ROLADA TIRAMISU Z KREMEM STRACIATELLA I MALINAMI – bez pieczenia! Ciasto w 15 minut!

W listopadzie zeszłego roku miałam okazję pokazać Wam mój nowy wtedy ekspres przelewowy Melitta, model AROMA FRESH THERM.

Już wtedy pisałam Wam, że jestem nim zachwycona i że nie jest to mój pierwszy ekspres przelewowy, dzięki czemu mam porównanie.

Dziś już w mojej kuchni gości przeszło pół roku.

I dziś, ponownie, po tych 7 miesiącach używania, mogę jednogłośnie stwierdzić, to co już mówiłam wtedy – to zdecydowanie najlepszy ekspres przelewowy, jakiego używałam i używam dalej.

Nie jest to sprzęt, który po kilku tygodniach trafił na piwniczną półkę z sprzętami ( a przyznaję, że zdarzają się sprzęty, które tam trafiają ).

Ekspresu używam codziennie – DOSŁOWNIE CODZIENNIE.

W sumie to użycie jest już tak „naturalne”, że jakby nawet o nim nie myślę.

Jak poranna kawa to już tylko z Melittą!

AromaFresh Therm

Model MELITTA AROMAFRESH THERM posiada m.in.

* możliwość ustawiania grubości mielenia ziaren

* młynek do kawy, dlatego też możemy używać kawy ziarnistej jak i kawy zmielonej

* możliwość wyboru mocy kawy – od słabej przez średnią po mocną

* wyjmowany pojemnik na ziarna

* wybór ilości filiżanek

* wyjmowany pojemnik na wodę z oznaczeniem ilości filiżanek

* timer, funkcja minutnika

* zegar

* wyświetlacz LCD

* genialny, nowoczesny design pasujący do każdej kuchni

* wykonanie ze stali nierdzewnej

* nietłukący dzbanek termiczny

* wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem

To tylko niektóre z zalet tego ekspresu!

Całą rodziną jesteśmy szczerze zachwyceni!

Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu!

Gorąco polecam!

Można go kupić m.in.

TUTAJ!

 

Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała i tym razem dla Was przepisu na przepyszne ciasto.

Dziś mam dla Was roladę tiramisu z pysznym kremem straciatella i malinami – czyż nie brzmi pysznie?!

Tak samo pysznie smakowała!

Rolada jest bez pieczenia – jej zrobienie trwa dosłownie 15 minut!

Spróbujcie i Wy!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* podłużne biszkopty tzn. „kocie języczki” – 36 szt

* śmietanka 36% – 330 ml

* mascarpone – 450 g

* cukier puder – 80 g

* napar kawowy z ekspresu – 250 ml

* Amaretto – 50 ml

* czekolada gorzka – ok. 70 g

* żelatyna – 2 łyżeczki + woda

 * maliny – ok. 150 g 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki przygotowujemy, kawę zaparzamy na świeżo ( potrzebujemy ciepłej ).

Śmietanę ( ważne by była zimna! ) ubijamy z mascarpone dodając pod koniec cukier puder.

Żelatynę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy,ale nie gotujemy.

Dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, wlewamy do całości, dokładnie miksujemy.

Dodajemy posiekaną czekoladę.

Na płaskim blacie rozkładamy folię spożywczą.

Biszkopty moczymy w kawie ( nie za długo, żeby nie rozmiękły! ).

Układamy na folii obok siebie tworząc prostokąt 4×9.

Masę rozprowadzamy na biszkoptach, wygładzamy.

Zwijamy ściśle razem z folią.

Odkładamy na noc do lodówki.

Mocno schłodzoną odwijamy z folii, dekorujemy owocami.

Smacznego!

Gorąco zapraszam Was do zapoznania się z ofertą marki MELITTA.

Znajdziecie tam nie tylko ekspresy do kawy, ale również spieniacze, młynki, filtry i wspaniałą kawę.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress