No i jest wyczekany przepis!
Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.
Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.
Wprost rozpływa się w ustach!
Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!
Zrobi furorę na każdym przyjęciu.
SKŁADNIKI:
( 20×26 )
BISZKOPT:
* jajka – 5 szt
* mąka krupczatka – 5 łyżek
* cukier – 5 łyżek
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA :
* kisiel truskawkowy – 2 szt
* galaretka truskawkowa – 3 szt
* śmietana 36% – 500 ml
* borówki ( mrożone ) – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.
Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.
Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.
MASA :
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.
W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.
Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.
Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki.
Smacznego!
28 komentarzy
Beata
21 stycznia 2014 at 14:18Na jaka to jest blaszke?:)
Ostra na Słodko
21 stycznia 2014 at 14:3920×26 :)))
Później dopiszę w przepisie :)
L.
23 stycznia 2014 at 11:09Urocze te biedronki:D muszę wypróbować koniecznie ten przepis:D
Anonim
18 marca 2015 at 19:30A ta masa biała to jest ubita śmietana??
Ostra na Słodko
18 marca 2015 at 19:48Tu nie ma żadnej białej masy .
Nad różową i pod różową jest zwyczajny biszkopt :)
Karola
18 marca 2015 at 19:32Czy to jest biszkopt ?? :)
Ostra na Słodko
18 marca 2015 at 19:48Tak , biszkopt :)
Paulina
24 marca 2015 at 12:26ślicznie wyglada a jeszcze lepiej smakuje ;]
Karolisek
2 kwietnia 2015 at 17:15W te Święta Wielkanocne wypróbuje tę biedronkę ☺☺☺
RACUCHY Z BORÓWKAMI
3 lipca 2015 at 11:39[…] owoce są na targach trzeba z nich […]
Ilona
10 lipca 2015 at 14:21Nie wiedziałam ,że można kupić mrożone borówki.Wszędzie tylko jagoda zwyczajna.Teraz do zebrania świeża w lesie:)
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE
5 listopada 2015 at 08:28[…] biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. […]
Gosia
7 listopada 2015 at 09:04Czy moze byc smietana 30%?
Ostra na Słodko
12 listopada 2015 at 08:07Powinna być 36%
Ania
22 lutego 2016 at 16:32Witam. Mam pytanko odnosnie masy. Czy dwa kiesiele mam ugotowac wedlug jednego przepisu z kiesielu czy kazdy kisiel osobno wedlug dwoch opakowan? Mam nadzieje ze pytanko zrozumiale:) prosze o odpowiedz.pozdrawiam
Ania
22 lutego 2016 at 16:42Witam. Czy biszkopt napewno z maka krupczatka ? Nie mozna jej zastapic pszenna ? I czy te dwa kisle ugotowac wedlug przepisu z opakowania jednego kislu? Prosze o odp
Ania
24 lutego 2016 at 14:16Witam czy biszkopt na mace krupczatce ma byc ? A gdyby zrobic na mace pszennej? Pytam bonie robilam jeszcze na krupczatce.. I pytanko odnosnie kisli czy te dwa kisle maja byc ugotowane wedlug przepisu z jednego kislu? Prosze o odp
Ostra na Słodko
24 lutego 2016 at 14:19Śmiało można upiec biszkopt na pszennej :)
Tak , kiśle muszą być rozrobione w mniejszej ilości wody niż zawsze :)
Iza
23 września 2016 at 09:32Witam, jaką konsystencję ma ten krem? Pytam bo zastanawiam się czy nadawałby się jako wypełnienie do rurek czy jest za rzadki nawet po schłodzeniu?
Pozdrawiam, super wypieki!
Ostra na Słodko
23 września 2016 at 09:39Kiedy całkowicie zastygnie jest takim “ptasim mleczkiem” , ale wylewany na biszkopt jest płynny – będzie wyciekał z rurek niestety.
Ciasto z kisielową pianką – biedronka – Smaki na talerzu
30 czerwca 2017 at 07:33[…] Źródło […]
Ania
24 października 2017 at 19:47Czy można użyć większej blachy? Jakie wtedy będą proporcje?
Ewelina
5 marca 2018 at 21:12A co z tymi wycięty i kółkami?
Ostra na Słodko
5 marca 2018 at 22:17Zjadamy na boczku :P
Ela
5 marca 2018 at 22:05Witam ..mam rowniez pytanie odnosnie tych kisieli ….w przepisie jest napisane cytuje …kisiele przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu …czyli 2 kisiele gotujemy w 1 litrze wody ? Tak? Bo poprzednie komentarze mnie zmylily i w koncu zastanawiam sie jak maja byc rozrobione te kisiele .Pozdrawiam…
Ostra na Słodko
5 marca 2018 at 22:16Zgadza się! Rozrabiamy j w ilości wody podanej na opakowaniu .
Potem dosypujemy galaretki , miksujemy. Na koniec kremówka.
Pyszna masa!
Ela
5 marca 2018 at 22:48Dziekuje …i teraz wszystko jasne …na pewno zrobie dla dzieci beda zachwycone …
Ostra na Słodko
5 marca 2018 at 22:49Smacznego! Będzie pysznie!