CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY

Chałka to wypiek, który kojarzy mi się z dzieciństwem.

Nie wiem czy pamiętacie, ale moja mama przez jakieś 30 lat prowadziła swój sklep.

Sobota była dniem , kiedy w ofercie można było dostać również chałki – świeże, miękkie i pachnące piekarnią i drożdżami.

Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na chałkę pszenną – nie bójcie się – jej wykonanie absolutnie nie sprawi nikomu trudności!

Przepis na chałkę drożdżową przygotowałam dla Was krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym.

Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada.

Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 680 g

* świeże drożdże – 20 g

* mleko – 200 ml

cukier – 3-4 łyżki

* jajko L – 2 szt

* żółtko – 1 szt

* roztopione masło – 4 łyżki

* sól – 1 mała łyżeczka

DODATKOWO:

* jajo do posmarowania

* ewentualnie mak lub sezam.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z łyżeczką cukru.

Owijamy folią i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczyna zaczął pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski.

Dodajemy sól i cukier.

Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem.

Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami.

Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy.

Dzielimy na 6 części.

Formujemy wałeczki o długości ok. 40 cm.

Zaplatamy chałkę , odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress