CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!

Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy pod dostatkiem, a do tego są coraz tańsze!

Teraz będziemy szaleć ;)

Ciasto jest niesamowicie delikatne, idealnie kremowe i rozpływa się w ustach.

Każdy jego kęs sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy i ciężko przestać na 1 kawałku.

Delikatne biszkopty , kremowy budyń i soczyste truskawki zatopione  galaretce – połączenie proste, które zachwyca od zawsze!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

(tortownica 22 cm )

MASA BUDYNIOWA:

* budyń waniliowy bez cukru  ( po 35 g ) – 3 op

* cukier 5-7 łyżek

* mleko 2% – 1l

* masło min. 82% – 200 g

DODATKOWO:

* truskawki – ok. 250 g

* galaretka truskawkowa – 2 op

* okrągłe biszkopty

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia.

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka, dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt ( w połowie również możemy poukładać kawałki truskawek ).

Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

Następnie układamy obrane i umyte truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

Ps. zamiast biszkoptów możemy upiec domowy biszkopt!

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Ananasowe z kremem budyniowym
    5 grudnia 2013 at 09:26

    […]  Budyniowe z truskawkami i galaretką  […]

  • Reply
    Anna
    16 czerwca 2014 at 21:59

    Wspaniałe ciastko, dzięki!

  • Reply
    CZEKOLADOWA KARPATKA Z TRUSKAWKAMI
    23 kwietnia 2015 at 14:22

    […] czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się […]

  • Reply
    TORCIK ARBUZOWY Z GALARETKĄ
    14 czerwca 2015 at 14:02

    […] łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku […]

  • Reply
    Zalamana
    19 maja 2016 at 11:30

    Budyń był płynny… Nie wiem co zle zrobiłam, ciasto mi sie rozpłynęło ..;(

  • Reply
    Marta
    4 czerwca 2016 at 21:03

    Wspaniałe ciasto, idealne na lato, tylko długo się na nie czeka. Nie można przyspieszyć i lać galaretki na ciepłe ciasto, bo galaretka przesiąknie! Za drugim razem zrobiłam wersję bardziej dietetyczną i dodałam pół kostki masła. Wychodzi równie pyszne, a mniej kaloryczne!

  • Reply
    Kinga
    10 czerwca 2017 at 08:38

    Witam :) jak duży jest budyń, użyty w przepisie?na 1/2 czy 3/4 mleka?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 czerwca 2017 at 09:23

      Hej! 40 g ( bez cukru )
      Albo możesz 60 g ( z cukrem ) ale wtedy nie dosladzasz ta bardzo :)
      Te 3 budynie rozrabiasz w 1 litrze mleka – tak ja w przepisie

  • Reply
    Kinga
    10 czerwca 2017 at 14:26

    Jeśli użyję 3 opakowania budynku po 60 g zamiast 3 opakowań po 40 g to czy masa budyniowa nie będzie zbyt zwarta?różnica w gramaturach wskazuje na zawartość cukru czy skrobi/proszku budyniowe?

  • Skomentuj Zalamana Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress