No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki!
Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi!
Naleśniki na słodko … naleśniki na ostro … naleśniki z farszem , i bez …. puste … z mąki kukurydzianej – nie ważne!
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.
Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 2 szkl
* jajko – 2 szt
* mleko – ok. 400 ml
* sól – 1 szczypta
* olej – 50 ml
NADZIENIE :
* biały ser – 500 g
* żółtko – 2 szt
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* cukier – 4 łyżki
PIERZYNKA :
* śmietana 30 % słodka – 200 ml
* duże jajko – 1 szt
* cukier – 2 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
* esencja pomarańczowa – 2 łyżeczki
DODATKOWO :
* małe pomarańcze – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy mleko , roztrzepane jajka, olej i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Odstawiamy na ok. 10 minut.
Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Ser ucieramy z cukrem , cukrem waniliowym i 2 żółtkami.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
PIERZYNKA :
Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.
Dodajemy esencję pomarańczowa i podprażone chwilę płatki migdałów.
CAŁOŚĆ :
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem.
Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.
Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.
Układamy obok siebie w naczyniu.
Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.
Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
11 komentarzy
teenager ;)
19 grudnia 2013 at 15:42świetny pomysł! tak się składa, że lubię jadać takie słodkie naleśnikowe obiady i z pewnością wypróbuję ten przepis :)
Mienta
22 grudnia 2013 at 15:28Wstaje rano z myślą o naleśnikach, idę do lodówki a tam brak twarogu!! Więc biegnę do biedronki i znów do kuchni ;) Wyszły przepyszne <3 Skusiłam się na małą modyfikację i dodałam 250 g twarogu i 160 g serka homogenizowanego pomarańczowo-marcepanowego, nie dosładzałam już masy. A do pierzynki dodałam jeszcze startą skórkę z połowy pomarańczy :) Ahh uwielbiam Cię za ten przepis! :) http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/12/DSC_0601.jpg
kaja
19 stycznia 2014 at 14:24Czy muszę dawac migdały do polewy? A czy olejek pomarańczowy też jest konieczny ?
Ostra
19 stycznia 2014 at 14:50Absolutnie nie jest to konieczne , ale migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia a olejek sprawia , ze naleśniki niesamowicie pachną :)
Kakaowe naleśniki z kremem bananowym i migdałami
3 marca 2014 at 14:51[…] Kolejne naleśniki! […]
Racuszki kukurydziane z rodzynkami
4 maja 2014 at 12:15[…] Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki. […]
Pomidorowe naleśniki po meksykańsku
2 sierpnia 2014 at 16:36[…] naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem […]
Bananowe muffinki z migdałami
5 sierpnia 2014 at 13:14[…] Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów. […]
Racuszki serowe
5 sierpnia 2014 at 15:14[…] wiecie racuszki uwielbiam … sery również … więc co może być lepsze na leniwe śniadanie , obiad na słodko czy też […]
Docent
29 września 2014 at 21:54Naleśniki są pycha. Nawet zatwardziałym mięsożercom smakowały. Co prawda zapomniałem kupić migdałów i dodałem… koksowe wiórki :P
Ale następnym razem, na pewno będą z migdałami.
Ostra na Słodko
29 września 2014 at 22:01Ajj bardzo się cieszę , że smakowały! :)))