Naleśniki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym

 
Kto lubi szpinak ręka w górę!
 
Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci.
 
Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś.
 
Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.
 
Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym.
 

Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. 

Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
 
szpinakowe nalesniki , nalesniki z kurczakiem , ciasto szpinakowe , nalesniki pyszne , sos smietanowy , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI :

– szpinak mrożony – 200 g
– mąka – 100 g
– mleko – 250 ml
– jajko – 1 duże lub 2 mniejsze
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka
– sól – 1 łyżeczka
– olej – 4 łyżki

FARSZ :

– filet z kurczaka – ok. 400 g
– ser żółty – 100 g
– cebula – 2 szt
– olej – 50 ml
– sól , pieprz , papryka – 1 szczypta

SOS :

– śmietana 18 % słodka – 250 ml
– masło – 2 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– cukier – łyżeczka
– sól , pieprz – 1 szczypta
– czosnek – 1 ząbek
– szczypiorek – 1 pęczek

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
NALEŚNIKI:
 
Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem.
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
 
Dodajemy mleko i rozbełtane jajka.
 
Wrzucamy szpinak.
 
Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy.
 
Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
 
Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund!
 
Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
 
FARSZ :
 
Fileta oczyszczamy.
 
Kroimy w drobną kostkę.
 
Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.
 
Cebulkę drobno siekamy.
 
Podsmażamy na odrobinie oleju.
 
Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ).
 
Ser trzemy na tarce.
 
 
SOS :
 
Roztapiamy masło.
 
Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
 
Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek.
 
Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
 
Gotujemy do momentu zgęstnienia.
 
Odstawiamy.
 
 
CAŁOŚĆ:
 
Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki.
 
Posypujemy serem żółtym.
 
“Ściągamy” do góry.
 
Spinamy lub związujemy w sakiewki.
 
Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił.
 
Polewamy gorącym sosem.