Uwielbiam to ciasto czekoladowe!
Dodatek pepsi sprawia, że jest ono niezwykle puszyste, a zarazem niesamowicie wilgotne, “zimne” i mocno czekoladowe.
Wielbiciele czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!
SKŁADNIKI:
( na tortownicę o średnicy 18 cm )
Na większą podwajamy składniki!
CIASTO:
* jajko L – 2 szt
* przesiana mąka pszenna – 130 g
* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g
* cukier drobny – 150 g
* pepsi – 120 ml
* mleko 3,2% – 25 ml
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
UWAGA!
Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki!
Do miski wlewamy mleko.
Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło.
Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy.
Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym, kakao , cukrem i szczyptą soli.
Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.
Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!
Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.
Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut
( sprawdzamy patyczkiem ).
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!
Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.
UWAGA!
Ciasto po upieczeniu jest jeszcze mokre.
MUSI wystygnąć , wtedy konsystencja zrobi się zwarta.
75 komentarzy
Weronika Paziewska
28 kwietnia 2013 at 07:23Jak super wygląda zrobię dzisiaj :)
Anonymous
28 kwietnia 2013 at 09:35To chyba ciastko bo raczej za małe na ciasto ;)
Sylwia Ładyga
28 kwietnia 2013 at 10:22Jest bardzo wysokie i do tego w tortownicy. Spokojnie starcy na ok. 10-12 porcji :)
Pierwiasteksmaku
28 kwietnia 2013 at 10:03mmm zjadłabym takie :)
wygląda bardzo zachęcająco ;)
pozdrawiamy :)
Karmel-itka.
28 kwietnia 2013 at 11:42o rety! jaka rozpusta!
ladylaura.
28 kwietnia 2013 at 11:50super zdjecia,pozdrawiam.
Dusia
29 kwietnia 2013 at 12:21jak mogłam je ominąć! zapisuję :)
gin
29 kwietnia 2013 at 17:42Wygląda wspaniale :) Kiedyś piekłam muffinki z colą, były pycha, więc wyobrażam sobie smak Twojego ciasta… :)
znikąd
2 maja 2013 at 10:20Upiekłam. Rewelacja, dziękuję za ten przepis :) Zamiast orzechów archaidowych użyłam płatków migdałowych i wiórków kokosowych (z domu wyjść mi się nie chciało;) – też bardzo dobrze się komponuje. Pozdrawiam.
Sylwia Ładyga
2 maja 2013 at 12:09Uffff! ;)
Nawet nie wiesz jak cieszą mnie takie słowa :):):)
Bardzo się cieszę że smakowało!!! :*
znikąd
2 maja 2013 at 17:28Ja się cieszę, że Ci miło, a przepis pójdzie “do ludzi” – zbieram sprawdzone i smaczne przepisy dla Córki, która jeszcze nie odkryła, że lubi kuchnię :)
Anonymous
3 maja 2013 at 15:11Zamierzam zrobic ciasto w tortownicy 21cm, chciałam zapytać czy składniki mam pomozyc razy 2?? z góry dziekuje za odpowiedz
Sylwia Ładyga
3 maja 2013 at 21:47Tak , pomnóż :)
Wyjdzie wysokie :)
Cukierniczka :>
27 czerwca 2013 at 19:44Ahhh, cud, miód i orzeszki :D
Ciasto boskie, za każdym razem wszyscy się zachwycają. Można pożerać bez końca :D
Ostra na Słodko
27 czerwca 2013 at 19:52Nawet nie wiesz jak się cieszę , że tak dogodziłam :D
Kinga
5 sierpnia 2013 at 10:33Przepis znalazłam przez przypadek- wpisałam w wyszukiwarkę “proste ciasto” :P Bo niestety talentu kulinarnego nie posiadam ;)
Ciasto rzeczywiście okazało się proste w przygotowaniu, nawet dla takiego laika jak ja, ale nie dość, że proste, to przepyszne! Cała moja rodzina jest nim zachwycona, przyniosłam też trochę do pracy i niektórzy brali nawet po dwa kawałki!
Dziękuję za taki fajny przepis ;)
Ostra na Słodko
6 sierpnia 2013 at 06:41Bardzooooo się cieszę , że smakowało :)
Mam nadzieję , że jeszzcze nieraz coś ode mnie wybierzesz :))))
magmyj
26 sierpnia 2013 at 14:52Jak długo piec przy podwojonych składnikach? Próbował ktoś? :)
Ostra na Słodko
26 sierpnia 2013 at 16:35Wielokrotnie robiliśmy z podwojonych :)
Piekłam ok. 15 minut dłuzej.
Ciasto musi!!!! Po upieczeniu całkowicie wystygnąć.
Po upieczeniu ono jest jeszcze delikatnie mokre.
Jak wystygnie …. Jest takie jak być powinno -pycha!
o nieee !
7 września 2013 at 17:39nie robiłam wszystko jak w przepisie na tortownice średnica 27 cm, podwoiłam wszystko a ciasto wyszło niziutkie…
Alexa
15 września 2013 at 00:28Dzieki za przepis ciasto wyszlo przepyszne
MON
28 września 2013 at 14:13CIASTO NIE WYSZŁO! ROBIŁAM 2 RAZY I WSZYSTKO ZGODNIE Z PRZEPISEM!!!!
Ostra na Słodko
28 września 2013 at 14:54Ale CO NIE WYSZŁO?
Anonim
18 czerwca 2015 at 14:08mi tez nie wyszło :( totalny zakalec ale nawet smaczny :D
Jogurtowa baba z nutellą
8 października 2013 at 10:56[…] na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od […]
Anonim
26 października 2013 at 14:30czy masło moze byc roztopione wczesniej?
Ostra na Słodko
26 października 2013 at 15:11Tak , ale absolutnie nie gorące .
Po wypiciu coli
13 listopada 2013 at 09:56[…] A jeśli najdzie Cię ochota na colę możesz skusić się na TO PYSZNE CIACHO! […]
Ania
3 grudnia 2013 at 17:12Zrobiłam. Wyszło całkiem smaczne może nie tak ładne jak na zdjeciu, ale zrobię jeszcze raz. Polecam
Renata
5 grudnia 2013 at 16:46czy można to ciasto,po podwojeniu składników upiec w blaszce prostokątnej (standartowej wielkości )
Ostra na Słodko
5 grudnia 2013 at 21:26Jasne , aczkolwiek najlepiej sprawdzi się na mniejszej blasze , niż całkiem dużej.
Na dużej wyjdzie , smaczne , ładne ale niskie :)
Gosia
10 grudnia 2013 at 18:45Pycha, pycha, pycha!!!
ania
13 grudnia 2013 at 16:25mam pytanie odnośnie masła? jakie masło? może być roślinne z kubeczka? a może takie najprawdziwsze masło w kostce? Czy wystarczy miks tłuszczowy ?
Ostra
13 grudnia 2013 at 18:08Zdecydowanie najlepsze będzie z prawdziwym masłem ( z kostki )
Ania
22 grudnia 2013 at 11:35A jak ma być studzone po upieczeniu? Ja do tej pory wyjmowalam z brytfanki i dreptałam ścieżki do okoła.. czy podwojone może stygnąć w brytfance?
Ostra na Słodko
22 grudnia 2013 at 16:54Musi stygnąc w brytfance!
Gdyż po upieczeniu jest mokre … boli są troszkę “lejące” i musi całkowicie wystygnąc.
Beata
21 stycznia 2014 at 14:12Jaką ilość składników do blachy o wymiarach 34x24cm? potrójna?
Ostra
21 stycznia 2014 at 14:35Zdecydowanie tak , na pewno nie mniej.
I tak jak w przypadku tortownicy Ciasto MUSI CAŁKOWICIE WYSTYGNĄĆ po upueczenie.
Beata
21 stycznia 2014 at 14:48Więc dzisiaj wypróbuje mam nadzieje że się uda :)
Beata
21 stycznia 2014 at 21:08Ciasto wstawiłam do piekarnika, chciałam tylko jeszcze zapytać czy masło ma mieć takie grudki?? bo nie chciało się gładko zmiksować.
Ostra na Słodko
21 stycznia 2014 at 21:26Tak , po wymieszaniu masa nie jest idealnie gładka .
Ważne żeby było wymieszane dokładnie :)
Ja zawsze piekę na noc . … i zostawiam na noc do wystygnięcia.
Rano …. mmmm palce lizac :D
Anonim
25 stycznia 2014 at 16:18a czy może wystygnąć poza piekarnikiem? od razu po cieście potrzebny jest do pizzy :)
monia
25 stycznia 2014 at 23:36Nie cierpię przepisów z 125 g… i nie zrobię tego ciasta. Tak trudno podać na szklanki? Szukam łatwego przepisu od kilku już minut…. Jedno jest tylko przystępne i mnie nie straszy, szukałam alternatywy ale na próżno. Może warto pomyśleć o uproszczeniu ( choćby w nawiasie)…
Ostra na Słodko
26 stycznia 2014 at 05:19Nie odważam w szklankach i NIGDY nie piszę tego typu przepisów.
Korzystam z wagi co jest dużo bardziej dokładne i dla mnie wygodniejsze.
Gerwazy
1 lutego 2014 at 09:55Popieram podejście autorki dziękując za przepis! Bezproduktywnym malkontentom mówimy stanowcze NIE! :) Zachęcony dziś przetestuję na mąkach bezglutenowych.
Dominika
4 lutego 2014 at 10:40właśnie robię i jestem załamana masło się scieło i powstało tysiąc mały grudek :( a teraz jak włozylam do piekarnika to się przypala :(
Ostra
4 lutego 2014 at 11:09Prawdopodobnie nie mialaś zbyt miękkiego masła – ale to nie jest problemem , bo ono się rozpuści.
Natomiast jeśli się przypala to znaczy , że masz mocny piekarnik i wystarczy zMniejszyc temperaturę.
Potem niech całkowicie wystygnie
Dominika
7 lutego 2014 at 19:41mimo wszystko w smaku pysze <3
Magda
8 marca 2014 at 15:40http://kobietapisze.pl/czekoladowe-brownie-z-pepsi-i-masa-czekoladowa/2014/03/05/ zerknij, ktos wygrał podajac kopie Twojego opisu :(
Anna Kowalczyk
18 marca 2014 at 10:34Ja właśnie robiłam z podwójnej porcji wyszło rewelacyjne ,boskie ,normalnie uznaje to ciastko za Majstersztyk :-) zagości na stałe w moim menu deserów :-) tylko nie za często bo sama bym je pochłonęła całe :-)
Ewelina
17 kwietnia 2014 at 19:23Na tortownice 23 srednicy tez podwoic czy mozna dac skladniki 1,5 tego co jest? bo chce jutro zrobic
Ostra na Słodko
17 kwietnia 2014 at 21:031,5 będzie za mało – lepiej dwukrotnie i zwiększ czas pieczenia o ok. 15-20 min już bez termoobiegu :)
Kasia
18 czerwca 2014 at 17:25Mam pytanko czy to 180C to jest z termoobiegiem czy bez?
Ostra
18 czerwca 2014 at 18:27Z termoobiegiem.
Ale na koniec mozesz smialo wylaczyc i dopiec jeszcze ok. 10 minut bez – ja tak robie.
Gora sie nie spiecze a wsrodku bedzie upieczone napewno.
Bo co piekarnik to inne pieczenie.
Kasia
22 czerwca 2014 at 19:47Prawda co piekarnik to inne pieczenie.
Wielkie dzięki za odpowiedz.
Biorę się za pieczenie.
Oby wyszło bo talentu w tej dziedzinie nie mam ;)
Ewa
9 lipca 2014 at 13:08Właśnie wstawiłam do piekarnika. To moje pierwsze ciasto w życiu. Mam nadzieję, że się uda. Póki co, pachnie pięknie, ale pękło na wierzchu. Może tak być?
Katherine
29 lipca 2014 at 19:40Ciasto z podwójnej ilości składników – SUPER!!! Kolejny wypróbowany przepis od Ciebie, przy którym nie ma mowy żeby coś wyszło nie tak i ciasto znika w zastraszającym tempie. Przyznam, że ilość składników nie podana na szklanki też mnie trochę zniechęcała na początku, ale nie po to mam wagę kuchenną, żeby kurzyła się w szafce :)
Ostra na Słodko
31 lipca 2014 at 19:35Strasznie się cieszę , że smakowało!!! :))))
magda
14 września 2014 at 20:47mi cos chyba nie wyszlo:/ na tortownice o srednicy 24 cm podwoilam liczbe skladnikow pieklam ok 50min w 180st z teromoobiegiem i wyszlo w smaku ok natomiast konsystencja beznadziejna! czuje jakbym gline jadla, moj maz tez tak stwierdzil :/
Tola
27 października 2014 at 15:56A ja zapytam o dekoracje. Co jest na górze poza polewą?
Mam misje wykonac je na urodziny naszego siostrzenca no i nie mam pomysłu na dekorację :(
Pyszne jest!!! Stąd też dostałam zamówienie na jego wykonanie! :D
Tola
27 października 2014 at 17:06No i coś zrobiłam nie tak, nie wiem co. Piekłam je wlasnie drugi raz bo za pierwszym przy robieniu okazalo sie, że zamiast cukru wanil. i proszku do piecz. kupiłam dwa cukry (te 3-paki biedronkowe). I proszku do pieczenia było tyle co nic (poł płaściutkiej lyżeczki). Teraz dalam 2 łyzeczki (wersja podwojona) i urosło mi minimalnie, ale to na prawde minimalnie wieksze niz poprzednio. Tortownica standardowa, nieco ponad 20cm.
warzywnictwo
19 listopada 2014 at 10:36Bardzo mi się podoba twój blog
ogrodzeniowych
21 listopada 2014 at 20:45Hi there it’s me, I am also visiting this site regularly, this web site is really nice and
the visitors are really sharing good thoughts.
16740
21 listopada 2014 at 20:52Wiam jestem Mateusz
Mocno się cieszę, że mnie tutaj odwiedziłeś. Jestem pod wrażaniem,
że zainteresował Cię mój profil, bardzo interesuja mnie serwetki bankietowe
weronika
15 grudnia 2014 at 22:37Witam! Chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i mam pytanie czy potroic składniki i o ile dłużej piec oraz czy z termoobiegiem czy bez ;)
Ostra na Słodko
16 grudnia 2014 at 06:46Hej!
Składniki podwój ( tak na początek wystarczy ;) ).
Będziesz musiała piec dłużej o ok. 20 minut ( mniej więcej ).
Ale zrób tak: Piecz ok. 35 minut w 180C z termo , zmniejsz temperaturę do ok. 160C i piecz pozostały czas.
Ja zwykle 10 minut przez końcem pieczenia wyłączam termoobieg.
Pamiętaj , ze ciasto musi całkowicie wystygnąć.
Po upieczeniu ono jest cały czas jakby trochę mokre i delikatnie się rusza – tak ma być!
Jak wystygnie jest już takie jak powinno czyli pyyyyycha!
weronika
16 grudnia 2014 at 16:22Dziękuję pięknie ;* jest to ciasto na wigilię klasowa i musi być idealne dlatego waham sie czy podwoić czy potroic składniki bo chciałabym żeby było takie piękne i wysokie jak Pani :)
Ania
3 kwietnia 2015 at 07:56Witaj, napisz proszę dokładnie jakiego masła używasz i jak je “przygotowujesz”? Zrobiłam z podwojonych składników, i prawie nie wyrosło, a jest nie tyle mokre co tłuste i zbite.. Użyłam margaryny Kasi, roztopionej w rondelku i ostudzonej (ledwo letnia).
Kiedyś za pierwszym razem wyszło super, ale nie umiem powtórzyć tego sukcesu :(
Poradź proszę.
Ostra na Słodko
3 kwietnia 2015 at 09:08Więc tak :
1. NIE ZAMIENIAMY masła na margarynę – przekonałam się na własnym przykladzie , że nie wychodzi takie jak powinno.
2. Masło nie ma być roztopione , ma być miękkie , ale nie ma być roztopione na płynne.
Przed robieniem ciasta wystarczy wyciągnąć je ok. 40 minut wczesniej z lodówki i niech mięknie w ciepłej kuchni .
Robiac w ten sposób zawsze wychodzi jak należy … i mi i znajomym , którym to samo doradziłam :)
Anonim
3 kwietnia 2015 at 14:00Dzięki – dzisiaj przetestuję :) Pozdrawiam Świątecznie :D
Ania
3 kwietnia 2015 at 14:00Dzięki – dzisiaj przetestuję :) Pozdrawiam Świątecznie :D
Sylwia
11 września 2015 at 16:56Witam. Mam pytanie czy po całkowitym już ostudzeniu tego ciacha,nawet następnego dnia da radę je przekroić na pół. Chciałam przełożyć i zrobić coś na rodzaj torta. Nie pokruszy się orzy krojeniu?
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
11 września 2015 at 17:40Absolutnie nie pokruszy się , wręcz przeciwnie – będzie miękkie, ale fajnie zbite i świetnie nadaje się do przełożenia kremem.
Anonim
11 czerwca 2016 at 13:52Czy zamiast masla moze byc olej? Jesli tak to ile?
Agata
24 czerwca 2016 at 15:03ciasto z pepsi – robię tak jak w przepisie i ciasto się waży a potem wychodzi zakalec;-(