Pokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.
Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!
Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko!
Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy.
Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu.
Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?
Na pewno!
A więc do dzieła!
Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.
SKŁADNIKI:
( blacha 24×32 )
MASA SEROWA :
*ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
* cukier – 1,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* jajka – 6 szt
* masło – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA MAKOWA:
* mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
* cukier – 1,5 szkl
* jajka – 4 szt
* masło – 70 g
* mąka – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
DODATKOWO :
* czekolada deserowa / gorzka – 100 g
* wiórki kokosowe
* mleko – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
UWAGA!
Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).
MASA SEROWA :
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )
Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..
Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.
Dokładnie mieszamy.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.
MASA MAKOWA:
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).
Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy olejek migdałowy.
Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..
Dokładnie mieszamy.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :
1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).
Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.
Po upieczeniu chwilę studzimy.
Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.
Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
11 komentarzy
gin
11 grudnia 2013 at 18:46Wygląda imponująco :)
Moniczka
12 grudnia 2013 at 09:12Witaj….mam pytanko, co jeśli jednak będzie to masa makowa? Zrozum chce iść na łatwiznę :)
Ostra na Słodko
12 grudnia 2013 at 09:14Nie polecam robienia go z gotową masą makową.
Jest mokra … zbyt ciężka … bardziej zbita.
Ciasto pewnie wyjdzie , będzie dobre , ale nie gwarantuję jak będzie wyglądało.
Jeśli się zdecydujesz i zrobisz chętnie dowiem się jak posżło :)
Daj znac :)
fiffonka
19 grudnia 2013 at 15:22Przepis jest na duża blachę, tzn? Możesz podać wymiary, bo jako laiczce nic mi to nie mówi :)
Ostra na Słodko
19 grudnia 2013 at 17:28Kochana , jest napisane zaraz przy składnikach ;)
( blacha 24×32 ) :)
Sernik Amaretto z ricotty
22 maja 2014 at 09:31[…] się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o […]
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ
17 grudnia 2014 at 19:22[…] sernika z makiem … albo np. takiego jak […]
DOMOWA MASA MAKOWA
20 grudnia 2014 at 18:10[…] , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa […]
DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI
31 grudnia 2014 at 19:29[…] … serniki z makiem … rolady […]
Seromak z czekolada
17 grudnia 2020 at 22:04Czy można ten sernik pięć góra dół,nie posiadam w mojej kuchence termoobiegu?jeżeli tak to w jakiej temp?
Ostra na Słodko
17 grudnia 2020 at 22:39Taka sama temperatura tylko kilka minut dłużej <3