SEROWY DUTCH BABY Z TALLEGIO, ŁOSOSIEM I JAJKIEM P0CHE

Dobrze wiecie, że wszelkiego rodzaju dania mączne kocham miłością bezgraniczną – nie tylko na słodko!

W swoich przepisach bardzo często inspiruję się kuchniami świata, nie zapominając o tym, by tym kuchniom świata dodać i polskiego akcentu.

Dziś, zainspirowana genialnym konkursem z marką MOWI na Durszlak.pl przygotowałam dla Was przepis na ziołowo-serowy dutch baby, do którego użyłam również włoskiego sera taleggio.

Dutch baby to pieczony w piekarniku naleśnik.

Mówi się, że holenderski, jednak z Holandią nie ma zbyt wiele wspólnego.

Czasami bywa także nazywany „niemieckim naleśnikiem”, gdyż przepis podobno pochodzi od niemieckich Pfannkuchen.

Wymyślili go prawdopodobnie niemieccy emigranci, którzy wyjechali z Europy prosto do USA.

Ale i tego nie wiadomo do końca.

Inna wersja głosi, że naleśniki zostały wymyślone w jednej z restauracji z Seattle w pierwszej połowie XX w., w której córka właściciela uprościła nieco słowo „Deutsch” i wyszło jej Dutch.

Jak było naprawdę – tego się pewnie nigdy nie dowiemy!

Jedno jest pewne: ten naleśnik jest genialny i z całą pewnością robi furorę!

Dutch Baby można podawać na śniadanie, obiad, kolację, no i deser!

Najczęściej podawany jest na słodko.

Ja jednak przygotowałam go nie w słodkiej, a w słonej wersji.

Dodałam wędzonego łososia, ukochany ser taleggio, jajka w koszulkach i świeżą, dobrą fetę.

Do tego moje ukochane zioła!

No i czosnek – czosnek u mnie jest „wszędzie”

Wyszło przepysznie i mega sycąco!

Spróbujcie i Wy!

Maślany, doskonały …

Doprawiony świeżymi ziołami i serem taleggio …

Zwieńczony łososiem …

Król nad króle wśród omletów!

JAJKA W KOSZULCE:

Gotujemy sporą ilość wody z dodatkiem odrobiny octu i soli.

W momencie zagotowania wody mieszamy robiąc wir i pojedynczo wbijamy po jednym jajku na początku delikatnie oblewając je wrzątkiem.

Gotujemy przez 3 minuty i wyciągamy na ręcznik papierowy.

DUTCH BABY:

* jajko – 3 szt

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* mleko – 0,5 szkl

* sól – 1 szczypta

* tymianek, szczypiorek, rozmaryn – do smaku

* cebula – 1 szt

* ser taleggio ( tarty )- 1 garść

* masło niesolone – 2 łyżki

DODATKOWO:

* MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

* ser taleggio

* jajka ( do ugotowania ” w koszulkach” )

* tymianek

* pomidory

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Patelnię rozgrzewamy w piekarniku.

Jajka blendujemy z mąką, mlekiem, solą, tymiankiem , rozmarynem, cebulą i serem taleggio.

 

Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 20-25 minut w 200C – na złoty kolor.

CAŁOŚĆ:

Po wyjęciu posypujemy tartym serem – by się roztopił.

Układamy plastry łososia i ugotowane wcześniej jajka w koszulce.

Dodajemy zioła, podsmażone pomidory oraz świeżo mielony pieprz.

Podajemy gorące!


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress