SZAKSZUKA ( SHAKSHOUKA ) ZE SZPINAKIEM, CIECIERZYCĄ I HARISSĄ – kuchnia tunezyjska

Jak wiecie jestem totalnie zakochana w krajach arabskich i krajach Bliskiego Wschodu.

Właśnie teraz miałam wracać ze swojej 2 tygodniowej podróży po Palestynie I Izraelu.

Z wiadomych powodów to się nie udało, ale z całego serca kciuki trzymam, żebym niedługo mogła tam wyruszyć!

Dziś jednak zabieram Was w kulinarną podróż do Tunezji.

 

Jednym z najbardziej popularnych przepisów kuchni tunezyjskiej jest znana wielu osobom i lubiana Szakszuka ( nazywana też shakshouka, shakshuka, şakşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira ).

Szakszuka to nic innego jak „wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty.

Takie pyszne śniadanie dziś dla Was przygotowałam!

Z tym, że tym razem nie przygotowałam tradycyjnej prostej szakszuki, ale zdecydowanie bardziej bogatą wersję.

Ze szpinakiem i ciecierzycą, które idealnie komponują się w pomidorowym, aromatycznym sosem.

Wyszło danie niesamowicie pyszne i niesamowicie sycące.

Śmiało może być pomysłem na obiad!

Nie bójcie się dodawać przypraw!

To właśnie nimi szczycą się kraje arabskie i nimi pachnie kuchnia arabska. 

To właśnie dzięki nim, nawet najbardziej proste danie zyskuje wyjątkowy charakter! 

Harissa, którą kocham od lat i której nie może zabraknąć w mojej kuchni ( mam przywiezioną z Djerby ) to odpowiednio wyważona mieszanka przypraw, takich jak:

– chili

– czosnek

– kolendra

– kmin rzymski

– sól

Jest bez problemu dostępna w polskich sklepach – np. TUTAJ!

Pikantna i aromatyczna.

  Wspaniale wzbogaca smak gulaszu i dań jednogarnkowych.

Świetnie komponuje się z pomidorami i kuskusem.

Może mieć również postać pasty.

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* jajko – 2 szt

* cebula czerwona – 1 szt

* pomidory w puszce – 400 g  

* ugotowana ciecierzyca – 0,5 szkl

* świeża cukinia – 0,5 szt

* szpinak – 1 garść

* harissa – 1 łyżeczka

* mielony kumin – 1 łyżeczka

* czosnek – 4 ząbki

* oliwa z oliwek – 3 łyżki

* sól, pieprz

* koperek

* feta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokroje w piórka papryki oraz harrisę.

Wrzucamy posiekany drobno czosnek, doprawiamy kuminem i smażymy mieszając ( aż papryka zmięknie ).

Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem ( ja lubię dodać jeszcze szczyptę cukru ) .

Dusimy ok. 10 minut.

Robimy niewielkie 3 dołki, wbijamy jaja, dusimy, aż białka się zetną  ( żółtka mogą być mniej lub bardziej płynne ), przykrywamy na chwilę.

Doprawiamy do smaku w razie potrzeby, podajemy ze świeżą pietruszka i odrobiną fety ( feta nie jest konieczna, ale fajnie się komponuje! ).

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress