Jesień to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy po dania rozgrzewające i jednogarnkowe.
Sycące gulasze, aromatyczne leczo, ukochana fasolka po bretońsku czy też różnego rodzaju zapiekanki i dania duszone królują w naszych kuchniach.
W mojej również!
Zainspirowana współpracą z marką Balcerzak przygotowałam dla Was przepis na na przepyszne danie jednogarnkowe inspirowane moim ostatnim urlopem na Djerbie ( ale też planowanym wyjazdem do Maroka! ).
Kuskus jak wiecie kocham miłością bezgraniczną i mówiłam o tym już nie jeden raz!
W połączeniu ze świeżymi pomidorami, pikantną harissą i przepysznymi kiełbaskami “Sławianki” Balcerzak tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze.
Danie rozgrzewające, sycące, aromatyczne, niesamowicie smaczne.
U mnie tej jesieni zagości jeszcze nie jeden raz.
Spróbujcie i Wy!
Ps. danie jest również genialnym pomysłem do lunchboxa!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* kuskus – 1 szkl
* bulion warzywny – ok. 500 ml
* biała cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* pasta harissa – 2 łyżki
* pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g
* “Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op
* papryka czerwona, zielona, żółta – po 1 szt
* świeża natka pietruszki
* sok z cytryny
* sól, pieprz, kumin, kurkuma
* oliwa z oliwek
“Sławianki” Balcerzak to kiełbaski wieprzowe o wysokiej zawartości mięsa.
Idealne do gotowania, smażenia, przygotowania na grillu i przyrządzania domowych hot-dogów.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przygotowujemy składniki.
Kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy do napęcznienia.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek oraz kumin i kurkumę, przesmażamy.
Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, przesmażamy.
Dodajemy pokrojone na plasterki kiełbaski “Sławianki”.
Dodajemy pastę harissa oraz pomidory wraz z całą zalewą – na wolnym ogniu dusimy, aż pomidory się rozpadną.
Wsypujemy kuskus, dokładnie mieszamy, aż całość się połączy i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ja jeszcze dorzuciłam kilka pomidorków koktajlowych!
Dodajemy świeżą pietruszkę i podajemy na gorąco.
Ps. W Tunezji dodatkiem do wszystkiego jest świeża bagietka – tu również świetnie pasuje!
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ BALCERZAK
No Comments