Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta.
Ucierane na kefirze lub na maślance …
I takie z dodatkiem sezonowych owoców – jabłek, gruszek , śliwek , brzoskwiń czy też truskawek.
Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływa się w ustach i zwykle nie można doczekać się kiedy wystygnie!
Takie je właśnie to!
Niesamowicie puszyste i delikatne …. łatwe i szybkie … tanie i bardzo smaczne!
A co najważniejsze ?
Ekspresowe do przygotowania!
Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje!
U mnie w wersji z jabłkami – taka ucierana szarlotka.
Polecam!
SKŁADNIKI:
– maślanka – 250 ml
– jajko – 2 szt
– cukier – 1 szklanka
– olej – 125 ml
– cukier waniliowy – 1 szt
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– mąka – 2,5 szkl
– jabłka – ok. 0,5 kg
– bułka tarta – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.
Owoce myjemy, osączamy.
Ciasto wylewamy na blachę.
Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.
Pieczemy ok. 45 minut w 180.
13 komentarzy
whiness
29 sierpnia 2012 at 10:21Ciasta z winogronami chyba jeszcze nigdy nie jadłam. ;) Apetycznie wygląda.
Anonymous
29 sierpnia 2012 at 12:27Właśnie leżą mi winogrona i tak szczerze nie ma na nie nikt ochoty. To może w tym cieście one znikną??
Ostra Na Słodko
29 sierpnia 2012 at 12:41Dobry pomysł :D
Anonymous
29 sierpnia 2012 at 12:30Mam taką prośbę :) czy mogłabyś pisać jakich rozmiarów używasz blach? :) tak dla orientacji :) pozdrawiam Justyna
Ostra Na Słodko
29 sierpnia 2012 at 12:41Oczywiście!
Faktycznie nie piszę ;)
To ciasto robione było w tradycyjnej średniej tortownicy.
Kulinarna Ja
29 sierpnia 2012 at 12:56Pychotka – uwielbiam takie na maślance. Ja często robię zwykłe z kokosemi śmietanką, którą na noc zalewa się ciacho i pozostawia w piekarniku :)
ola in the kitchen
29 sierpnia 2012 at 21:49Wygląda rewelacyjnie!
Arvén
30 sierpnia 2012 at 01:23Tym ciastem przypomniało mi się, że mało jest przepisów na ciasta z winogronem :D Trzeba nadrobić braki, a ten przepis będzie idealny na początek ;)
Marta T.
29 lipca 2013 at 23:14jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z winogronem… (takiego pieczonego z winogronem, bo zalane w galaretce oczywiście :P) i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczona! ciasto jest przepyszne!! nie da się opisać :) trzeba spróbować :)
Szarlotka ucierana
27 kwietnia 2014 at 18:20[…] Uwielbiam ucierane ciasta! […]
Joanna Szewczyk
3 maja 2015 at 09:27Sylwuś przepyszne ciasto!!!
Ostra na Słodko
3 maja 2015 at 10:25Muuua! :*
CIASTO CZEKOLADOWE UCIERANE Z MORELAMI
30 sierpnia 2015 at 13:26[…] , puszyste ciasto czekoladowe pełne soczystych moreli , oprószone cukrem pudrem – czyż nie cieknie ślinka na samą […]