W listopadzie zeszłego roku miałam okazję pokazać Wam mój nowy wtedy ekspres przelewowy Melitta, model AROMA FRESH THERM.
Już wtedy pisałam Wam, że jestem nim zachwycona i że nie jest to mój pierwszy ekspres przelewowy, dzięki czemu mam porównanie.
Dziś już w mojej kuchni gości przeszło pół roku.
I dziś, ponownie, po tych 7 miesiącach używania, mogę jednogłośnie stwierdzić, to co już mówiłam wtedy – to zdecydowanie najlepszy ekspres przelewowy, jakiego używałam i używam dalej.
Nie jest to sprzęt, który po kilku tygodniach trafił na piwniczną półkę z sprzętami ( a przyznaję, że zdarzają się sprzęty, które tam trafiają ).
Ekspresu używam codziennie – DOSŁOWNIE CODZIENNIE.
W sumie to użycie jest już tak “naturalne”, że jakby nawet o nim nie myślę.
Jak poranna kawa to już tylko z Melittą!
Model MELITTA AROMAFRESH THERM posiada m.in.
* możliwość ustawiania grubości mielenia ziaren
* młynek do kawy, dlatego też możemy używać kawy ziarnistej jak i kawy zmielonej
* możliwość wyboru mocy kawy – od słabej przez średnią po mocną
* wyjmowany pojemnik na ziarna
* wybór ilości filiżanek
* wyjmowany pojemnik na wodę z oznaczeniem ilości filiżanek
* timer, funkcja minutnika
* zegar
* wyświetlacz LCD
* genialny, nowoczesny design pasujący do każdej kuchni
* wykonanie ze stali nierdzewnej
* nietłukący dzbanek termiczny
* wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem
To tylko niektóre z zalet tego ekspresu!
Całą rodziną jesteśmy szczerze zachwyceni!
Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu!
Gorąco polecam!
Można go kupić m.in.
Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała i tym razem dla Was przepisu na przepyszne ciasto.
Dziś mam dla Was roladę tiramisu z pysznym kremem straciatella i malinami – czyż nie brzmi pysznie?!
Tak samo pysznie smakowała!
Rolada jest bez pieczenia – jej zrobienie trwa dosłownie 15 minut!
Spróbujcie i Wy!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* podłużne biszkopty tzn. “kocie języczki” – 36 szt
* śmietanka 36% – 330 ml
* mascarpone – 450 g
* cukier puder – 80 g
* napar kawowy z ekspresu – 250 ml
* Amaretto – 50 ml
* czekolada gorzka – ok. 70 g
* żelatyna – 2 łyżeczki + woda
* maliny – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki przygotowujemy, kawę zaparzamy na świeżo ( potrzebujemy ciepłej ).
Śmietanę ( ważne by była zimna! ) ubijamy z mascarpone dodając pod koniec cukier puder.
Żelatynę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy,ale nie gotujemy.
Dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, wlewamy do całości, dokładnie miksujemy.
Dodajemy posiekaną czekoladę.
Na płaskim blacie rozkładamy folię spożywczą.
Biszkopty moczymy w kawie ( nie za długo, żeby nie rozmiękły! ).
Układamy na folii obok siebie tworząc prostokąt 4×9.
Masę rozprowadzamy na biszkoptach, wygładzamy.
Zwijamy ściśle razem z folią.
Odkładamy na noc do lodówki.
Mocno schłodzoną odwijamy z folii, dekorujemy owocami.
Smacznego!
Gorąco zapraszam Was do zapoznania się z ofertą marki MELITTA.
Znajdziecie tam nie tylko ekspresy do kawy, ale również spieniacze, młynki, filtry i wspaniałą kawę.
No Comments