20 PYSZNYCH POMYSŁÓW NA GRILLA W PIEKARNIKU

Soczysta karkówka, boczek, kiełbaska, papryka, kukurydza, szaszłyki, pstrąg, oscypek i wiele wiele innych pyszności przyrządzamy na grillu.

Na samą myśl i wspomnienie już cieknie ślinka!

Gdy pogoda za oknem dopisuje – idealnie!

Gdy nie mamy jednak możliwości grillować w ogrodzie albo deszcz popsuł nam szyki z pomocą przychodzi piekarnik z funkcją grilla.

Ja taki mam –  CombiSteam Deluxe Electrolux.

Posiada on 3 funkcje grillowania:

Klasyczna: do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba

Turbo grill: do pieczenia większych kawałków mięsa, przyrządzania zapiekanek i rumienienia potraw

Szybki grill: do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach i opiekania chleba.

Funkcja grilla jest w tej chwili jedną z częściej używanych przeze mnie  i to nie tylko do kiełbasek – bruschetta z pomidorami i mozzarellą również wychodzi idealna!

GRILLOWANIE W PIEKARNIKU

Polega ono na umieszczeniu potrawy pod źródłem ciepła i tak jak w przypadku tradycyjnego grilla zaletą jest szybkość przygotowania potraw i i wykluczenie niechcianego często nadmiaru tłuszczu.

W przypadku grillowania w piekarniku również pamiętajmy o  zamarynowaniu potraw ( szczególnie mięs i ryb ) – tak przyrządzane nie tracą wartości i nie wysychają, ponieważ wysoka temperatura (do 350°C) powoduje szybkie ścięcie białka.

Ich przygotowanie jest mało pracochłonne a smak – zdecydowanie zachwycający.

Ps. drób i duże kawałki mięsa można nadziać na ruszt albo podzielić na mniejsze kawałki i piec na półce piekarnika, podobnie jak ryby czy kiełbaski.

EFEKTY GRILLOWANIA:

Gill pozwala uzyskać 2 efekty: upieczenie i zapieczenie, dzięki czemu np skórka robi się chrupiąca, rozpuszcza się ser na grzankach i karmelizuje cukier jak na creme brulee.

Potrawy wkładamy zawsze do nagrzanego wstępnie piekarnika – nigdy do zimnego!

ZALETY GRILLOWANIA

Grillowanie potraw jest dużo zdrowsze niż ich smażenie czy pieczenie.

Zdecydowanym plusem z całą pewnością jest brak dostępu tłuszczu, a ten zaś, który zawierają mięsa, zostaje po prostu wytopiony.

Grilluje się zazwyczaj krótko, bez znaczenia czy to warzywa, owoce czy mięso i dzięki temu pozostaje w tych produktach więcej składników odżywczych, zachowują swoje wartości i są chudsze, przez co idealnie nadają się dla osób będących na diecie i cierpiących np. na choroby wątroby.

P. No i wyglądają przepięknie, bo czy jest coś bardziej smakowitego niż chrupiąca zapieczona skórka na kiełbasce albo zrumieniony ser na toście?!
Mniam!

Dziś  ja przygotowałam w domu takiego rodzinnego grilla.

Postawiłam na klasykę  i mamy przeróżne kiełbaski, warzywa, marynowane w pesto pieczarki i chrupiące grzanki. 

Każdy z przyjemnością sięga po dokładkę!

A mnie klasyka! Wam podrzucam bardziej “popisowe pomysły!”

Może spróbujcie jeszcze w tej weekend? Kto wie?!


20 POMYSŁÓW NA GRILLA W PIEKARNIKU:

MIĘSA I RYBY:
– szaszłyki z polędwiczek z warzywami
– żeberka w marynacie czosnkowej z miodem
– pstrąg z cytryną i koperkiem
– schab w chlebku pita
– marynowane krewetki z czosnkiem
– skrzydełka z sezamem w miodzie
– pałki z kurczaka “po diabelsku”, z chili
– jagnięcia z rozmarynem
– łosoś z brzoskwinią
– roladki z dorsza z cukienią

 

WARZYWA I OWOCE:

– pomidory z czosnkowymi grzankami
– faszerowane pieczarki
– roladki z cukinii z twarożkiem i granatem
– szaszłyki z młodych ziemniaków w oliwie czosnkowej
– nadziewane jabłka z bakaliami i miodem
– jabłka z kaszanką
– faszerowana papryka po grecku z fetą
– feta z pomidorami i świeżymi ziołami
– ananasy z chili
– faszerowane bakłażany z kuskusem i warzywami

 

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

Mój piekarnik: 

https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob8757zoz/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress