No i jest wyczekany przepis!
Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.
Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.
Wprost rozpływa się w ustach!
Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!
Zrobi furorę na każdym przyjęciu.
SKŁADNIKI:
( 20×26 )
BISZKOPT:
* jajka – 5 szt
* mąka krupczatka – 5 łyżek
* cukier – 5 łyżek
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA :
* kisiel truskawkowy – 2 szt
* galaretka truskawkowa – 3 szt
* śmietana 36% – 500 ml
* borówki ( mrożone ) – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.
Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.
Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.
MASA :
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.
W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.
Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.
Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki.
Smacznego!

