W swojej kuchni uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi, które już za mną, jak i tymi, które dopiero na liście marzeń!
Dziś w taką kulinarną podróż zabieram Was tam, skąd niedawno wróciłam – z Hiszpanii.
Przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, hiszpańskie naleśniki FILLOAS z twarożkiem i soczystymi figami.
To było prawdziwe niebo w gębie!
FILLOAS ( cyt. fijoasz ) to naleśniki pochodzące z Galicji, północnego regionu półwyspu.
W kuchni hiszpańskiej znajdziemy tradycyjne CREPES, jak i właśnie FILLOAS.
Co je różni?
Te drugie są zdecydowanie słodsze, ponieważ do ciasta dodaje się cukier.
Istnieje też wytrawna wersja – przygotowana na bulionie.
Tradycyjnie podawane są jesienią i zimną, w czasie karnawału.
Ja dodałam do nich ulubiony tłusty ser utarty z cukrem pudrem i żółtkiem oraz soczyste figi, za którymi zawsze tęsknię po urlopie.
Często w Hiszpanii, na targach można zobaczyć figi podpisane brevas – są to owoce figowca pochodzące z pierwszych zbiorów.
Koniecznie spróbujcie naleśniki w takim wydaniu!
Ps. ta piękna zastawa, którą widzicie na zdjęciu, to nic innego jak 100% organiczna, pochodząca z recyklingu zastawa marki KOZIOL pochodząca ze sklepu Centrum Entuzjastów Caravaningu.
KOZIOL jest niemiecką marka specjalizującą się w produkcji rzeczy do kuchni, łazienki oraz ogrodu.
Zaskakuje taką niezwykłą formą, żywymi kolorami oraz wysoką funkcjonalnością – wszystko to oczywiście z dbałością o zachowanie najwyższych standardów i wszelkich norm jakości, w trosce o bezpieczeństwo środowiska.
Kolekcja “Organic” produkowana jest w Niemczech z nowego ekologicznego materiału wytwarzanego na bazie celulozy.
Materiał ten jest w 100% recyklingowalny, ekstremalnie trwały, nie zawiera szkodliwych substancji dla człowieka i środowiska, nadaje się do kontaktu z żywnością.
Bez problemu można go myć w zmywarce!
Jest smakowo neutralny.
Świetny dla osób, które dbają o środowisko i cenią ekologię.
Ps. naczynia są na tyle lekkie, że można bez problemu spakować je do koszyka na piknik czy wyjazd na urlop!
Więcej naczyń ( i nie tylko KOZIOL ) zobaczcie TUTAJ
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
* mąka pszenna – 10 łyżek
* cukier – 5 łyżek
* mleko – 300 ml
* woda – 250 ml
* jajka – 6 szt
* sól – 1 szczypta
* oliwa do smarowania patelni
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem i solą.
Osobno roztrzepujemy jajka.
Wodę mieszamy z mlekiem.
Do mąki dodajemy jajka i nie przerywając mieszania wlewamy mleko z wodą – cały czas dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni.
Tak jak mówiłam – jak dodałam do nich twaróg utarty z żółtkami i cukrem pudrem , świeże figi oraz porzeczki.
Wy możecie pokusić się o dobry dżem, powidła, krem czekoladowy albo zjeść zwyczajnie z cukrem pudrem – będziecie zachwyceni!
Polecam!
Wpis powstał we współpracy z Centrum Entuzjastów Caravaningu
No Comments