Najlepsze bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!

Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.

Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto ucierane ze śliwkami.

Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).

Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika!

Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe kakaowe z borówkami.

Spróbujcie!

Polecam!

To jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam!

Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal 

To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.

SKŁADNIKI:

Mix IT Universal Schär – 400 g

* jajko – 4 szt

* cukier – 360 g

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 200 ml

DODATKOWO:

* śliwki – 350 g

* cynamon – 2 łyżki

* cukier – 50 g

KRUSZONKA:

Mix IT Universal Schär – 100 g

* cukier – 50 g

* masło – 70 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

Mocno chłodzimy.

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem na puch.

Dodajemy przesiany Mix IT Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki zmieszane w resztą cukru i cynamonem.

Obficie posypujemy kruszonką.

Pieczemy do suchego patyczka, ok. 60 minut w 160C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress