Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach.
I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka!
Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam “czegoś jeszcze”.
Też tak macie?
Czy żołądek to wytrzymał?!
Ano musiał!
Ale wiedziałam jak mu w tym pomóc!
Zainspirowana konkursem “Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji.
Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę.
Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch!
Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są mi straszne!
Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Szybko niweluje on uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia.
Drożdżowe tarty z przepysznym, delikatnym pasztetem z jajek i aromatyczną, mocno doprawioną (tak jak lubię ) białą kiełbasa oraz świeża rzeżuchą jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdy inny dzień.
Wszystko to wieńczy majonez – w nietypowej, wręcz królewskiej postaci.
Czyż nie jest pięknie? Jest!
I jest też smacznie!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:
* świeże drożdże – 30 g
* ciepła woda + ciepłe mleko – 125 ml + 125 ml
* wiejskie jajko – 1 szt + 1 jajko do posmarowania
* oliwa – ok. 60 ml
* cukier – 3 łyżki
* sól – 0,5 łyżeczki
* mąka pszenna – ok. 4 szkl ( 1 szkl = ok. 170 g )
PASZTET JAJECZNY + BIAŁA KIEŁBASA:
* jajka na twardo – 5 szt + 2 szt
* surowe jajko – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek
* masło – 2 łyżki
* świeżo tarty chrzan – 1 łyżka
* bułka tarta – 2 łyżki
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ dobrej jakości parzona biała kiełbasa
MAJONEZ:
* jajko – 1 szt
* musztarda – 1 łyżeczka
* biały ocet winny – 1 łyżka
* olej słonecznikowy – ok. 350 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MAJONEZ:
Sparzone jajko wbijamy do wąskiego słoika, dodajemy sól, pieprz,musztardę oraz ocet.
Cały czas blendując wlewamy cieniutkim strumieniem olej – do momentu, aż masa stanie się jasna, gęsta i kremowa.
Tak przygotowany majonez wylewamy do foremek, mrozimy.
SPÓD:
Mleko mieszamy z wodą, łączymy z pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i dodajemy pozostałe składniki: jajko, oliwę.
Wlewamy drożdże, wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut.
FARSZ:
Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ).
Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku.
Wylewamy na podpieczony drożdżowy spód, układamy pozostałe, pokroje na cząstki jajka i plastry białej kiełbasy,
Pieczemy ok. 25-30 minut w 160C.
CAŁOŚĆ:
Majonezem oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy.
Smacznego!
Ps. do 2 tart dodałam jajko “marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka.
Drugie zostawiłam klasyczne.
No Comments