Że serniki robię genialne to już wiecie, a że brownie wspominałam?
Tak, tak!
Znam niezawodny przepis na najlepsze brownie na świecie!
Idealnie wilgotne, delikatne, no i bardzo szybkie do zrobienia, jak to na brownie przystało.
Można przygotować je w klasycznej wersji, można z czekoladą,z orzechami, z liofilizowanymi malinami, karmelem albo popcornem.
Każda wersja będzie zachwycać łasuchów!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 20×10 )
Na większą podwajamy składniki
* czekolada min. 80% kakao – 130 g
* masło min. 82% – 100 g
* cukier drobny – 90 g
* brązowy cukier – 60 g
* duże jajko – 2 szt
* wanilia – 1 laska
* mąka pszenna – 60 g
* sól morska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodpornej misce na kąpieli wodnej – gotujemy do rozpuszczenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i ziarenka wanilii, jajka i energicznie mieszamy.
Wsypujemy mąkę, sól, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35-40 minut.
Ps. jeśli chcemy dodać kawałki czekolady robimy to w połowie pieczenia.
Smacznego!
4 komentarze
Kamila
17 maja 2017 at 20:38Z popcornem? Zaintrygowalas mnie… Ale że jak? Chętnie wypróbuję, ale jak? ?
Kasiss
24 lipca 2017 at 12:35Wyszło obłędne, ale zdecydowanie zmniejszyłabym ilość cukru :)
tysia
12 października 2017 at 22:27Czym zastąpić laskę wanilli? ;>
Ostra na Słodko
12 października 2017 at 22:40Olejkiem waniliowym :)