Smażony chleb moczony wcześniej w jajku ( teraz już wiem, że to “tosty francuskie” ) kojarz mi się ze smakami dzieciństwa.
Jadłam go wtedy w ilościach hurtowych i za każdym razem zachwycał tak samo!
Do te pory uwielbiam i jest to jedno z ulubionych śniadań!
Dziś przygotowałam tosty z chleba bezglutenowego marki Schär, w którym od jakiego czasu jestem toalnie zakochana!
Do wyboru jest kilka rodzajów ( pisałam o nich TUTAJ ), ja dziś wybrałam Pan Multigrano – z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika i nasionami prosa.
Pyszny!
Nie jest to chleb “dmuchany” jak chleby tostowe dostępne w marketach, ale zwarty, a zarazem puszysty, bardzo sycący, no i przede wszystkim smaczny chleb!
Idealnie nadaje się właśnie również do tostów!
Z dodatkiem miodu przesmażyłam brzoskwinie i mandarynki.
Śniadanie na słodko to jest to!
Polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* chleb Pan Multigano Schär – 3 kromki
* jajko M – 2 szt
* miód kruszynowy – 3 łyżki
* brzoskwinie
* mandarynki
* cukier puder
* masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kromki chleba Pan Multigrano moczymy w roztrzepanych jajkach, tak by “wypił” jak najwięcej jajka.
Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.
Na patelnie wrzucamy pokrojone owoce, zalewamy odrobina miodu, karmelizujemy.
Podajemy na gorąco z usmażonymi tostami, obsypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. tak jak pisałam powyżej pieczywo bezglutenowe jest niesamowicie smaczne!
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i prosto z opakowania.
Długo pozostaje świeże, nie wysycha.
Gorąco polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej!
Do kupienia online lub w sklepach i punktach z żywnością bezglutenową.
No Comments