Jecie drugie śniadania?
Co najczęściej?
A po co sięgacie, kiedy np. na mieście, w drodze złapie Was głód?
Dziś mam dla Was przepis na pyszne batoniki owsiane z masłem orzechowym, które są świetnym pomysłem na drugie śniadanie, przekąskę w pracy i szkole, a także sposobem na zaspokojenie niespodziewanego głodu!
Robi się je błyskawicznie, cierpliwść potrzebna jest tylko przy chlodzeniu.
Połączenie płatków owsianych z ulubionym miodem prosto z pasieki, a także masłem orzechowym z czekoladą smakuje genialnie.
Koniecznie spróbujcie!
Na bank Wam posmakuje!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( mała keksówka )
* płatki owsiane – 230 g ( ok. 1,5 szkl )
* maslo mn. 82% – 110 g
* miód prawdziwy – 3-4 łyżki
* cynamon – do smaku
* masło przechowe prawdziwe – 120 g
* czekolada mleczna – 100 g
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Masło roztapiamy z miodem, cynamonem i szczyptą soli.
Wrzucamy płatki owsiane i na wolnym ogniu prażymy ok. 10 minut ( jeśli jest taka potrzeba podlewamy odrobiną ciepłej wody ).
Studzimy. Po wystudzeniu połowę wyciągamy do wyłożonej papierem foremki, wygładzamy, chłodzimy
Czekoladę roztapiamy z masłem orzechowym, wylewamy na schodzony spód, odstawiamy do lodówki.
P schłodzeniu wyciągamy resztę płatków owsianych, wygładzamy, ponownie chłodzimy ( najlepiej przez noc ).
Kroimy i zajadamy!
Smacznego!
No Comments