Wy nawet nie wiecie jak ja się cieszę, że seria FIT przepisów tak bardzo podbiła Wasze serca!
I dobrze – bo obiecuję, że takich FIT przepisów będzie zdecydowanie więcej na blogu!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciacho inspirowane popularnym, znanym i lubianym batonikiem Knoppers.
WPIS NIE JEST WPISEM SPONSOROWANYM PRZEZ MARKĘ.
Połączyłam w nim to co kocham najbardziej – czyli serniki ( bo wiecie, że ja serniki kocham miłością bezgraniczną! ) czekoladę i orzeszki.
Ciasto zostało przygotowane w zdrowszej, lżejszej, bardziej dietetycznej wersji – koniecznie ją wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( foremka 22×26 )
SPÓD:
* płatki owsiane – 220 g
* gorzkie naturalne kakao – 1 pełna łyżka
* jogurt naturalny 0% – 100 g
* żółtko M – 3 szt
* masło orzechowe naturalne – 3 łyżki
* słodzidło – erytrytol, ksylitol lub cukier – do smaku ( ok. 80 g )
* sól – 1 spora szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA SEROWA:
* chudy twaróg – 350 g
* białko – 3 szt ( to, które zostało )
* całe małe jajko – 1 szt
* słodzidło – do smaku ( ok. 80 g )
* budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 1 op / 40 g
POLEWA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI:
* orzeszki ziemne niesolone – 100 g
* czekolada mleczna – 200 g
* mleko – ok. 100 ml
Wybierz sobie blender w Media Markt!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Płatki owsiane mielimy.
Dodajemy pozostałe składniki, wszystko blendujemy ( będą i mogą być widoczne kawałeczek płatków owsianych ).
Wylepiamy foremkę wyłożoną papierem, odstawiamy do lodówki.
MASA SEROWA:
Twaróg mieszamy z białkami i jajkiem.
Dodajemy słodzidło i budyń, blendujemy.
Wylewamy na zimny spód.
Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Studzimy.
POLEWA:
Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej z mlekiem.
Orzeszki prażymy na patelni, studzimy, kroimy.
Tak – podprażcie sobie orzeszki – wydobędziecie z nich cały smak i będą zdecydowanie fajniej chrupały.
Mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i oblewamy całość.
Chłodzimy.
Smacznego!
Zobaczcie też inne FIT ciacha, które ostatnio zrobiły furorę!
3 komentarze
Aga
12 września 2020 at 13:23Sylwia, mam pytanie. Jestem na etapie spodu. Leży w lodówce w tej chwili. Ale coś chyba jest nie tak. Wykonanie spodu kosztowało tak dużo pracy, wysiłku i czasu że odechciewa mi się powtórzyć ten proces w przyszłości. Czy proporcje na pewno są ok? Mój blender kielichowy klęknął. O mało nie spaliłam motoru tak gęste i suche było to ciasto. Nie dało się tego uratować. Druga próba z ręcznym blenderem poszła równie ciężko. To nie może być aż tak ciężkie. Powiedz jak ty to robisz?
Anonim
7 maja 2023 at 23:12Czy białko ma być ubite?
Ostra na Słodko
8 maja 2023 at 07:48Nie, ale polecam bardzo dobrze roztrzepać.