Jak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.
Było już kilka z kuchni gruzińskiej :
– Chinkali
– Gruzińskie ciasto herbaciane
.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.
Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.
Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny,
U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie!
A do tego niezwykle szybko się go robi 😉
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– mąka – 2 szklanki
– duże jajko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka
– jogurt naturalny – 2 łyżki
– letnia woda – ok. 30-50ml
– olej do posmarowania
FARSZ:
– ser feta – 100g
– szpinak – 250 g
– sól
– pieprz
– czosnek granulowany

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Umyty szpinak blanszujemy na patelni.
Doprawiamy do smaku.
Mieszamy z rozgniecionym serem.
Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.
Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto
( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.
Dzielimy na 4 kawałki.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.
Każdy delikatnie smarujemy olejem.
Na środek każdego nakładamy farsz.
Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki.


