SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ – NAJLEPSZA!

Choć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku!

Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama.

Kruchy spód pokryty dużą ilością grubo-tartych soczystych jabłek, bezową pianą i chrupiącą kruszonka jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.

Tak jak już Wam kiedyś pisałam – kruche ciasto śmiało można przygotować dużo wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać w razie potrzeby.

Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna- 4 szklanki

* jajka M – 4 szt

* cukier – 1 szklanka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* masło – 220 g

* cukier z wanilią – 4 łyżki

* jabłka – 1 kg ( po obraniu )

* cynamon – 3 łyżeczki

* sól – szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z mąki, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, masła i żółtek zagniatamy ciasto.

2/3 ciasta wylepiamy blachę ( dużą ) , wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, wydrążamy i trzemy na tarce na grubych oczkach.

Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Wykładamy na ciasto.

Białka ubijamy z solą.

Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier z wanilią.

Pianą zalewamy jabłka.

Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta.

Pieczemy ok. 60 minut w temp. 150C.

Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększamy do 180C.

Zostawiamy do ostygnięcia!

Smacznego!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Zuza
    24 listopada 2020 at 20:39

    Super 😀 Robię już 3 raz!
    Zawsze wychodzi pyszne

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress