Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!
Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto ucierane ze śliwkami.
Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).
Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika!
Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe kakaowe z borówkami.
Spróbujcie!
Polecam!
To jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal
To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.
SKŁADNIKI:
* Mix IT Universal Schär – 400 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 360 g
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 200 ml
DODATKOWO:
* śliwki – 350 g
* cynamon – 2 łyżki
* cukier – 50 g
KRUSZONKA:
* Mix IT Universal Schär – 100 g
* cukier – 50 g
* masło – 70 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
Mocno chłodzimy.
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem na puch.
Dodajemy przesiany * Mix IT Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki zmieszane w resztą cukru i cynamonem.
Obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy do suchego patyczka, ok. 60 minut w 160C.
Smacznego!
No Comments