Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów.
Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych simitczi.
Chrupiące z zewnątrz … delikatne w środku … a samo ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu!
Zaraz po upieczeniu – obłędne …. ale i na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie!
SKŁADNIKI:
( ok. 8-10 simitów )
( ok. 8-10 simitów )
– mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– melasa z winogron – 3 łyżki *
– podprażony sezam – 0,5 szklanki
* melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
( po ok. 20 – 30 minutach )
dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy
( lub miodu )
i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie.
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
5 komentarzy
Agnieszka
17 kwietnia 2013 at 23:26Koniecznie muszę je wypróbować. :)
The Foreign Mummy Blog
18 kwietnia 2013 at 09:21Fajnie wygladaja. Mysle, ze sprobuje w weekend – moze sie uda :)
Pierwiasteksmaku
18 kwietnia 2013 at 19:31fajny przepis, wypróbuję na pewno ;)
Marta
6 stycznia 2014 at 19:16“zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu )” czy w tym fragmencie mowa jest o zimnej wodzie?
Ostra na Słodko
6 stycznia 2014 at 21:11Tak , ciepłą zużywamy wcześniej :)