Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle …
Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)
Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!
Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.
Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Zobaczcie jak je zrobić!
SKŁADNIKI :
( 22×28 )
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 4 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
MASA :
* masło – 100 g
* kisiel brzoskwiniowy – 2 op
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
PIANKA:
* śmietana 36% – 100 g
* galaretka pomarańczowa– 2 op
DODATKOWO:
* brzoskwinie– ok. 400 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!
Wylewamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut / 180C.
MASA:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.
Do gorącego wsypujemy brzoskwiniową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
PIANKA:
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).
Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.
Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.
CAŁOŚC:
Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową.
Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce.
Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie przykrywamy pianką śmietankowo – pomarańczową.
Dekorujemy owocami i czekoladą.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )
Smacznego!
13 komentarzy
Kraina Miodem Płynąca
5 września 2014 at 19:23Wow, prezentuje się wspaniale!!! :)
Sernik z brzoskwiniami
19 listopada 2014 at 22:33[…] … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej […]
Wiktoria
28 listopada 2014 at 09:30Ciasto wygląda tak efektownie, że aż żal byłoby wbijać w niego widelczyk, a z drugiej strony na pewno ciekawość i chęć posmakowania nie dałaby mi spokoju. W ten sposób stanęłabym przed dylematem;) Z przepisu skorzystam z wielką ochotą. Pozdrawiam.
CIASTO KISIELOWE Z KIWI
12 stycznia 2015 at 11:25[…] lekkie, piankowe ciasto z dodatkiem soczystego kiwi , zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych […]
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU
21 lipca 2015 at 22:08[…] brzoskwinie … puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos […]
kajka
22 lipca 2015 at 09:06Witam, wygląda pysznie, mam tylko jedno pytanie bo sie przymierzam do zrobienia, kisiele mają być z cukrem czy bez ??
Ostra na Słodko
22 lipca 2015 at 09:59Ja używam kisieli z cukrem , ale tak naprawdę każdy może dostosować do siebie .
Wszyscy wiedzą , że ja to lubię słodsze ;)
aga
5 listopada 2015 at 07:53przepis na blaszkę o jakich wymiarach? :)
Ostra na Słodko
5 listopada 2015 at 08:29Dodałąm już informację w przepisie :) 22×28 :)))
Anonim
2 grudnia 2015 at 19:58Ile to jest szklanka wody w tym przepisie ? 200 czy 250 ml?
Ostra na Słodko
2 grudnia 2015 at 21:54Zwykła , klasyczna szklanka ma zawsze 250 ml :)
kasia
11 marca 2016 at 06:50Masło dodajemy do gorącej masy? Czy czekamy aż przestygnie?
Martyna
26 maja 2016 at 16:24Właśnie na takie lekkie ciasto mam ochotę! Myślisz, że mogę zrobić je z truskawkami i truskawkowym kisielem i budyniem?