Simity – tureckie bajgle

Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów.
 
Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych simitczi.
 
 
Chrupiące z zewnątrz … delikatne w środku … a samo ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu!
 
Zaraz po upieczeniu – obłędne …. ale i na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie!
 
 SKŁADNIKI:
( ok. 8-10 simitów )

– mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– melasa z winogron – 3 łyżki *
– podprażony sezam – 0,5 szklanki

* melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
 
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie 
( po ok. 20 – 30 minutach )
 dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
 
 
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy
 ( lub miodu )
 i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
 
 Zagniatamy gładkie ciasto.
 
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. 
 
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka
    17 kwietnia 2013 at 23:26

    Koniecznie muszę je wypróbować. :)

  • Reply
    The Foreign Mummy Blog
    18 kwietnia 2013 at 09:21

    Fajnie wygladaja. Mysle, ze sprobuje w weekend – moze sie uda :)

  • Reply
    Pierwiasteksmaku
    18 kwietnia 2013 at 19:31

    fajny przepis, wypróbuję na pewno ;)

  • Reply
    Marta
    6 stycznia 2014 at 19:16

    “zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu )” czy w tym fragmencie mowa jest o zimnej wodzie?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress