Soczysta karkówka, boczek, kiełbaska, papryka, kukurydza, szaszłyki, pstrąg, oscypek i wiele wiele innych pyszności przyrządzamy na grillu.
Na samą myśl i wspomnienie już cieknie ślinka!
Gdy pogoda za oknem dopisuje – idealnie!
Gdy nie mamy jednak możliwości grillować w ogrodzie albo deszcz popsuł nam szyki z pomocą przychodzi piekarnik z funkcją grilla.
Ja taki mam – CombiSteam Deluxe Electrolux.
Posiada on 3 funkcje grillowania:
Klasyczna: do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba
Turbo grill: do pieczenia większych kawałków mięsa, przyrządzania zapiekanek i rumienienia potraw
Szybki grill: do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach i opiekania chleba.
Funkcja grilla jest w tej chwili jedną z częściej używanych przeze mnie i to nie tylko do kiełbasek – bruschetta z pomidorami i mozzarellą również wychodzi idealna!
GRILLOWANIE W PIEKARNIKU
Polega ono na umieszczeniu potrawy pod źródłem ciepła i tak jak w przypadku tradycyjnego grilla zaletą jest szybkość przygotowania potraw i i wykluczenie niechcianego często nadmiaru tłuszczu.
W przypadku grillowania w piekarniku również pamiętajmy o zamarynowaniu potraw ( szczególnie mięs i ryb ) – tak przyrządzane nie tracą wartości i nie wysychają, ponieważ wysoka temperatura (do 350°C) powoduje szybkie ścięcie białka.
Ich przygotowanie jest mało pracochłonne a smak – zdecydowanie zachwycający.
Ps. drób i duże kawałki mięsa można nadziać na ruszt albo podzielić na mniejsze kawałki i piec na półce piekarnika, podobnie jak ryby czy kiełbaski.
EFEKTY GRILLOWANIA:
Gill pozwala uzyskać 2 efekty: upieczenie i zapieczenie, dzięki czemu np skórka robi się chrupiąca, rozpuszcza się ser na grzankach i karmelizuje cukier jak na creme brulee.
Potrawy wkładamy zawsze do nagrzanego wstępnie piekarnika – nigdy do zimnego!
ZALETY GRILLOWANIA
Grillowanie potraw jest dużo zdrowsze niż ich smażenie czy pieczenie.
Zdecydowanym plusem z całą pewnością jest brak dostępu tłuszczu, a ten zaś, który zawierają mięsa, zostaje po prostu wytopiony.
Grilluje się zazwyczaj krótko, bez znaczenia czy to warzywa, owoce czy mięso i dzięki temu pozostaje w tych produktach więcej składników odżywczych, zachowują swoje wartości i są chudsze, przez co idealnie nadają się dla osób będących na diecie i cierpiących np. na choroby wątroby.

Dziś ja przygotowałam w domu takiego rodzinnego grilla.
Postawiłam na klasykę i mamy przeróżne kiełbaski, warzywa, marynowane w pesto pieczarki i chrupiące grzanki.
Każdy z przyjemnością sięga po dokładkę!

A mnie klasyka! Wam podrzucam bardziej “popisowe pomysły!”
Może spróbujcie jeszcze w tej weekend? Kto wie?!
20 POMYSŁÓW NA GRILLA W PIEKARNIKU:
WARZYWA I OWOCE:

Mój piekarnik:
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob8757zoz/
No Comments