TARTA FILO Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I „BURRATĄ” NADZIEWANĄ ŁOSOSIEM

Czego mi najbardziej brakuje w tym okresie szalejącego wirusa?

Zdecydowanie podróży!

Tych smaków, kolorów, zapachów z arabskich straganów.

Tych często nachalnych sprzedawców.

Tych zakątków czekających, by je obfotografować.

… i tych tysięcy kilometrów spędzonych wysoko w chmurach!

Ale to wróci!

Już niedługo wróci!

Ja z utęsknieniem wypatruję otwarcia Izraelskich granic, by móc spełnić jedno ze swoich największych podróżniczych i kulinarnych marzeń!

Bo jak wiecie – jestem totalnie zakochana w Bliskim Wschodzie i krajach arabskich – z resztą mówię o tym nie od dziś!

Dziś jednak nie na Bliski Wschód Was zabieram, choć nasze smaki również w tamtym kierunku będą zmierzać.

Moim towarzyszem w tej kulinarnej podróży będzie łosoś MOWI.

Co to za łososie i czym się wyróżniają?

Już Wam mówię!

Łosoś ten zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzenia morskiego wspomagające rozwój i funkcjonowanie mózgu, a także zapobiegające chorobom układu krążenia.

Nie zawiera nawet śladowych ilości antybiotyków, sztucznych barwników, konserwantów ani wzmacniaczy smaku.

Jako jedyna firma na świecie MOWI może poszczycić się posiadaniem kontroli nad całym procesem hodowli łososi atlantyckich począwszy od selekcjonowania najbardziej wartościowej ikry, przez produkcję narybku, kontrolę optymalnych warunków dla wzrostu ryb na naszych farmach w Norwegii, po wprowadzenie bardzo restrykcyjnych warunków przetwórczych i logistycznych.

Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska.

Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą.

MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach.

Do przygotowania tego przepisu zainspirował mnie fantastyczny konkurs organizowany na portalu Durszlak.pl.

W przepisie tym zainspirowałam się podróżami i kuchniami świata – zarówno tymi poznanymi, jak i tymi, które dopiero są w strefie marzeń!

Połączyłam smaki z Turcji, Włoch, Izraela i Grecji.

Wykorzystałam do przepisu m.in. ciasto filo, którego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza ‚liść’.

I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki.

Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji, a  ciasto wykorzystywane jest często w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej.

Sięgnęłam również po ukochaną włoską mozzarellę oraz ricottę ( nie wiem czy już Wam wcześniej mówiłam, ale kocham sery włoskie – mozzarellę i burratę mogłabym jeść dosłownie na kilogramy! )

Soczyste pomidory oczywiście też są!

Nie mogło ich zabraknąć!

Nie tylko świetnie komponują się z serami, ale i przepięknie wyglądają w takiej tarcie – zwłaszcza takie przypieczone, z delikatnie opaloną skórką.

Mamy również świeże liście szpinaku ( część dodałam do farszu z ricotty razem z ukochanym czosnkiem ), a część użyłam do dekoracji razem z ziołami z własnego ogródka.

Ziół nigdy za wiele!

Król jest jednak tutaj tylko 1 – wędzony łosoś MOWI!

U mnie występuje pod dwoma postaciami – przyjrzyjcie się dobrze, a  zobaczycie, że mozzarella nie jest zwykłą mozzarellą!

Co?

Tak tak!

Mozzarella jest faszerowana!

Faszerowana obłędną pastą z łososia!

To prawdziwa petarda, która zaskoczy dosłownie wszystkich!

Jak zrobić takie danie?

Jak faszerować mozzarellę?

Jak zrobić domowe ciasto filo?

Zobaczcie!

CIASTO FILO

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 400 g

* sól – 6 g

* woda o temperaturze 50C – 330 ml

oliwa z oliwek dobrej jakości – 30 ml

* skrobia ziemniaczana do podsypywania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę miksujemy z solą i wodą, a następnie stopniowo dodajemy oliwę nie przerywając miksowania.

Miksujemy ok.4 minuty – ciasto ma być miękkie i prawie odchodzić od brzegów miski.

Wykładamy na blat podsypany mąkę ziemniaczaną, formujemy kulę, dzielimy na ok. 50-60 g kawałki i forujemy mniejsze kulki.

Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy w chłodnym ( ważne! ) pomieszczeniu na ok. 2 godziny.

Po tym czasie wałkujemy ( podsypując ).

Następnie dłońmi rozciągamy ciasto na cienkie niczym papier – ważne , żeby nie popękało.

Gotowe płaty przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią.

Układamy jeden na drugim każdy kolejny podsypując skrobią – to ważne!

Odkładamy do pieczenia.

FASZEROWANA „BURRATA”

* mozzarella – 3 kulki

* ricotta – 100 g

* MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 3 plastry

* sól, pieprz

* skórka z cytryny + sok

* koperek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kulki mozzarelli wkładamy na kilka minut do gorącej wody, żeby zmiękły.

Następnie rozpłaszczamy w  dłoniach.

Ricottę blendujemy z łososiem oraz świeżym koperkiem.

Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny, chłodzimy.

Porcję farszu układamy na płatach mozzarelli, zwijamy w baloniki, skręcamy, ustawiamy ponownie w na kąpieli.

 

 

TARTA:

* ciasto filo z przepisu powyżej – 8 płatów

* faszerowana „BURRATA” z przepisu powyżej – 3 szt

* MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

* mozzarella mini – 100 g

* pomidory koktajlowe – 250 g

* świeży szpinak – 200 g

* czosnek – 3 ząbki

* awokado – 1 szt

* ricotta di buffala – 250 g

* oliwa z oliwek + mleko – po 125 ml

* gałka, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy, wrzucamy szpinak – smażymy 2-3 minuty.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.

Wystudzony szpinak dodajemy do ricotty, doprawiamy do smaku.

Na ułożone w formie kilka płatów ciasta ( każdy płat smarujemy oliwą z mlekiem! ) wyciągamy farsz z ricotty.

Układamy pomidory koktajlowe oraz pokrojone w plastry awokado.

Pieczemy ok. 15-18 minut w 180C bez termoobiegu.

Wyciągamy tartę i na gorącą układamy nadzianą wcześniej „burratę”.

Dodajemy świeże liście szpinaku oraz zioła.

Oprószamy solą i pieprzem.

Zobacz jakie to proste!

Zajadamy na gorąco!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress