Jak już kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny!
Robiłam już torcik z truskawkami … kakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do racuszków.
Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń!
Ciasto to , jak wszystkie z kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie.
Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem!
A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
Na większą podwajamy składniki!
CIASTO:
* mąka – 120 g
* jajko – 1 szt
* cukier – 50 g
* masło – 50 g
MASA :
* budyń śmietankowy – 3 łyżki
* mleko – 250 ml
* kasza manna – 4 łyżki
* cukier – 3 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 op
* śmietana 18% – 125 ml
* jajko l – 1 szt
* brzoskwinie – 4 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.
Wstawiamy do lodówki.
MASA :
Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.
Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.
Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.
Rozbełtane jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy z kaszy.
Dokładnie mieszamy.
Dodajemy brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
CAŁOŚĆ:
1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.
Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ).
Wylewamy masę ( lekki gładzimy ).
Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ).
Pieczemy ok. 40-50 minut w temp.175C z termoobiegiem góra – dół.
Całkowicie studzimy w uchylonym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
26 komentarzy
jula
23 października 2013 at 16:12przypomina mi greckie ciasto z kaszy mannej – pyszne!
Marta T.
24 października 2013 at 11:31się piecze :D i pachnie faktycznie jak sernik :D ciekawe czy doczekam aż wystygnie czy pokroje na gorąco :D
napiecyku
24 października 2013 at 17:36Kasza manna z budyniem i śmietanką musi smakować. Przepis zapisałam. Pozdrawiam:)
Cios
25 października 2013 at 08:08Ojj.. takie ciasta to ja lubię!
Racuszki z kaszy mannej z żurawiną
26 grudnia 2013 at 16:02[…] Jaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę. […]
Ciasto waniliowe z kaszy manny na herbatnikach - bez pieczenia
7 lutego 2014 at 10:35[…] Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny […]
Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką
15 kwietnia 2014 at 19:03[…] razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i […]
Krokiety z kaszą jaglaną
4 maja 2014 at 13:09[…] wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i […]
Stefanka - kakaowe ciasto z kaszy manny
1 czerwca 2014 at 11:50[…] kakaa , kaszy manny z delikatną słodyczą tworzy niezwykłą […]
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką
14 października 2014 at 15:32[…] biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – […]
Anna R.
22 listopada 2014 at 20:26O, takiego jeszcze nie próbowałam i nie robiłam. Wygląda zachęcająco, pewnie zrobię.
Pavlova z kremem i owocami
31 grudnia 2014 at 19:08[…] w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca […]
CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI
16 stycznia 2015 at 14:42[…] Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. […]
Kate
11 lutego 2015 at 12:22Mam pytanie do Ostrej na Słodko bądź do Dziewczyny, które już robiły ciacho – czy 4 brzoskwinie to 4 standardowe połówki z puszki czy faktycznie 4 całe sztuki? Ile Dawałyście???
Ostra na Słodko
11 lutego 2015 at 12:25Najpierw się wypowie Ostra na Słodko :D
Już Ci mówię, jeśli daję świeże brzoskwinie – daję całe 4 sztuki pokrojone.
Jeśli chcesz dać puszkowe – musisz dać więcej ( np. 7-8 połówek ) i pamiętać o odsączeniu ich z soku ( niech posiedzą na sitku ) . :)
Kate
11 lutego 2015 at 12:46Dziękuję Ostra!!! Jesteś moim kulinarnym GURU… Pozdrawiam :D
Ostra na Słodko
11 lutego 2015 at 13:13Ajajaj bo w piórka obrosnę :D
Ewa Skórzak
13 kwietnia 2015 at 10:04Piekłam to ciasto na Wielkanoc a dziś zajadam kawałek,który wcześniej zamroziłam .Upiekłam z potrójnej porcji na dużej blasze. Pycha! Teściowa myślała,ze to sernik. Wilgotne,smaczne i warte powtórki.
Ostra na Słodko
13 kwietnia 2015 at 11:36Bardzo się cieszę , że tak smakowało! :)))
Anonim
15 kwietnia 2015 at 16:52Czy łyżki mają być płaskie czy z czubkiem – chodzi o mannę i proszek budyniowy?
Anonim
16 kwietnia 2015 at 06:52Czy proszek budyniowy można zastąpić w jakis sposob skladnikami domowego budyni u? Tzn mąka ziemniaczana? Jak wiadomo budyń z torebki do zdrowych nie należy :-)
Ostra na Słodko
16 kwietnia 2015 at 11:53Można :)
Ilość cukru należy wtedy dostosować ” pod siebie ” :)
Kasia
19 listopada 2015 at 19:50A jak piec ,kiedy nie mam kuchenki z termoobiegiem?Nigdy nie wiem jak to przełożyć na moją kuchenkę,ktora jest zwyczajna :)
Aga
30 sierpnia 2017 at 13:19Czy budyń ma być z cukrem czy bez?A opakowanie cukru wanilinowego duże czy może małe?
Ostra na Słodko
30 sierpnia 2017 at 13:21Jeśli budyń bez cukru – dosładzasz.
Jeśli z cukrem – dosładzasz mniej.
Tak naprawdę ma być “do smaku “.
To samo z cukrem waniliowym – proponuję ok. 2 łyżki.
Aga
5 września 2017 at 12:48Dziękuję za odpowiedź.Piękę je na dniach;)