No i stało się!
Nie mam pojęcia kiedy to zleciało i gdzie ten czas mi tak szybko zwiał, ale …
… ale BLOG MA JUŻ 6 LAT!
To szalone 6 lat, pełne ciężkiej pracy, niesamowitych przygód, wyrwanych włosów z głowy i setek cudownych, nowo poznanych osób.
6 długich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało ono nie tylko tempa, ale i sensu.
Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa.
I bez pasji nie wyobrażam sobie życia!
Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej!
Na tyle często, że ludzie pytają:” A Ty się kiedyś przestajesz uśmiechać?”.
Łezka się w oku kręci, kiedy tak myślę i wspominam.
Telewizyjne przygody, MasterChef, cudowne warsztaty kulinarne, praca w Nolio, szkolenia cukiernicze, dziesiątki cudownych kampanii, współprac i zagraniczne wyjazdy.
Chiny, Rodos, Kreta, Hiszpania, Anglia, Egipt i wiele wiele innych zwiedzonych krajów w poszukiwaniu kulinarnych przygód.
Kurde! Jest pięknie!
I chcę, żeby było jeszcze lepiej!
Bo gary to całe moje życie!
I ja to wiem … i Wy to wiecie!
WSZYSTKIM, KTÓRZY CAŁY CZAS SĄ PRZY MNIE ALBO DOPIERO PRZYSZLI:
Z CAŁEGO SERCA DZIĘKUJĘ!
Swoich urodzin hucznie już dawno nie obchodziłam, dlatego też przygotowałam takie blogowe urodziny, by z najbliższymi uczcić ten mój mały-wielki sukces!
Pogoda dopisywała, więc można było się przenieść do ogrodu i tu spędzić fajne popołudnie.
Stół wypełniłam pysznościami przygotowanymi specjalnie na tę okazję.
Dla chętnych znalazło się też coś mocniejszego.
W tamtym roku miałam okazję wypróbować jesienne smaki Saskiej – teraz na półkach znów zagościły kolejne nowości!
Równie obłędne połączenia zaskoczyły swoim smakiem.
“Racz się niespiesznie” – tak głosi hasło Saskiej.
I tego się trzymaliśmy!
Pomarańcza z Nutą Bourbona
Orzech Laskowy z Nutą Karmelu
Kawa z Nutą Brandy
Z całej gamy propozycji zawsze znajdzie się taki, który będzie idealnie komponował się z daniem.
Właśnie tak było na mojej imprezie!
Nie potrzeba wykwintności, aby było cudownie.
Wystarczą fantastyczni ludzie, pyszne jedzenie i trunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle!
Co zagościło na stole?
Zobaczcie!
CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ
SKŁADNIKI:
* chrupiące bagietki
* awokado
SAŁATKA:
* paluszki krabowe “surimi”
* por ( biała część )
* świeży ogórek
* majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy )
* cytryna, limonka
* sól, pieprz
* świeże zioła do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno.
Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy.
Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej bagietce.
Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości.
Już sam jej zapach zaostrzał apetyt!
Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza.
PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA
SKŁADNIKI:
MIĘSO:
* rostbef sezonowany – 300-400 g
* czosnek – 2 ząbki
* musztarda Dijon – 2-3 łyżki
* świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
* olej słonecznikowy – 30 ml
* masło – 1 czubata łyżka
* sól, pieprz
PUREE:
* pietruszka – 2 szt
* pasternak – 2 szt
* ziemniaki – 3 szt
* mleko – ok. 1 l
* cytryna
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* świeże sezonowe warzywa
* masło i miód do karmelizacji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Rostbeef myjemy, czyścimy z grubych błon, oprószamy solą i pierzem.
Smarujemy rozgniecionym czosnkiem, dodajemy gałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą.
Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości mięsa ).
PUREE:
Umyte, obrane warzywa gotujemy z mleku z odrobiną soli i cukru do miękkości, odcedzamy pozostawiając odrobinę mleka.
Blendujemy na gładko, doprawiamy skórka z cytryny oraz pieprzem.
DODATKI:
Warzywa blanszujemy, karmelizujemy na rumiano na świeżym maśle z odrobiną miodu.
Świetnym dodatkiem do głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy.
Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący.
Strzał w 10!
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI
KREM CZEKOLADOWY:
* żelatyna – 8 g
* woda – 40 g
* żółtko – 65 g
* cukier drobny – 50 g
* mleko – 450 g
* czekolada 70% – 350 g
CIASTO CZEKOLADOWE:
* czekolada min 70% – 150 g
* masło – 120 g
* żółtka – 100 g
* cukier drobny – 170 g
* mąka pszenna – 70 g
* mąka migdałowa – 60 g
* białka – 140 g
* sól
DO NASĄCZENIA:
* alkohol – 40 g
* woda – 100 g
* cukier – 100 g
+ ulubione sezonowe owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KREM CZEKOLADOWY:
Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem.
Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ).
Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia.
Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ).
CIASTO CZEKOLADOWE:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, w tym samy czasie ubijamy białka z 30 g cukru i szczyptą soli.
Żółtka roztrzepujmy ze 140 g cukru, dodajemy do rozpuszczanej czekolady, mieszamy.
Dodajemy przesiane obie mąki oraz ubite białka.
Pieczemy do suchego patyczka w 160C, kroimy na 3 blaty po wystudzeniu.
CAŁOŚĆ:
Nasączone czekoladowe blaty przekładamy kremem czekoladowym, dekorujemy obficie owocami.
Odstawiamy “do przegryzienia”.
Pamiętam jak w zeszłym roku po otwarciu butelek razem z przyjaciółkami wąchałyśmy każdą Saską!
I to było takie WOW!
Bo nie sądziłyśmy, że one będą nie tylko genialnie smakować, ale i genialnie pachnieć! I tu jest dokładnie to samo!
Deserowi towarzyszyła SASKA o smaku Orzecha Laskowego z Nutą Karmelu – kubki smakowe szalały!
w wyjątkowych miejscach.
Wszyscy poszukujemy ciekawych miejsc do spędzania czasu z bliskimi, jesteśmy głodni nowości, chętnie testujemy nowe restauracje, szukamy tych ulubionych, gdzie spędzimy fantastycznie czas.
Smacznie, bez pośpiechu.
I właśnie Saska będzie nam podpowiadać takie
„Miejsca Ze Smakiem”
przez cały rok!
Więcej informacji o Miejscach ze Smakiem znajdziecie – tutaj!
Za mną te 6 długich lat, a przede mną jeszcze ile?
Tego nie wie nikt!
Nie wiadomo co przyniesie kolejny dzień, dlatego cieszę się każdą chwilą!
Biorę co przynosi mi życie, nie rozpamiętuję porażek i cieszę się najmniejszymi drobnostkami.
A jakie mam plany na kolejne dni, miesiące, lata?
Czy wyjadę na koniec świata?
Będę karmić tygrysy w Afryce?
Pracować na street foodzie w Tajlandii?
Sadzić drzewka w Indiach?
A może w Krakowie bawić gromadkę dzieci?
Nie wiem! Nie mam pojęcia!
Ale wiem, że chcę być po prostu szczęśliwa!
I tyle!
No Comments