ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE Z RADAMEREM I KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM – imprezowa przekąska

Święta już za nami, a przed nami Sylwester i karnawał.

Czas imprez, zabaw w klubach i w gronie najbliższych.

I tak jak przeważnie mamy wiele pomysłów na zastawienie stołu zimnymi przekąskami, tak zwykle brakuje nam pomysłów na dania, które możemy podawać na ciepło.

Dziś przybywam z pomocą!

A raczej z przepisem na pyszne mini zapiekanki ziemniaczane z radamerem i karmelizowanym czosnkiem, który nadaje im niezwykłego charakteru i niezwykłego smaku!

Uwielbiam karmelizowany czosnek!

Pierwszy raz przygotowałam go 2 lata temu i był on moją „przepustką” do zwycięstwa w konkursie z Szefem Kurtem Schellerem!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

( ok.5-6 porcji )

ZAPIEKANKI:

– ziemniaki – 500 g

– ser żółty Radamer – 200 g

– mleko 3,2% – 125 ml

– śmietana 30% – 125ml

– masło – 1 łyżka

– suszony rozmaryn, sól, pieprz

– czosnek – 1 ząbek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy.

Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem.

Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia.

Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania.

Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem orz rozmarynem i posypujemy startym Radamerem.

Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160C.

Tak jak pisałam wyżej świetnym dodatkiem do zapiekanek i wszelkiego rodzaju słonych i wytrawnych tart jest karmelizowany czosnek!

KARMELIZOWANY CZOSNEK:

– czosnek – 2 główki

– oliwa z oliwek – 2 łyżki

– ocet balsamiczny – 3 łyżki

– woda – 2×150 ml

– cukier – 1 płaska łyżeczka

– świeża chili – 1 szt

– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy 150 ml wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy.

Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i resztą wody i gotujemy ok.10 minut.

Wrzucamy odrobinę cukru i szczyptę soli.

Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress