Kanapka jogurtowa – ciasto w 10 minut!

Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.

A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!

Tak będzie i tym razem!

Przygotowałam dla Was przepis ( a właściwie to mama przygotowała ) , do którego potrzebujecie dosłownie kilka składników …. a zrobienie zajmuje ok. 10 minut!

Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę!

Zapraszam!

https://www.instagram.com/sylwialadyga/

SKŁADNIKI:

( blacha ok. 24×26 cm )

* herbatniki – 300 g

* jogurt z kawałkami brzoskwiń – 800 g

* śmietana 30% lub 36% – 250 ml + 80 ml

* cukier puder – 2 łyżki

* żelatyna – 16 g

* czekolada mleczna – 100 g

* czekolada biała – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żelatynę zalewamy w 1/3 szkl ( ok. 70 ml ) wrzątku, mieszamy, studzimy.

Na dnie wykładamy porcję herbatników jeden obok drugiego.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem – na sztywno ( uważamy, by nie przebić ).

Do miski przekładamy jogurty w temperaturze pokojowej, dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, krótko miksujemy.

Do jednolitej masy dodajemy wystudzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej )

Masę wylewamy na ciastka, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy.

Przykrywamy warstwą herbatników, odstawiamy na 15 minut ( ale nie do lodówki ).

Do mlecznej czekolady wlewamy 60 ml śmietany, grzejemy, ale nie gotujemy.

Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.

Do białej czekolady wlewamy 20 ml śmietany – postępujemy jak w przypadku mlecznej.

Na ciasto wylewamy mleczną, a następnie białą czekoladę, dekorujemy.

Odstawiamy do schłodzenia.

Smacznego!

Ps. zobaczcie też inne BŁYSKAWICZNE ciasta na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress