, jest to, że proste znaczy najsmaczniejsze :) http://bezpszenicyy.blogspot.com/2013/05/szybkie-ciasto-z-rabarbarem-i.html
Pati
14 lipca 2013 at 14:17Robiłam podwójną porcje na dużą blache i bałam się że wyjdzie zakalec, ale właśnie jem to przepyszne ciasto i jestem zachwycona ! Jest pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach :) I ten jogurtowy smak w połączeniu z truskawkami jest wyśmienity ! Dziękuje za ekstra przepis i polecam wszystkim ! ;)
Ostra na Słodko
14 lipca 2013 at 16:31łoooo :D
Nawet nie wiesz jak miło to słyszec :)))))))))
Marta
15 lipca 2013 at 23:19Mam pytanie- czy ciasto można zrobić bez użycia miksera?
Ostra na Słodko
16 lipca 2013 at 06:02Kochana : jak najbardziej!
Co ważne : składniki naprawdę w temperaturze pokojowej ( wyciągnij sobie dużo wcześniej – będzie o wiele łatwiej ).
I ucieraj naprawdę porządnie.
Uda się , musi :)))))
Aha!
Wielokrotnie osoby mnie pytają :
Ciasto wychodzi taki mokre .. ja to nazywam “zimne” … i nie jest to zakalec – smakuje rewelacyjnie!!!
Ania
18 lipca 2013 at 10:18Jeszcze małe pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Ostra
18 lipca 2013 at 10:23To które jest na zdjęciu piekłam Z.
Robiłam kilka razy bez i również wyszło , ale czas pieczenia zwiekszyłam o ok. 10 minut.
Czas pieczenia w duzym stopniu zalezy też od mocy / jakości piekarnika ( o tym tez się przekonałam wiele razy ;) ).
No i dostosuj go do wielkosci tortownicy w której robisz.
Najlepiej sprawdź patyczkiem pod koniec , czy wychodzi ” czysty “.
Ciasto musi również ostygnąć przed rozkrojeniem.
Magda C.
11 sierpnia 2013 at 10:07Świetny przepis! A czy zamiast masła można użyć oleju? Jeśli tak to ile go?
lisa
15 grudnia 2017 at 17:39Ale w przepisie jednak jest olej a nie maslo, dlaczego?
Gâteau au Yaourt - Ekspresowe ciasto jogurtowe
21 kwietnia 2014 at 15:25[…] Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka. […]
Ucierane z truskawkami
21 czerwca 2014 at 08:06[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis na ucierane ciacho z truskawkami. […]
marlena
6 marca 2015 at 19:02masakra,nie wyszło i niewiem dlaczego !?
Kasia
23 marca 2015 at 22:54Jak długo trzeba ucierać z jajkami? jaka powinna wyjść konsystencja? I jogurtu i mąki już nie ucierać z masą tylko wymieszać łyżką?
Kasia
31 marca 2015 at 22:45No i wyszedł zakalec nie wiadomo czemu, nie polecam przepisu!
Ilona
25 maja 2015 at 14:09To ze Pani nie wyszedł to nie znaczy ze przepis jest do bani, coś musiała Pani zrobić nie tak ze wyszed zakalec, moze te składniki były z lodowki ??? coś musi byc na rzeczy :P albo zły dzien :P
Ja dziś bede piec :) wiec zobaczymy :D mam nadzieje ze sie uda ;0
Ostra na Słodko
25 maja 2015 at 14:15Pamiętajcie Dziewczyny, że wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej i mieć taką samą mniej więcej temperaturę.
Inaczej jest właśnie ryzyko zakalca.
Ja się stosuję i mi zawsze wychodzi :D
Karolina
25 maja 2015 at 21:01czy taka mała blaszka około 24×24 cm będzie odpowiednia czy za duża ?
Ostra na Słodko
26 maja 2015 at 13:53Ciasto wyjdzie niższe niż moje :)
Kasia
16 czerwca 2015 at 18:00wyszło pyszne ale po wyjęciu z piekarnika opadło,
Paulina
21 czerwca 2015 at 12:06kilka pytan-czy zamiast kefiru moze byc jogurt naturalny (albo prosze o przepis na ciacho truskawkowe z jogurtem) i czy mozna je zrobic w wersji mufinkowej?
ps.uwielbiam Twoj blog !!!
Ostra na Słodko
21 czerwca 2015 at 12:10Z kefirem jest troszkę bardzo lżejsze … miękkie .
Z kefirem jest bardziej zbite i UWAGA – jest większe ryzyko zakalca.
Ale robiłam nie raz i wyszło ok.
Pamiętaj , żeby składniki były w temp. pokojowej.
Śmiało możesz spróbować zrobić je jako muffinki :)
Paulina
21 czerwca 2015 at 12:13ze z kefirem bedzie jednak lepsze? a jakis przepis na ciacho z jogurtem?
Ostra na Słodko
21 czerwca 2015 at 12:15Ten przepis jest na jogurtowe :)
Nie , że lepsze kefirowe , raczej mniej ryzykowne :)
Joanna
5 lipca 2015 at 12:06Ciasto pierwsza klasa!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę często piekła. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
Ania
22 kwietnia 2016 at 20:33Właśnie piekę :D mam nadzieje, że wyjdzie dobrze :)
malwina
24 maja 2016 at 18:58wyszlo wspaniale.
duzo innych ciekawych przepisow. bede tu wracac.
dzieki.
Aga
27 maja 2016 at 12:15Wyszło przepyszne! Wczoraj był z truskawkami, dziś z jabłkami i cynamonem ;-) polecam przepis!
Zuzia
12 czerwca 2016 at 09:57Nie posiadam zdolności do pieczenia ciast. Oprócz muffinek mało które mi wychodzi. Ale te wyszło perfekcyjnie. Pyszne ciasto – dzieci się zajadały. Przy okazji dowiedziałam się, że produkty powinny mieć temperaturę pokojową, a ja zawsze prosto z lodówki dawałam, więc już wiem czemu ponosiłam porażkę :) serdecznie dziękuję :)
Sylwia
14 czerwca 2016 at 14:50Ciasto pycha! dodałam jajka prosto z lodówki a ciasto i tak wyszło idealnie bez zakalca! Polecam przepis bo palce lizać :)
Asia
5 października 2016 at 01:09Wyszło pyszne smaczne puszyste mniam
Monika
2 listopada 2016 at 13:46Ciasto rewelacyjne! :) Robi się błyskawicznie, piekłam je wielokrotnie i zawsze wychodzi. Znika w tempie błyskawicznym a mąż je uwielbia. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów :)
Ostra na Słodko
2 listopada 2016 at 13:59Bardzo się cieszę , że tak smakuje! <3
Ala
13 kwietnia 2017 at 18:23Jako oleju użyłam oleju kokosowego, zamiast mąki pszennej szklankę gryczanej, pół szklanki kokosowej, pół szklanki ryżowej i pół szklanki żytniej. Dodałam łyżkę kakao i kilka łyżek mleka. Przerosło moje oczekiwania, jest przepyszne!
Ostra na Słodko
13 kwietnia 2017 at 18:53Bardzo bardzo się cieszę!!! :)))))
Monika
24 kwietnia 2017 at 23:29a czy mrozone owoce nadasza sie do tego ciasta?
Ostra na Słodko
24 kwietnia 2017 at 23:31Puszczą a dużo wody i będzie zakalec :/
Klaudia
30 czerwca 2017 at 20:26Czy można zastąpić mąkę orkiszową ?
Ostra na Słodko
30 czerwca 2017 at 20:28Polecam zmieszać z pszenną.
Ostra na Słodko
5 lipca 2017 at 04:31Jak najbardziej!
Wtedy zmienia się konsystencja trufli – będą bardziej kremowe i mokre.
Leila
7 lipca 2017 at 16:45Sylwia, szklanka twoja to 250ml? I jaki rodzaj jogurtu używać? Dziękuję za odpowiedź.
Ostra na Słodko
7 lipca 2017 at 17:25Tak, szklanka 250 ml.
Jogurt zwykły, kremowy, koniecznie naturalny.
Maślane ciasto jogurtowe – najlepsze! – justmegik.com
8 lutego 2019 at 21:44[…] inspiracja Ciasto: wszystkie składniki o temp. pokojowej! – 300 g jogurtu naturalnego – 3 jajka – 130 g miękkiego masła – 2/3 szklanki cukru ( najlepiej drobnego) – 320 g mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli […]
Odwrócone ciasto ucierane – wilgotne… z niespodzianką ;)
19 lutego 2019 at 09:19[…] tortownica o śr. 24 cm inspiracja: TU i […]
Aleksandra
5 czerwca 2022 at 19:11Zakalec – nie polecam.
Ostra na Słodko
5 czerwca 2022 at 19:14ŻLE ZROBIONE przez Panią :)
Gdyby wszystko było jak w przepisie, odpowiednia temperatura składników, odpowiednie mieszanie itd – zakalec nie wyjdzie.