Jakiś czas temu poznałam się z bezglutenowymi produktami marki Schär.
Już wtedy mówiłam Wam, że jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona smakiem chlebów.
Próbowałam kilku i co jeden to zachwycał mnie coraz bardziej ( obstawiałam, że będą to “dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ).
Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia chleba i ciasto drożdżowych.
W swoim składzie zawiera: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik jabłkowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.
Można z niego upiec chleb, bułeczki, placki, drożdżówki nie rezygnując z ulubionego smaku i zapachu ciast drożdżowych!
Ja postawiłam na bułeczki/ drożdżówki z serem i rodzynkami.
Pomysł okazał się strzałem w 10!
Nie wiem czy to zdrowo, ale zniknęły jeszcze gorące!
Spróbujcie i Wy!
Ps.konsystencja ciasta nie jest dokładnie taka sama jak w przypadku tradycyjnych wypieków drożdżowych.
Są troszeczkę bardziej”zwarte” i bardziej twarde – ale gwarantuję Wam, że równie pyszne!
SKŁADNIKI:
* mieszanka MIX B – Bread Mix – 400 g
* jogurt naturalny – 250 ml
* drożdże suszone – 12 g
* oliwa z oliwek – 60 g
* sól – 1 szczypta
* cukier – 40 g
* jajko – 2 szt* żółtko do posmarowania
* waniliowy, gęsty twarożek
*namoczone wcześniej rodzynki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciepłą oliwę miksujemy z jogurtem, dodajemy suszone drożdże, wbijamy jajka, roztrzepujemy.
Łączymy z przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiamy dość długo – ma być gładkie i elastyczne ).
Przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ponownie zagniatamy, wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy waniliowym twarożkiem, posypujemy namoczonymi wcześniej rodzynkami, zawijamy w rulon, kroimy na ślimaczki, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 20 minut.
Smarujemy żółtkiem, pieczemy 30 – 35 minut w 190C.
Smacznego!
Ps. tak jak Wam pisałam powyżej – produkt MIX b – Bread Mix jest bezglutenową mieszanką do wypieku chlebów i ciast drożdżowych.
Zdecydowanie godny polecenia!
A jeśli szukacie innych bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór!
5 komentarzy
Ela
13 czerwca 2018 at 10:26Czy mąkę Schar wymieniamy z mąką pszenną 1:1
Ela
16 czerwca 2018 at 20:43Czy mąkę Schar wymieniamy z mąką pszenną 1:1
Ostra na Słodko
16 czerwca 2018 at 21:06Nie . przepis jest dostosowany do mąki bezglutenowej.
Julia
15 czerwca 2018 at 21:05Jaki twarożek będzie najlepszy w tym przypadku?
Ostra na Słodko
15 czerwca 2018 at 21:07Kochana wybierz takie, który jest naprawdę gęsty i kremowy – konsystencja dobrych , wiaderkowych serów do sernika :)