Kto lubi szpinak ręka w górę!
Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci.
Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś.
Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.
Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym.
Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują.
Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI :
– szpinak mrożony – 200 g
– mąka – 100 g
– mleko – 250 ml
– jajko – 1 duże lub 2 mniejsze
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka
– sól – 1 łyżeczka
– olej – 4 łyżki
FARSZ :
– filet z kurczaka – ok. 400 g
– ser żółty – 100 g
– cebula – 2 szt
– olej – 50 ml
– sól , pieprz , papryka – 1 szczypta
SOS :
– śmietana 18 % słodka – 250 ml
– masło – 2 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– cukier – łyżeczka
– sól , pieprz – 1 szczypta
– czosnek – 1 ząbek
– szczypiorek – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mleko i rozbełtane jajka.
Wrzucamy szpinak.
Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund!
Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ :
Fileta oczyszczamy.
Kroimy w drobną kostkę.
Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.
Cebulkę drobno siekamy.
Podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ).
Ser trzemy na tarce.
SOS :
Roztapiamy masło.
Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek.
Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Odstawiamy.
CAŁOŚĆ:
Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki.
Posypujemy serem żółtym.
“Ściągamy” do góry.
Spinamy lub związujemy w sakiewki.
Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił.
Polewamy gorącym sosem.

