Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.
Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!
Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!
Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* cukier puder – 2 łyżki
* masło – 150 g
* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )
MASA CYTRYNOWA:
* mąka kukurydziana – 3 łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* woda – 0,5 szkl
* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )
* żółtko – 3 szt
* masło – 1 łyżka
PIANA BEZOWA:
* białko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.
Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.
Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.
MASA CYTRYNOWA:
W garnku mieszamy wodę z cukrem.
Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.
Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.
Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.
PIANA BEZOWA:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wsypujemy mąkę , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.
Pieczemy 10 min / 210C.
Dobrze studzimy!!!
Smacznego!
6 komentarzy
Konczi i Szpileczka
13 listopada 2014 at 12:01Wspaniałe ciasto, jak zreszta wszystkie u Ciebie!
Wiktoria
13 listopada 2014 at 13:44Na sam widok ślinka cieknie:) Koniecznie muszę przygotować sobie to ciasto, na pewno jest pyszne.
ZEBRA
14 listopada 2014 at 19:41[…] A no o ciasto! […]
natalia
10 stycznia 2015 at 21:13Ani w składnikach, ani w sposobie przyrządzenia nie ma mowy o budyniu. Zrobiłam to ciasto dokładnie wg wytycznych(proporcje i przygotowanie) i praktycznie nie nadaje się do spożycia. Budyń nie wiadomo czy miał być dodany do masy cytrynowej czy bezowej albo czy w ogóle miał być dodany.
Ostra na Słodko
10 stycznia 2015 at 21:53A gdzie niby w przepisie napisałam , żeby dodawać jakiś budyń?
NIGDZIE!
Więc żadnego proszku budyniowego nie dodajemy do żadnej z mas.
Masa cytrynowa po przyrządzeniu sama jest masą budyniową.
Powiedz mi : ” nie nadaje się do spożycia ” , bo co z nim nie tak?
Proszę jaśniej.
CIASTO W 8 MINUT - BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
21 lutego 2015 at 20:01[…] goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak […]