Część z Was ( szczególnie Ci, którzy bacznie obserwują mojego Instagrama – o TU! ), dobrze wie, że jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z siłownią!
Przygodę, która na bank prędko się nie skończy!
Wręcz przeciwnie – ja się dopiero rozkręcam!
Kondycje zawsze miałam fantastyczną, ale nigdy nie sądziłam, że trafię na siłownię.
Baaaaa … tym bardziej nie sądziłam, że ja się w tym miejscu totalnie zakocham!
Ale nie o tym!
W związku z moimi podbojami siłowni zmieniłam też troszkę swoją dietę i wprowadziłam do niej więcej zdrowych i wartościowych rzeczy.
Kombinuję też z FIT słodkościami..
Dziś zabieram Was smakiem na egzotyczny urlop!
.
.
.
Będzie bananowo!
To ciasto jest błyskawiczne!
Nie zawiera tłuszczu!
Nie zawiera mąki!
Nie zawiera cukru ( a jest słodkie! )
Jest bezglutenowe, jeśli użyjecie płatków bez glutenu!
Śmiało mogą się zajadać nim osoby będące na diecie!
Wspaniale smakuje sami, gorące prosto z pieca … albo z dodatkiem masła orzechowego!
To cudo!
Prawdziwe cudo!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* płatki owsiane bezglutenowe – 2 szkl ( szkl = 250 ml )
* dojrzałe banany – 3 szt + 1 do dekoracji
* miód prawdziwy – 4 łyżki
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 łyżeczka
* jajko L – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę, cynamon.
Wszystko razem blendujemy.
Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana, możemy jeszcze oprószyć cynamonem.
Pieczemy ok. 35 minut w 170C z termoobiegiem.
Smacznego!
75 komentarzy
Gonia
6 marca 2020 at 00:46Jak może być to ciasto bez mąki skoro trzeba zmielić płatki na mąkę. Czyli w przepisie tak naprawdę jest MĄKA OWSIANA. A jeżeli ma to być dodatkowo ciasto bez glutenu to płatki muszą mieć oznaczenie, że są bezglutenowe
Ostra na Słodko
6 marca 2020 at 09:03Zgadza się.
Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.
Pozdrawiam serdecznie!
Karolcia3
3 czerwca 2020 at 19:12A jaka jest kaloryczność tego chlebka?
B e r
6 marca 2020 at 07:21Fajny przepis, ale chyba lepiej zamienić płatki owsiane na jaglane, bo w owsianych jest gluten ;)
Ostra na Słodko
6 marca 2020 at 09:04Zgadza się.
Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.
Robiłaś na jaglanych? Chętnie się dowiem jak wychodzi :))
Magda
6 marca 2020 at 08:52Po co każde zdanie we wstępie kończysz wykrzyknikiem? Przez to niezdrowe podniecenie odechciewa się dalej czytać sam przepis…
Ostra na Słodko
6 marca 2020 at 09:02Bo taki mam sposób pisania :) Nie tylko w tym poście. Nikogo absolutnie nie zmuszam do zaglądania tutaj :)
Pozdrawiam.
Miłego dnia!
Ania
6 marca 2020 at 11:58A co z jajkami?
Ostra na Słodko
6 marca 2020 at 12:22Też do całości <3
Estera
6 marca 2020 at 20:38Miałaby Pani propozycje na słodkości bez jajka, glutenu, nabiału, orzechów i cukru? Wiem,wymagania duże,ale sama próbuję coś kombinować i efekty są różne.
Ostra na Słodko
8 marca 2020 at 09:11Będzie coraz więcej takich przepisów na blogu :)))
Kamila
3 czerwca 2020 at 19:18Super przepis! Ja robię już drugi raz i zawsze wychodzi bardzo dobry! Nie udało mi się dostać płatków bez glutenu, więc robię na zwykłych ale mimo wszystko jest pyszny!
Dora
6 marca 2020 at 20:38Jak zmielić płatki owsiane? Kiedyś próbowałam to zrobić w maszynce do mielenia elektrycznej i zatkało bęben i pękło sprzęgiełko ślimaka… ;-p
Ostra na Słodko
8 marca 2020 at 09:11Ja robię w “termomixie” lidlowym :p
M.
7 marca 2020 at 09:14Przepraszam ale co to są miękkie jajka? :(
Ostra na Słodko
8 marca 2020 at 09:11Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!
Anonim
7 marca 2020 at 10:46Robię dziś :)
Iwona
8 marca 2020 at 01:05Nie lepiej dodać mąkę owsianą bezglutenową i co oznacza …dodajemy trzy miękkie,jajka…?
Ostra na Słodko
8 marca 2020 at 09:10Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!
Ania
22 maja 2020 at 09:50To już któryś przepis z tego bloga, który nie wyszedł. Wszystko według przepisu….
Ostra na Słodko
22 maja 2020 at 09:56Szkoda. Wszystkim do tej pory wychodzi :)))
Nie polecam w takim razie więcej przepisów ode mnie – szkoda Twoich składników ;)
Joanna
8 marca 2020 at 07:51Co znaczy że dodajemy “miękkie jajka”? Mają być ugotowane na miękko czy o co chodzi?
Pozdrawiam!
Ostra na Słodko
8 marca 2020 at 09:09Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!
Iza
9 marca 2020 at 10:17A na ilość zblendowanego ciasta jakiej użyć foremki?
Ostra na Słodko
9 marca 2020 at 10:19Polecam taka średnia – 20-24 cm
Alicja
10 marca 2020 at 06:33Czy miód musi być lejacy??
Ostra na Słodko
10 marca 2020 at 08:44Absolutnie nie.
Ania
10 marca 2020 at 22:51Czy można dodać posiekane orzechy włoskie czy wpłynie to na konsystencję ciasta? I czy można zamienić miód na ksylitol?
Ostra na Słodko
11 marca 2020 at 00:47Konsystencja zmieni się na bardziej zbitą, troszkę mniej puszysta, ale śmiało można!
Alicja
11 marca 2020 at 20:15Pycha 😍 dzisiaj zrobiłam. Super przepis i mega cudowne ciasto 🙂
Natalia
7 czerwca 2020 at 08:09Wyszło świetne :)
Sylwia
20 marca 2020 at 11:25Pisze pani ze 2 szklanki płatków owianych zmielić a jesli ja nam juz mąkę owsiana to ile trzeba dać tez 2 szklanki?
Ostra na Słodko
20 marca 2020 at 11:33Jeśli dodajemy gotową mąkę dodajemy niecałe 2 szklanki.
Dami
8 maja 2020 at 21:22Ja dałam 250 g.
Tynka
20 marca 2020 at 12:11Ile kalorii ma to ciasto?
Ania
23 marca 2020 at 22:10Ciasto wyszło puszyste, mało słodkie, ślicznie pachnie bananami. Wahałam się czy dać banana na wierzchu, ale zdecydowanie TAK, podbija bananowiec ciasta. Jemy właśnie lekko ciepłe :))
Aneta
8 kwietnia 2020 at 18:54Musi być termoobieg ?
Ostra na Słodko
8 kwietnia 2020 at 22:22Nie musi. Może być bez ale troszkę dłużej pieczemy :)))
Anka
19 czerwca 2022 at 22:18Ike kalori ma to ciasto. Widzę nie jeden raz to pytanie i zawsze bez odp.😏
Ostra na Słodko
20 czerwca 2022 at 07:14Tak jak już wielokrotnie mówiłam- nie przeliczam kalorii na blogu.
Natomiast odsyłam do przeliczniki, polecam m.in. kalkulatorkalorii.net
Ewelina
21 kwietnia 2020 at 10:53Czy to ciasto uda się w tortownicy? Wiem z doświadczenia, że np. marchewkowiec pieczony w tortownicy musi długo siedzieć w piekarniku, żeby środek przestał być surowy, więc podejrzewam, że w przypadku ciasta z bananów może być jeszcze trudniej, bo są cięższe… Jak Pani sądzi?
Ostra na Słodko
21 kwietnia 2020 at 10:57Dokładnie tak.
Udać się uda , ale polecam piec w niższej temperaturze a dlużej – by środek miał szansę się dopiec <3
Dostałam mnóstwo zdjęć robionych właśnie w tortownicach od czytelników.
Polecam, bo ciacho pyszne!
Tomek
21 kwietnia 2020 at 18:15Skusił mnie tytuł „bez cukru” a tutaj cztery łyżki cukru!!!
Tak na marginesie, dodawanie miodu do wypieków jest bez sensu bo w wysokiej temperaturze miód traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne i ma wiecej kalorii niz zwykły biały cukier. Szkoda miodu do wypieków.
Agata
7 czerwca 2020 at 11:22Ja zamiast miodu używam suszonych daktyli ok. 1/2 szklanki. Namoczone we wrzątku daktyle blenduję razem z bananami. Polecam to rozwiązanie.
EDITH CIAGLEWICZ
20 marca 2023 at 10:38Ja to ciasto robilam z daktylami i super wyszlo ale 5szt ( pol szklanki) daktyli bylo ciut za malo dla mnie …
Anka
8 kwietnia 2021 at 17:19Robię bez żadnego słodziwa i wychodzi mega pyszne 😉
To ja
8 maja 2022 at 20:02Ja robie z erytrytolem. 0 kalorii I dziwnego posmaku.
Dami
8 maja 2020 at 21:20A mi smakowało i wyszło na płatkach gryczanych 😉
Wrzuciłam tez mojej roboty czekoladę wege. Mniam.
Ewelina
7 czerwca 2020 at 21:00Czy zamiast miodu mogłabym dodać syropu klonowego?
Ostra na Słodko
7 czerwca 2020 at 21:01Śmiało :))
Gosia
22 sierpnia 2020 at 11:06Ciasto zarąbiste pyszne i slodziutkie pierwsze ale napewno nie ostatnie a zmieliłam musli z dodatkami i wyszło pysznie😍
Anonim
22 sierpnia 2020 at 11:07Pychota wlasnie pozeram kawałek cieplego
Ada
24 września 2020 at 12:07Właśnie upiekłam, pyszny chlebek, ładnie wyszedł! Omnomnomnom:)
Ostra na Słodko
24 września 2020 at 12:21Bardzo się cieszę, że smakuje <3
Pattes
11 października 2020 at 00:06Ciasto sztosik ja trochę zmienilam proporcje i dodalam kokosa ale wyszło przepyszne
Ostra na Słodko
12 października 2020 at 08:59Bardzo się cieszę, że smakowało!
Kamila
13 grudnia 2020 at 17:29Ciasto powinno być mokre? 45 minut i papier odchodzi razem z kawałkami ciasta i środek mokry.
Ostra na Słodko
13 grudnia 2020 at 21:13Wilgotne od bananów , ale nie mokre :(
Maja
7 kwietnia 2021 at 13:40Właśnie upieklam to ciasto. Pierwszy raz robiłam takie na zmielonych płatkach owsianych i wyszło super, mało słodkie co prawda ale mi to pasuje :)
Anka
8 kwietnia 2021 at 17:09Piekę już nie wiem, który raz bez dodatku żadnego słodziwa i wychodzi pyszne. Zajada się zarówno mój 10 latek jaki 9 miesięczna córka 😋
Syś
13 kwietnia 2021 at 16:41Zastanawiam się nad zamianą płatków owsianych na mąkę kokosową. Nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast a chciałabym się pozbyć tej mąki XD czy to dobry pomysł czy coś może pójść nie tak?
Ostra na Słodko
13 kwietnia 2021 at 16:44O nie nie nie nie!
Mąka kokosowa jest “sucha” i bardzo krucha i sypka – więc albo ciasto może wyjść zakalcem alb sypiacym się zakalcem / gniotem :D
Na mące kokosowej polecam: https://ostra-na-slodko.pl/2017/07/26/ciasto-kokosowe-z-morelami-bezglutenowe-bez-laktozy-fit/
Ola
30 sierpnia 2021 at 13:49Przepyszne! Zrobiłam pierwszy raz przed chwilą i smak tak bardzo mnie zaskoczył, wow! Na pewno zrobię jeszcze nie raz :)
malgosia
11 października 2021 at 15:51Witam.Ja mam juz gotowa,kupiona make owsiana,to ile jej bedzie trzeba? szklanka maki i szkalnka platkow,to roznica w wadze.Prosze o podpowiedz.Pozdrawiam.
Ostra na Słodko
11 października 2021 at 16:06Pisałam już wielokrotnie, że NIE POLECAM robienia na gotowej mące owsianej.
Przy samodzielnym zmieleniu i zostawieniu grubszych kawałków ciasto wychodzi delikatniejsze, lekkie, bardziej napowietrzone.
Mąka owsiana jest dużo drobniejsza, zbita, jest ryzyko zakalca.
Tunio
5 listopada 2021 at 10:52No ale kcal to ten placek ma od cholery…
male zmiany - pyszny!
3 grudnia 2021 at 09:14wyszedl pyszny, mimo zmian :) moze komusprzyda sie ta informacja: Zrezygnowalam zupelnie z dosladzania (bez miodu) bo banany byly bardzo gotowe do uzycia ;) za to dodalam pol szklanki zlozonej z suszonego mango, prazonych platkow kokosa i posiekanych cashew. Zamiast cynamonu w tym egzotycznym tercecie byla wanilia. Aha, pieklam jakies 50-55 minut bo mialam mala keksowke wiec ciasto bylo dosc wysokie. Przepyszne (z maslem i musem orzechowym… mniam!)
Sylwia
28 czerwca 2022 at 18:45Coś niesamowitego!! Mniam mniam, boskie🥰polecam!
La Donna
9 sierpnia 2022 at 21:17Super przepis, bardzo dziękuję! Uwielbiam i banany, i płatki owsiane, a tu takie połączenie😊 Aczkolwiek ja piekę dłużej, może dlatego, że w keksówce (pieczemy do suchego patyczka, prawda?). Pozdrawiam😊
Ostra na Słodko
9 sierpnia 2022 at 21:32Tak, do suchego patyczka.
Dużo zależy też od tego jak miękkie i “soczyste “były banany – jak bardzo mięciutkie to też pieczemy dłużej.
Magda En
25 września 2022 at 21:13Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie “cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!
Magda Em
25 września 2022 at 21:16Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie “cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!
Magda En
25 września 2022 at 21:38Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie “cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!
Ostra na Słodko
26 września 2022 at 08:59Bardzo miło mi to słyszeć!
Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis wpadnie w oko ❤️
Buziaki dla Was!
Anka
28 lutego 2023 at 10:24Robię już którymś raz bez dodatku miodu, ale ja z tych mniej słodkich 😉. Pycha. Rewelacyjnie smakuje z masłem orzechowym.