W kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście!
Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni!
Tak, tak, dobrze słyszycie – ciasto jest przygotowane na patelni.
I nie chodzi mi absolutnie o to, by ciasto razem z patelnią włożyć do piekarnika, ale o to, by tego piekarnika wcale nie odpalać.
Można nawet powiedzieć i nie będzie to absolutnie kłamstwem, że ciasto zostało usmażone!
Też nie wierzyłam w to, że to się uda!
A jednak!
Nie tylko się udało, ale ciasto swoim smakiem zachwyciło całą rodzinę i przygotowałam je już kilka razy w różnych odsłonach ( z owocami również! ).
Ciasto jest łatwe i szybkie – idealnie dla niespodziewanych gości.
Mieszamy składniki, wylewamy i kilkanaście minut smażymy pod przykryciem.
I tyle!
Gotowe!
Polecam!
Koniecznie spróbujcie!
Zachwycicie wszystkich!
SKŁADNIKI:
( patelnia ok. 22-24 cm )
* jajko L – 3 szt
* cukier – 180 g
* jogurt naturalny – 250 g
* olej – 120 g
* wanilia
* mąka pszenna – 300 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 25 g
* woda – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jaja ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy,.
Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao oraz wodę, mieszamy.
Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy jasną masę.
Na wierzch wylewamy ciemną – możemy to zrobić w różnych odstępach tworząc mozaikę.
Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.
UWAGA!
Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut.
Smacznego!
4 komentarze
Monika
28 kwietnia 2020 at 13:15Nie zrobiłabym nigdy tego ciasta gdyby nie koronawirus i, to że pomału mi od…****
Myślałam, że to będzie coś jak ciasto z mikrofali, da się zjeść ale nam nie smakuje. A tu? Ogromne zaskoczenie i niesamowicie dobre ciacho!! Bardzo dziękuję za przepis, a wszystkim, którzy się jeszcze wahają – gorąco POLECAM! 👍😊
Anna
9 października 2020 at 16:45Właśnie zrobiłam, by się przekonać bo ciasto z patelni wydawało mi się absurdem. Wyszło kapitalne, nie do wiary ☺️ zamiast jogurtu dałam śmietanę 12% bo jogurtu nie miałam, na dno patelni dałam krążek z papieru do pieczenia, by się nie przypaliło. Ciasto ma smak niesamowity, myślę że jest smaczniejsze niż z piekarnika. Dziękuję i polecam ☺️
Ostra na Słodko
9 października 2020 at 16:46ależ miło to czytać!!!! <3 <3 <3
Dziękuję!
Dobry patent z tym papierem!
Marta
25 marca 2021 at 20:32Kompletna klapa. Zrobiłam jak w przepisie odmierzając gramy a wyszedł słodki omlet. Dół się spalił mimo najmniejszego ognia a po wyrośnięciu całkiem opadło. Lipa.