DOMOWY BEZGLUTENOWY KEBAB Z PIEKARNIKA Z PESTO #zostańwdomu

Choć nigdy nie byłam fanką zjadanych na mieście fast foodów, to jednak od czasu do czasu tak, jak chyba każdy lubię wyjść na miasto na porządnego kebaba, chrupiąca zapiekankę z dużą ilością sera czy też amerykańską pizzę na mega puszystym cieście.

Teraz jednak nigdzie się nie ruszam i w ramach akcji #ZOSTAŃWDOMU przygotowałam swoje własne domowe kebaby w zdrowszej, dietetycznej wersji.

Smakowały genialnie!

Takie kebaby to ja mogłabym jeść codziennie!

Bezglutenowe bułeczki Panini Classic marki Schär z nowej linii BIO okazały się wymarzonym dodatkiem do soczystego kurczaka zapiekanego w piekarniku i zielonego, domowego pesto.

Marka Schär jak wiecie jest marką bezglutenową.

W nowej ofercie ( dostępnej już w polskich sklepach ) znajdują się nowe produkty z linii BIO, które na blogu będę Wam oczywiście pokazywać.

#ScharBio

#ScharBezGlutenuBio

Bułeczki Bio Panini Classic przygotowane są z produktów upraw ekologicznych.

Wystarczy włożyć je na 10 minut do gorącego piekarnika lub podgrzać w opiekaczu czy tosterze.

Są świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację na ciepło.

Są również produktem wegańskim!

Koniecznie sprawdźcie!

SKŁADNIKI:

( 3 szt )

* BIO Panini Classic Schär – 1 op / 3 szt

* filet z piersi kurczaka – 1 pierś / ok. 300 g

MARYNATA DO MIĘSA:

* sos sojowy ciemny – 3 łyżki

* świeży czosnek – 2 ząbki

* słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce

* czarny pieprz – 0,5 łyżeczki

* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

* oliwa z oliwek – 4-5 łyżek

SZPINAKOWE PESTO:

* szpinak baby – 250 g

* ser Pecorino – 80 g

* czosnek – 3 ząbki

* orzechy włoskie – 80 g

* oliwa z oliwek – ok. 125 ml

* sól, gałka muszkatołowa, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, marynujemy mięso.

Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi.

Po upieczeniu “szarpiemy”.

SZPINAKOWE PESTO:

Umyty szpinak siekamy. Orzechy włoskie prażymy, studzimy, siekamy. Pecorino ścieramy na tarce.

Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy, posiekany czosnek, pieprz i gałkę, wlewamy połowę oliwy. Miksujemy kilka sekund.

Dodajemy starty ser, szpinak i resztę oliwy – miksujemy ponownie kilka sekund – składniki mają się połączyć, ale nie całkowicie rozdrobnić.

Doprawimy do smaku solą morską.

CAŁOŚĆ:

Bułeczki panini podpiekamy w piekarniku pod górną grzałką posmarowane pesto, z dodatkiem poszarpanego mięsa.

Podajemy na gorąco z odrobiną majonezu i świeżego szczypiorku.

Smacznego!

 

Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress