Choć nigdy nie byłam fanką zjadanych na mieście fast foodów, to jednak od czasu do czasu tak, jak chyba każdy lubię wyjść na miasto na porządnego kebaba, chrupiąca zapiekankę z dużą ilością sera czy też amerykańską pizzę na mega puszystym cieście.
Teraz jednak nigdzie się nie ruszam i w ramach akcji #ZOSTAŃWDOMU przygotowałam swoje własne domowe kebaby w zdrowszej, dietetycznej wersji.
Smakowały genialnie!
Takie kebaby to ja mogłabym jeść codziennie!
Bezglutenowe bułeczki Panini Classic marki Schär z nowej linii BIO okazały się wymarzonym dodatkiem do soczystego kurczaka zapiekanego w piekarniku i zielonego, domowego pesto.
Marka Schär jak wiecie jest marką bezglutenową.
W nowej ofercie ( dostępnej już w polskich sklepach ) znajdują się nowe produkty z linii BIO, które na blogu będę Wam oczywiście pokazywać.
#ScharBio
#ScharBezGlutenuBio
Bułeczki Bio Panini Classic przygotowane są z produktów upraw ekologicznych.
Wystarczy włożyć je na 10 minut do gorącego piekarnika lub podgrzać w opiekaczu czy tosterze.
Są świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację na ciepło.
Są również produktem wegańskim!
Koniecznie sprawdźcie!
SKŁADNIKI:
( 3 szt )
* BIO Panini Classic Schär – 1 op / 3 szt
* filet z piersi kurczaka – 1 pierś / ok. 300 g
MARYNATA DO MIĘSA:
* sos sojowy ciemny – 3 łyżki
* świeży czosnek – 2 ząbki
* słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce
* czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
* oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
SZPINAKOWE PESTO:
* szpinak baby – 250 g
* ser Pecorino – 80 g
* czosnek – 3 ząbki
* orzechy włoskie – 80 g
* oliwa z oliwek – ok. 125 ml
* sól, gałka muszkatołowa, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, marynujemy mięso.
Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi.
Po upieczeniu “szarpiemy”.
SZPINAKOWE PESTO:
Umyty szpinak siekamy. Orzechy włoskie prażymy, studzimy, siekamy. Pecorino ścieramy na tarce.
Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy, posiekany czosnek, pieprz i gałkę, wlewamy połowę oliwy. Miksujemy kilka sekund.
Dodajemy starty ser, szpinak i resztę oliwy – miksujemy ponownie kilka sekund – składniki mają się połączyć, ale nie całkowicie rozdrobnić.
Doprawimy do smaku solą morską.
CAŁOŚĆ:
Bułeczki panini podpiekamy w piekarniku pod górną grzałką posmarowane pesto, z dodatkiem poszarpanego mięsa.
Podajemy na gorąco z odrobiną majonezu i świeżego szczypiorku.
Smacznego!
Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.
No Comments