UCIERANE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI – bez ryzyka zakalca!

Ciasto jogurtowe ucierane to zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!

Przepis ze starego zeszytu mamy, który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!

Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika, bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie!

Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu: niezwykle delikatne!

Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!

Kto spróbuje raz, gwarantuję, że już zawsze będzie je robił!

Tak: jestem tego pewna!

Ps. Ciasta ucierane lubią płatać figla – często wychodzi zakalec!

Tutaj tego ryzyka nie ma absolutnie! Przepis 100% sprawdzony wielokrotnie! 

Ważne, by zastosować kilka rad, o których mówię poniżej!

SKŁADNIKI:

( blacha 26×30 )

– truskawki – ok. 500 g
– jajka -3 szt
– mąka pszenna – 350 g
– cukier – 160 g
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– olej – 50 ml
– jogurt naturalny – 330 g
– cukier waniliowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej – różnica temperatur może spowodować zakalca.

Cukier ubijamy z jajkami mikserem na jasną, puszystą masę.

Dodajemy jogurt i olej.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym – mieszamy szpatułką, nie mikserem. 

Mieszamy tylko do połączenia składników ( mogą być nawet widoczne delikatne grudki! )

Owoce myjemy, kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Układamy truskawki.

Pieczemy ok. 40-45 minut w 180C ( do suchego patyczka ).

Smacznego!

 

You Might Also Like

51 komentarzy

  • Reply
    anna
    13 czerwca 2013 at 07:48

    Na jaską wielkość tortownicy jest to ciasto?

  • Reply
    anna
    13 czerwca 2013 at 07:50

    Nie podałaś ilości jajek.

  • Reply
    marta
    13 czerwca 2013 at 09:00

    ile jajek wbiłaś do ciasta ?? i

  • Reply
    Ostra na Słodko
    13 czerwca 2013 at 10:17

    Zaraz zmienie przepis. 2 duze jajka , tortownica ok. 23cm

  • Reply
    Marta Tomasik
    13 czerwca 2013 at 14:15

    właśnie się piecze :D tylko oprócz truskawek dodałam też boróweczki :D mniammmm… zapach już unosi się w całym domu :D uwielbiam Twoje przepisy :) są łatwe i pyszne (przez to pieke przynajmniej 2 razy w tygodniu heh… i oczywiście zawsze korzystam z Twoich przepisów :P mam zamiar przetestować wszystko :D prawie :P) pozdrawiam :)

  • Reply
    Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
    19 czerwca 2013 at 20:45

    […] już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i […]

  • Reply
    Bez Pszenicy (Kamila)
    21 czerwca 2013 at 15:01

    Ja też mam takie swoje ciasto numer jeden w sezonie. Ale nie tylko z truskawkami je robię. Jak są inne owoce typu porzeczki, jagody itp. to też wpierniczam do tego ciasta. Dzieciaki je kochają. A najlepsze, oczywiście znany to fakt, jest to, że proste znaczy najsmaczniejsze :) http://bezpszenicyy.blogspot.com/2013/05/szybkie-ciasto-z-rabarbarem-i.html

  • Reply
    Pati
    14 lipca 2013 at 14:17

    Robiłam podwójną porcje na dużą blache i bałam się że wyjdzie zakalec, ale właśnie jem to przepyszne ciasto i jestem zachwycona ! Jest pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach :) I ten jogurtowy smak w połączeniu z truskawkami jest wyśmienity ! Dziękuje za ekstra przepis i polecam wszystkim ! ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 lipca 2013 at 16:31

      łoooo :D
      Nawet nie wiesz jak miło to słyszec :)))))))))

  • Reply
    Marta
    15 lipca 2013 at 23:19

    Mam pytanie- czy ciasto można zrobić bez użycia miksera?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 lipca 2013 at 06:02

      Kochana : jak najbardziej!

      Co ważne : składniki naprawdę w temperaturze pokojowej ( wyciągnij sobie dużo wcześniej – będzie o wiele łatwiej ).

      I ucieraj naprawdę porządnie.

      Uda się , musi :)))))

      Aha!
      Wielokrotnie osoby mnie pytają :
      Ciasto wychodzi taki mokre .. ja to nazywam „zimne” … i nie jest to zakalec – smakuje rewelacyjnie!!!

  • Reply
    Ania
    18 lipca 2013 at 10:18

    Jeszcze małe pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?

  • Reply
    Ostra
    18 lipca 2013 at 10:23

    To które jest na zdjęciu piekłam Z.

    Robiłam kilka razy bez i również wyszło , ale czas pieczenia zwiekszyłam o ok. 10 minut.

    Czas pieczenia w duzym stopniu zalezy też od mocy / jakości piekarnika ( o tym tez się przekonałam wiele razy ;) ).

    No i dostosuj go do wielkosci tortownicy w której robisz.

    Najlepiej sprawdź patyczkiem pod koniec , czy wychodzi ” czysty „.

    Ciasto musi również ostygnąć przed rozkrojeniem.

  • Reply
    Magda C.
    11 sierpnia 2013 at 10:07

    Świetny przepis! A czy zamiast masła można użyć oleju? Jeśli tak to ile go?

    • Reply
      lisa
      15 grudnia 2017 at 17:39

      Ale w przepisie jednak jest olej a nie maslo, dlaczego?

  • Reply
    Gâteau au Yaourt - Ekspresowe ciasto jogurtowe
    21 kwietnia 2014 at 15:25

    […] Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka. […]

  • Reply
    Ucierane z truskawkami
    21 czerwca 2014 at 08:06

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis na ucierane ciacho z truskawkami. […]

  • Reply
    marlena
    6 marca 2015 at 19:02

    masakra,nie wyszło i niewiem dlaczego !?

  • Reply
    Kasia
    23 marca 2015 at 22:54

    Jak długo trzeba ucierać z jajkami? jaka powinna wyjść konsystencja? I jogurtu i mąki już nie ucierać z masą tylko wymieszać łyżką?

  • Reply
    Kasia
    31 marca 2015 at 22:45

    No i wyszedł zakalec nie wiadomo czemu, nie polecam przepisu!

    • Reply
      Ilona
      25 maja 2015 at 14:09

      To ze Pani nie wyszedł to nie znaczy ze przepis jest do bani, coś musiała Pani zrobić nie tak ze wyszed zakalec, moze te składniki były z lodowki ??? coś musi byc na rzeczy :P albo zły dzien :P
      Ja dziś bede piec :) wiec zobaczymy :D mam nadzieje ze sie uda ;0

      • Reply
        Ostra na Słodko
        25 maja 2015 at 14:15

        Pamiętajcie Dziewczyny, że wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej i mieć taką samą mniej więcej temperaturę.
        Inaczej jest właśnie ryzyko zakalca.
        Ja się stosuję i mi zawsze wychodzi :D

  • Reply
    Karolina
    25 maja 2015 at 21:01

    czy taka mała blaszka około 24×24 cm będzie odpowiednia czy za duża ?

  • Reply
    Kasia
    16 czerwca 2015 at 18:00

    wyszło pyszne ale po wyjęciu z piekarnika opadło,

  • Reply
    Paulina
    21 czerwca 2015 at 12:06

    kilka pytan-czy zamiast kefiru moze byc jogurt naturalny (albo prosze o przepis na ciacho truskawkowe z jogurtem) i czy mozna je zrobic w wersji mufinkowej?
    ps.uwielbiam Twoj blog !!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 czerwca 2015 at 12:10

      Z kefirem jest troszkę bardzo lżejsze … miękkie .
      Z kefirem jest bardziej zbite i UWAGA – jest większe ryzyko zakalca.
      Ale robiłam nie raz i wyszło ok.
      Pamiętaj , żeby składniki były w temp. pokojowej.

      Śmiało możesz spróbować zrobić je jako muffinki :)

      • Reply
        Paulina
        21 czerwca 2015 at 12:13

        ze z kefirem bedzie jednak lepsze? a jakis przepis na ciacho z jogurtem?

        • Reply
          Ostra na Słodko
          21 czerwca 2015 at 12:15

          Ten przepis jest na jogurtowe :)
          Nie , że lepsze kefirowe , raczej mniej ryzykowne :)

  • Reply
    Joanna
    5 lipca 2015 at 12:06

    Ciasto pierwsza klasa!
    Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę często piekła. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 kwietnia 2016 at 20:33

    Właśnie piekę :D mam nadzieje, że wyjdzie dobrze :)

  • Reply
    malwina
    24 maja 2016 at 18:58

    wyszlo wspaniale.
    duzo innych ciekawych przepisow. bede tu wracac.
    dzieki.

  • Reply
    Aga
    27 maja 2016 at 12:15

    Wyszło przepyszne! Wczoraj był z truskawkami, dziś z jabłkami i cynamonem ;-) polecam przepis!

  • Reply
    Zuzia
    12 czerwca 2016 at 09:57

    Nie posiadam zdolności do pieczenia ciast. Oprócz muffinek mało które mi wychodzi. Ale te wyszło perfekcyjnie. Pyszne ciasto – dzieci się zajadały. Przy okazji dowiedziałam się, że produkty powinny mieć temperaturę pokojową, a ja zawsze prosto z lodówki dawałam, więc już wiem czemu ponosiłam porażkę :) serdecznie dziękuję :)

  • Reply
    Sylwia
    14 czerwca 2016 at 14:50

    Ciasto pycha! dodałam jajka prosto z lodówki a ciasto i tak wyszło idealnie bez zakalca! Polecam przepis bo palce lizać :)

  • Reply
    Asia
    5 października 2016 at 01:09

    Wyszło pyszne smaczne puszyste mniam

  • Reply
    Monika
    2 listopada 2016 at 13:46

    Ciasto rewelacyjne! :) Robi się błyskawicznie, piekłam je wielokrotnie i zawsze wychodzi. Znika w tempie błyskawicznym a mąż je uwielbia. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów :)

  • Reply
    Ala
    13 kwietnia 2017 at 18:23

    Jako oleju użyłam oleju kokosowego, zamiast mąki pszennej szklankę gryczanej, pół szklanki kokosowej, pół szklanki ryżowej i pół szklanki żytniej. Dodałam łyżkę kakao i kilka łyżek mleka. Przerosło moje oczekiwania, jest przepyszne!

  • Reply
    Monika
    24 kwietnia 2017 at 23:29

    a czy mrozone owoce nadasza sie do tego ciasta?

  • Reply
    Klaudia
    30 czerwca 2017 at 20:26

    Czy można zastąpić mąkę orkiszową ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 czerwca 2017 at 20:28

      Polecam zmieszać z pszenną.

      • Reply
        Ostra na Słodko
        5 lipca 2017 at 04:31

        Jak najbardziej!
        Wtedy zmienia się konsystencja trufli – będą bardziej kremowe i mokre.

  • Reply
    Leila
    7 lipca 2017 at 16:45

    Sylwia, szklanka twoja to 250ml? I jaki rodzaj jogurtu używać? Dziękuję za odpowiedź.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 lipca 2017 at 17:25

      Tak, szklanka 250 ml.
      Jogurt zwykły, kremowy, koniecznie naturalny.

  • Reply
    Maślane ciasto jogurtowe – najlepsze! – justmegik.com
    8 lutego 2019 at 21:44

    […] inspiracja Ciasto: wszystkie składniki o temp. pokojowej! – 300 g jogurtu naturalnego – 3 jajka – 130 g miękkiego masła – 2/3 szklanki cukru ( najlepiej drobnego) – 320 g mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli […]

  • Reply
    Odwrócone ciasto ucierane – wilgotne… z niespodzianką ;)
    19 lutego 2019 at 09:19

    […] tortownica o śr. 24 cm inspiracja: TU i […]

  • Reply
    Aleksandra
    5 czerwca 2022 at 19:11

    Zakalec – nie polecam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 czerwca 2022 at 19:14

      ŻLE ZROBIONE przez Panią :)
      Gdyby wszystko było jak w przepisie, odpowiednia temperatura składników, odpowiednie mieszanie itd – zakalec nie wyjdzie.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress