SERNIK ZEBRA

Jak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.

Był już SERNIK PUSZYSTY  Z KARMELEM 

SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ

SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ

SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

POMARAŃCZOWY SERNIK

a ostatnio taki Z MAKIEM

Wszystkie smakowały równie wyśmienicie!

Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!

Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.

Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.

Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!

Spróbujcie!

 sernik czekoladowy zebra czekolada mleczna ser wiaderkowy ser mielony 22xxxx

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:

* ser biały 2krotnie mielony – 500 g
* sok cytrynowy – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* jajko – 2 szt

CIEMNA MASA :

* czekolada gorzka – 2 szt
* masło – 200 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl

POLEWA:
* czekolada mleczna – 50 g
* masło – 50 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA SEROWA:

Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.

CIEMNA MASA:

Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.

W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.

Smacznego!

sernik czekoladowy zebra czekolada mleczna ser wiaderkowy ser mielony xxxx

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    25 stycznia 2014 at 18:03

    Cudny serniczek :)

  • Reply
    Sernik cytrynowy z kisielem
    15 marca 2014 at 09:51

    […] kolejny sernik […]

  • Reply
    Zebra
    15 marca 2014 at 18:02

    […] Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? […]

  • Reply
    Sernik gotowany, z karmelem i orzechami
    15 kwietnia 2014 at 15:50

    […] mam dla Was kolejny przepis na  sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik […]

  • Reply
    Sernik puszysty
    28 kwietnia 2014 at 20:04

    […] Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]

  • Reply
    Izaura - sernik z murzynkiem
    3 maja 2014 at 20:08

    […] tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością […]

  • Reply
    Sernik z wiśniami i galaretką
    28 maja 2014 at 16:01

    […] kremowy […]

  • Reply
    Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
    25 października 2014 at 22:34

    […] A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem! […]

  • Reply
    UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ
    18 grudnia 2014 at 19:32

    […] Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! […]

  • Reply
    Natalia
    29 czerwca 2015 at 15:13

    Witam, mam pytanie, gorzkiej czekolady na ciemna mase trzeba dac 2 kostki czy 2 tabliczki?

  • Reply
    Monia
    22 grudnia 2015 at 17:08

    Wyszedł smaczny ale ? masa serowa była rzadka a ciemna strasznie gęsta ! dlatego brak efektu zebry. Dlaczego ? co zrobiłam źle. Albo co dodać do ciemnej czekoladowej masy żeby była bardziej płynna ( może 1 szklanka mąki to zbyt dużo !

  • Reply
    renata
    2 maja 2016 at 09:12

    sernik wyszedł przepyszny,wszystkim bardzo smakował,dziękuje za przepis,zapisany do ulubionych :)

  • Reply
    Paulina
    14 sierpnia 2016 at 08:34

    Witam. Sernik wygląda obłędnie. W kolejny weekend na pewno u mnie zagości:) Mam pytanie o opcje piekarnika: góra-dół czy termoobieg?? Ewentualnie jaki czas i temp. muszę zastosować w termoobiegu?
    Pozdrawiam

  • Reply
    Natalia
    29 września 2016 at 12:12

    Sernik zebra super tylko troche za słodki

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress