Choć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku!
Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama.
Kruchy spód pokryty dużą ilością grubo-tartych soczystych jabłek, bezową pianą i chrupiącą kruszonka jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.
Tak jak już Wam kiedyś pisałam – kruche ciasto śmiało można przygotować dużo wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać w razie potrzeby.
Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!
Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna- 4 szklanki
* jajka M – 4 szt
* cukier – 1 szklanka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 220 g
* cukier z wanilią – 4 łyżki
* jabłka – 1 kg ( po obraniu )
* cynamon – 3 łyżeczki
* sól – szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z mąki, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, masła i żółtek zagniatamy ciasto.
2/3 ciasta wylepiamy blachę ( dużą ) , wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, wydrążamy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z solą.
Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier z wanilią.
Pianą zalewamy jabłka.
Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 150C.
Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększamy do 180C.
Zostawiamy do ostygnięcia!
Smacznego!
1 Comment
Zuza
24 listopada 2020 at 20:39Super 😀 Robię już 3 raz!
Zawsze wychodzi pyszne