Gâteau au Yaourt
Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.
Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.
I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!
Spróbujcie!
Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!
W sam raz do porannej kawki ;)
Uwaga!
Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.
Tylko wymieszać!
Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.
Ja zawsze robię jednak ręcznie!
SKŁADNIKI:
* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania
UWAGA!
Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.
Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem.
W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!
79 komentarzy
Olga
31 lipca 2012 at 11:38akurat wszystkie składniki mam w lodówce, a goście się zapowiedzieli na wieczór :P więc zapewne skorzystam z Twojego pomysłu! :)
Ostra Na Słodko
31 lipca 2012 at 11:42Polecam!
Wychodzi naprawdę pyszne!
I zawsze się udaje!
Ostra Na Słodko
31 lipca 2012 at 11:43No i daj znac czy smakowało :)
Panna Malwinna
31 lipca 2012 at 13:19Niezwykle apetycznie wygląda z tym cukrem pudrem na wierzchu;)
gruszka
31 lipca 2012 at 17:52Bardzo fajna ta metoda kubeczkowa :) A co do tego, że to pierwsze ciasto, które robią dzieci we Francji – w sumie bardzo dobrze, bo ciacho wygląda na dość zdrowe – jogurt i olej roślinny (np. rzepakowy) są jak najbardziej wskazane w diecie dziecka :)
Ola
31 lipca 2012 at 23:01ale nam zachęcającą rekomendację zrobiłaś ;) wygląda na wilgotne i delikatne!
Ostra Na Słodko
1 sierpnia 2012 at 10:37Dokładnie Ola! JEst wilgotne … bardzo miękkie i puszyste…
Ale się w ustach rozpływa :D hehehe
Wioletta Kozłowska
19 lutego 2013 at 22:25Witam w jakiej blaszce najlepiej zrobić to ciasto? Ja posiadam tortownice 27 cm i obawiam sie że chyba za duża :( czy można podwoić te składniki by więcej ciasta było? Ale co potem z długością pieczenia?
Anonymous
30 kwietnia 2013 at 18:2745 minut w piekarniku w keksówce ;)
muffinkowe niebo
28 maja 2013 at 20:25dziękuję za przepis!!!!!Jutro zabieram się za pieczenie :))) czy tortownica 18 cm będzie ok???
Ostra na Słodko
28 maja 2013 at 20:45Jak najbardziej może byc 18cm :):):)
Daj znac czy smakowało :)
muffinkowe niebo
31 maja 2013 at 21:20Wyszło bardzo fajnie, na drugi dzień wg mnie smaczniejsze
Jogurtowe z mąki kukurydzianej
2 stycznia 2014 at 22:21[…] mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki […]
Grzegorz
15 września 2014 at 19:49Ciekawy sposób odmierzania :) dla mnie bomba!
Milena
25 stycznia 2015 at 17:01Właśnie siedzi w piekarniku. Ciasto super łatwe. W mieszaniu również. Bałam się tylko, że masa będzie zbyt gęsta na mieszanie łyżką, ale jest w sam raz. :-) Mam nadzieję, że zakalec nie wyjdzie, że odpowiednią ilość razy machnęłam łyżką. :-) Bardzo dziękuję za przepis. Mam nadzieję, że będzie pyszne!
Ostra na Słodko
25 stycznia 2015 at 17:14Trzymam kciuki!
Mocno mocno!
Ewelina
2 lutego 2015 at 12:32Czy zamiast oleju mogę dodać rozpuszczone masło?
Ostra na Słodko
2 lutego 2015 at 12:34Tak , ale całkiem wystudzone :)
Ewelina
3 lutego 2015 at 12:21Jeszcze mam wątpliwości z jogurtem… Mam dwa- 0% tłuszczu i grecki 10 %. Użyję greckiego, mam nadzieję, że się uda.
Ewelina
3 lutego 2015 at 15:24No i udało się;-) ale z uwag od siebie, to ilość cukru jest zdecydowanie za duża. Zawsze daję mniej cukru, niż jest podane w przepisie. Tym razem dałam 1 i 1/4 kubeczka i dalej jest za słodkie. Poza tym ciasto jest mokre i zbite, nie chciałam, żeby przypominało babkę i nie przypomina.
Ostra na Słodko
3 lutego 2015 at 15:33Hej!
Każda uwaga, każda rada zawsze mile widziana!
Ja lubię slodko , więc tutaj ilość cukru dopasowałam ” pod siebie” , ale dopiszę w przepisie odpowiednią notkę, że jest słodkie i że można śmiało zmniejszyć :)
Dziękuję za komentarz i mam nadzieję , że jeszcze nieraz coś wpadnie w oko :)))
Ola
4 lutego 2015 at 22:30Czy mąka krupczatka się nada do tego ciasta?
nie-pewna
2 maja 2015 at 21:30a ja jestem ciekawa, czy nadaje się mąka gryczana lub ryżowa. chodzi o to, żeby nie było glutenu.
ALE BYM SIĘ CHCIAŁA DOWIEDZIEĆ…
Ostra na Słodko, plisss :)
Ostra na Słodko
5 maja 2015 at 06:41Robiłam z gryczaną , ale ciasto nie wyszło tak lekkiej jak przy zwykłej pszennej :(
nie-pewna
5 maja 2015 at 22:38OK dzięki. zrobiłam z pszennej (Typ 650) wyszło super. Następnym razem spróbuję pół na pół z gryczaną. Pozdr. :)
Anonim
5 maja 2015 at 17:15A jeżeli mój kubek ma 390g? Jest jakaś szybka metoda zamiany?
Ostra na Słodko
5 maja 2015 at 19:13Podwoić składniki – ale to wtedy ciasto na dużą blachę i trzeba dłużej piec.
Anonim
7 maja 2015 at 20:27Pani Sylwio ,prosze o porade ,wyrosł pieknie ,ale taki suchy szybko sie zrobiłi i jakby zakalec,zrobilam tak ,jak w opisie. prosze podpowiedziec czy olej wlewa sie tez na raz ,czy dolewa po troszeczku?Serdecznie pozdrawiam:)
Ostra na Słodko
7 maja 2015 at 21:57Po wymieszaniu mąki z proszkiem resztę składników dodajemy ” na raz ” , więc nie jest konieczne wlewanie cieniutkim strumieniem.
Tylko proszę pamiętać , że ciasta absolutnie nie ubijamy mocnymi obrotami.
Minimalnie za mocno moą spowodować właśnie to , że ciasto nie wyjdzie jak trzeba.
Jeśli zrobiło się za suche możloiwe , że piekarnik był mocniej nagrzany albo minimalnie za długo się piekło.
Martyna
2 czerwca 2015 at 13:11A można dodać owoce?
Ostra na Słodko
2 czerwca 2015 at 23:07Jak najbardziej :))))
jagoda
2 czerwca 2015 at 15:15ile w tym kubeczku ma być mąki
Ostra na Słodko
2 czerwca 2015 at 23:07Dokładnie do tej wysokości co było jogurtu.
sylwia
2 czerwca 2015 at 22:34Witam, czy na takie ciasto można wylać na wierzch 2 galaretki?
Ostra na Słodko
2 czerwca 2015 at 23:06PO wystudzeniu jak najbardziej :))))
sylwia
2 czerwca 2015 at 23:34Dzięki :-))))
Anonim
2 czerwca 2015 at 23:12Ciasto super tez piekłam pozdrawiam?
Basia
3 czerwca 2015 at 13:17szkoda tylko, ze przepis skopiowany z innej strony, slowo w slowo, powinno byc jeszcze, ze Pani ktora go wstawila dostala przepis od przyjaciolki.. ech, zawiodlam sie na Pani.
Ostra na Słodko
3 czerwca 2015 at 13:27Z jakiej strony przepis jest niby skopiowany ?
Ewa
4 listopada 2021 at 19:05Pyszne , ciekawe w smaku :) szybkie i bardzo proste :)
sylwia
3 czerwca 2015 at 19:54RATUNKU!! zamiast 2,5 kubeczka cukru ja dałam 2,5 łyżki, co z tego wyjdzie??
Ostra na Słodko
3 czerwca 2015 at 20:01hehehehehe ciasto , ale nie słodkie :D
Sypniesz na górę cukrem pudrem i może nikt nie zauwazy :p
sylwia
3 czerwca 2015 at 20:07Już zaznaczyłam że źle posłodziła, powiedzieli że najwyżej kawkę się więcej posłodzi..:-))))
sylwia
3 czerwca 2015 at 20:06Co się stanie z ciastem jeżeli dałam 1,5 kubka oleju??, wszystko przez to że człowiek wiecznie się śpieszy……. .
Aleksandra
4 czerwca 2015 at 18:20hmm, wygląda pysznie…
do tego przygotowanie wydaje się bardzo proste, także na pewno zrobię:)
Tylko mam takie pytanie, czy jest jakieś zalecenie dotyczące programu piekarnika, czy włączona górna grzałka z termoobiegiem będzie odpowiednia, czy lepsza będzie dolna grzałka, a może obie na raz?
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
4 czerwca 2015 at 18:29Ja piekę z włączonymi obiema grzałkami + termoobieg. :)
Niebieskooka
5 listopada 2015 at 22:41Czy zamiast cukru można dodać miodu?
Ostra na Słodko
7 listopada 2015 at 07:08Nie , musi być cukier w tym wypadku. Z miodem wyjdzie za bardzo zbite i zakalcowate.
Marycha
2 grudnia 2015 at 18:06Zrobiłam :) Ciasto rewelacyjne. Zmniejszyłam ilość cukru do 2 kubeczków, następne będzie mieć 1,5 kubeczka. REWELACJA
Ostra na Słodko
2 grudnia 2015 at 18:09Bardzo się cieszę!!! :))))
emilka
3 grudnia 2015 at 23:27Uwielbiam ciasta i bardzo chętnie wypróbuję kilka Twoich przepisów
Anna
21 grudnia 2015 at 16:55Siedzi w piecu już 60minut i dalej mokry patyczek, wrr:-(
Emila
20 kwietnia 2016 at 18:43Ja ostatnio zrobiłam je z jabłkami,posypałam wiórkami kokosowymi i po upieczeniu polałam polewą z białej czekolady.
Smakowało obłędnie :-)
Anonim
1 maja 2016 at 14:20akurat jem jest pyszny wczoraj zrobiam
Niki
1 maja 2016 at 16:34Czy zamiast jogurtu można dodać kefir?
Ostra na Słodko
1 maja 2016 at 16:41Można, ale lepsze z jogurtem naturalnym :)
A
2 maja 2016 at 15:12Piekę to ciasto od 15-tu lat :) u mnie nazywa się babka jogurtowa. Zawsze robię go z “jogobelki” brzoskwiniowej,lub ananasowej :)
kasia
29 czerwca 2016 at 00:02A jaki jogurt będzie najlepszy? Gęsty, rzadki? Ciadto jogurtowe wychodzi mi tylko z jednego przepisu, w którym jest podane, żeby użyć jogurtu greckiego.
Ostra na Słodko
29 czerwca 2016 at 08:35W tam przepisie ZAWSZE używam klasyczne, naturalnej Bakomy – zawsze wychodzi.
Absolutnie nie musi to być gęsty jogurt grecki.
Lolix
29 lipca 2016 at 09:36Czy po wylaniu ciasta na formę można jeszcze obsypać ciasto pokrojonymi jabłkami??? Pięć tyle samo co bez owoców?
Ostra na Słodko
29 lipca 2016 at 09:41Owoce jak najbardziej można dać:)
Piec do “suchego patyczka” – będzie trzeba kilka minut wydłużyć czas :)
Smacznego!
xdd
29 lipca 2016 at 12:01Ciasto wyszło przepyszne! Robiłam podwójną porcję i spokojnie na termoobiegu wystarczylo 30min.
Ostra na Słodko
29 lipca 2016 at 12:50Baaaaardzo się cieszę, że smakowało! :))))
Agnieszka
16 lipca 2017 at 15:07Czy do tego ciasta można dodać owoce np. Jagody?
Joanna
23 lipca 2017 at 00:19Zrobiłam tez to ciasto i piecze się już 2h … zrobiłam podwójną porcję w normalnej tortownicy , sprawdzam i sprawdzam a patyk nadal mokry … Czemu tak ??
Ostra na Słodko
23 lipca 2017 at 06:34Bo zrobilaś podwójną porcję w normalnej tortowwnicy.
Podwójna porcję robimy na dużą blachę.
Dora
1 listopada 2017 at 14:18Czy zwykly jogurt moge zastapic greckim??? ???
Ostra na Słodko
2 listopada 2017 at 17:40Tak :)
Sylwia
2 listopada 2017 at 17:39Zrobiłam z mniejszą ilością cukru, piekłam ok 50 minut, bo ubzdurało mi się, że trzeba godzinę, a i tak wyszło smaczne. Jak trochę bardziej mokra babka. Polecam.
ja
3 listopada 2017 at 00:07Gdzie kupię jogurt 180 gram ? Wszędzie są 150 g albo 450 g.
Terka
26 lutego 2018 at 10:29Zrobiłam wczoraj, pycha,dzieciaki zjadali z mlekiem,Proste i szybkie, Polecam ?☕?
Ania
8 marca 2018 at 15:22wlasnie sie piecze w piekarniku ale 30 min zdecydowanie za krotko, caly czas jest takie trzesace?
Róża ❤️
17 marca 2018 at 11:29Rewelacja, dałam 1 kubeczek cukru i wyszło idealnie ?
Kasia
12 maja 2018 at 13:43A ja mam pytanie o owoce. Czy mogę dodać na wierzch owoce np. rabarbar? piekłam je już miła razy a tym razem chciałam dodać owoce. może pieklas z owocami ?
Beata D
3 sierpnia 2018 at 21:11Przepis genialny. Takie wlasnie lubię: wyspać zmieszać i upiec. Wyszło przepyszne. Pozdrawiam Beata
Ostra na Słodko
3 sierpnia 2018 at 21:24Super!!! :))))
Mam nadzieję, że jeszcze nie raz jakiś przepis wpadnie w oko :)))
Gosia
13 stycznia 2019 at 14:40Ciasto wyszło przepyszne :) na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.
Karola
24 stycznia 2019 at 13:07Pieke to ciasto bardzo często, jak narazie najbardziej ulubione z “szybkich” ciast. Ja dodaje mniej cukru. Ciepłe z herbata najlepsze
KW
8 maja 2020 at 21:53ciasto super, ale mniej cukru jak dla mnie należy dodać (dałam 2 kubki). Wydrukuję sobie przepis :)